Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Τζόνι Μίτσελ (αγγλ.: Roberta Joan "Joni" Mitchell, 7 Νοεμβρίου 1943) είναι Καναδή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός της φολκ, ποπ, ροκ και τζαζ μουσικής. Ασχολείται επίσης με την ζωγραφική και την φωτογραφία.

Τζόνι Μίτσελ
1974 Joni Mitchell.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joni Mitchell (Αγγλικά)[1]
Γέννηση 7  Νοεμβρίου 1943[2][3][4][5][6][1][7]
Φορτ ΜακΛέοντ[8][1]
Κατοικία Σασκατούν[1]
Τορόντο[1]
Χώρα πολιτογράφησης Καναδάς[9][1]
Σπουδές κολέγιο τέχνης και σχεδίου της Αλμπέρτα και Aden Bowman Collegiate
Ιδιότητα τραγουδιστής[1], τραγουδοποιός[1], ζωγράφος[1], μουσικός[10][1], κιθαρίστας[1], μουσικός παραγωγός[11][12][13][1], φωτογράφος[1] και ποιητής[14]
Σύζυγος Larry Klein (1982–1994)
Όργανα Appalachian dulcimer[1], πιάνο[1], κιθάρα[1] και φωνή
Είδος τέχνης folk rock[15][16][17][1], Folk jazz[1], Ποπ μουσική[18][19][1], παγκόσμια μουσική[20][21][1], παραδοσιακή μουσική[22][15][1], Art rock[23][24][25][1] και Τζαζ[26][27][1]
Σημαντικά έργα Both Sides, Now[1], Big Yellow Taxi[1], Carey[1] και Got 'til It's Gone[1]
Βραβεύσεις Πολικό Μουσικό Βραβείο, Rock and Roll Hall of Fame, Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά, Canada's Walk of Fame, Canadian Songwriters Hall of Fame, Grammy Award for Best Ethnic or Traditional Folk Recording, Grammy Award for Best Arrangement, Instrumental and Vocals, Canadian Music Hall of Fame, Βραβείο Γκράμι Καλύτερου φωνητικού ποπ άλμπουμ, Grammy Award for Best Recording Package, Grammy Hall of Fame, Βραβείο Γκράμι Καλύτερου φωνητικού άλμπουμ παραδοσιακής ποπ, Juno Award for Vocal Jazz Album of the Year, Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά, Grammy Award for Best Pop Instrumental Performance, Βραβείο Γκράμι Καλύτερου άλμπουμ, Jack Richardson Producer of the Year Award και Εταίρος του Τάγματος του Καναδά
Ιστοσελίδα Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

Τα πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Η Τζόνι Μίτσελ γεννήθηκε στο Φορτ ΜακΛέοντ, Αλμπέρτα, Καναδάς. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία του Καναδά και η μητέρα της ήταν δασκάλα. Η Μίτσελ, της οποίας το πατρικό όνομα είναι Ρομπέρτα Τζόαν Άντερσον (Roberta Joan Anderson), μεγάλωσε στο Σάσκατουν του Σασκάτσουαν. Ξεκίνησε την μουσική της σταδιοδρομία στα εφηβικά της χρόνια παίζοντας μουσική φολκ στους δρόμους και σε μπαρ του Τορόντο.

Γάμος και μητρότηταΕπεξεργασία

Τον Φεβρουάριο του 1965 η Μίτσελ, ανύπαντρη και αδέκαρη, απέκτησε μια κόρη. Λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό, η τραγουδίστρια παντρεύτηκε τον Αμερικανό τραγουδιστή της φολκ Τσακ Μίτσελ (Chuck Mitchell), ο οποίος, αν και δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού, της υποσχέθηκε να την βοηθήσει στο να το μεγαλώσει. Ο γάμος όμως δεν ευδοκίμησε και κατέληξε στο διαζύγιο. Έτσι, η Μίτσελ αναγκάσθηκε να δώσει την κόρη της για υιοθεσία. Το γεγονός αυτό τής στοίχισε πάρα πολύ και το αναφέρει και σε ορισμένα τραγούδια της. Με την κόρη της συναντήθηκε τελικά το 1997.

Η καταξίωσηΕπεξεργασία

Το 1967 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έναν χρόνο αργότερα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η μουσική της καριέρα είχε αρχίσει να ανεβαίνει με εμφανίσεις σε κλαμπ φολκ μουσικής και στην τηλεόραση. Το 1969 κέρδισε το Βραβείο Γκράμμυ για την καλύτερη μουσική παρουσία φολκ μουσικής. Αργότερα ακολούθησαν πολλά άλλα βραβεία.

Στην δεκαετία του 1970 άρχισε να πειραματίζεται αναμειγνύοντας φολκ και τζαζ. Ο δίσκος της Blue (1971) έφτασε το Νο. 15 στις λίστες των μεγαλύτερων πωλήσεων και ακολούθησαν οι δίσκοι For the Roses (Νο. 11 το 1972), Court and Spark (Νο. 2 το 1974), Miles of Aisles (Νο. 2 το 1974), The Hissing of Summer Lawns (Νο. 4 το 1975) και Hejira (Νο. 11 το 1976). Την ίδια εποχή, η Μίτσελ εμφανίσθηκε σε συναυλίες παρέα με τον Μπομπ Ντίλαν και την Τζόαν Μπαέζ. Το 1978, μετά από πρόσκλησή του, συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον τζαζίστα Τσαρλς Μίνγκους, στο φερώνυμο άλμπουμ της, που περιέχει τρεις αυθεντικές συνθέσεις του Μίνγκους και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1979, λίγους μήνες μετά το θάνατό του.

Στα χρόνια του '80, η Μίτσελ έδωσε συναυλίες στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρέα με μεγάλα ονόματα της ποπ και της ροκ, αλλά οι δίσκοι της δεν είχαν την εμπορική επιτυχία της προηγούμενης δεκαετίας. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, η τραγουδίστρια στράφηκε περισσότερο προς την ποπ, αλλά και πάλι το κοινό δεν ανταποκρίθηκε. Ωστόσο, ο δίσκος Turbulent Indigo (1994) της έφερε δύο Βραβεία Γκράμμυ.

Οι βραβεύσειςΕπεξεργασία

Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε στα χρόνια του 2000 με επανειλημμένες βραβεύσεις. Το 2000 επίσης έκανε την πρώτη παρουσίαση ζωγραφικών της έργων στον Καναδά, παρότι για πολλά χρόνια πριν, φιλοτεχνούσε η ίδια τα εξώφυλλα των δίσκων της. Τα τελευταία χρόνια, η Μίτσελ δε δίνει συναυλίες, αλλά έχει εμφανιστεί περιστασιακά σε συναυλίες συναδέλφων της. Τον χρόνο της τον μοιράζει πλέον ανάμεσα στο Λος Άντζελες και την Βρετανική Κολομβία.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Joni Mitchell (Song to a Seagull), 1968
  • Clouds, 1969
  • Ladies of the Canyon, 1970
  • Blue, 1971
  • For the Roses, 1972
  • Court and Spark, 1974
  • Miles of Aisles (live), 1974
  • The Hissing of Summer Lawns, 1975
  • Hejira, 1976
  • Don Juan's Reckless Daughter, 1977
  • Mingus, 1979
  • Shadows and Light (live), 1980
  • Wild Things Run Fast, 1982
  • Dog Eat Dog, 1985
  • Chalk Mark in a Rain Storm, 1988
  • Night Ride Home, 1991
  • Turbulent Indigo, 1994
  • Hits (ανθολογία), 1996
  • Misses (ανθολογία), 1996
  • Taming the Tiger, 1998
  • Both Sides Now, 2000
  • Travelogue, 2002
  • The beginning of Survival (ανθολογία), 2004
  • Dreamland (ανθολογία), 2004
  • Songs of a Prairie Girl (ανθολογία), 2005
  • Shine, 2007

ΒιβλιογραφίαΕπεξεργασία

  • Βασίλης Κοντόπουλος, Τζόνι Μίτσελ, εκδ. Οδός Πανός – Σιγαρέτα, Αθήνα 2004. ISBN 9608378109.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 www.biography.com/people/joni-mitchell-9410294. Ανακτήθηκε στις 12  Δεκεμβρίου 2018.
  2. RKDartists. rkd.nl/explore/artists/275796. Ανακτήθηκε στις 23  Αυγούστου 2017.
  3. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Joni-Mitchell. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 84088. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. The Canadian Encyclopedia. joni-mitchell. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. filmportal.de. 266f40b2d2f2425b851ac1b164c85a01. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. FemBio. 19783. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. www.theguardian.com/music/jonimitchell.
  9. www.nytimes.com/2000/05/28/nyregion/music-joni-mitchell-recreates-her-classics-and-polishes-her-more-obscure-gems.html.
  10. www.nytimes.com/2002/04/07/movies/07MITC.html.
  11. www.discogs.com/Joni-Mitchell-Blue/release/445111.
  12. www.discogs.com/Joni-Mitchell-My-Secret-Place/release/2633921.
  13. www.cbc.ca/radioshows/WEEKEND_MORNINGS/20141116.shtml.
  14. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  15. 15,0 15,1 www.albumoftheyear.org/ratings/1-pitchfork-highest-rated/1971/1.
  16. www.albumoftheyear.org/ratings/8-all-music-highest-rated/1971/1.
  17. www.songfacts.com/detail.php?id=27659.
  18. www.cbc.ca/live/joni-mitchell-on-fame-art-and-misunderstanding-full-q-interview-now-online.html.
  19. www.rockonthenet.com/archive/1996/grammys.htm.
  20. www.artlink.co.za/news_article.htm?contentID=30446.
  21. www.brazilcult.com/folk.
  22. www.wa-wd.com/n/mitchejo.htm.
  23. www.discogs.com/Joni-Mitchell-and-LA-Express-Miles-Of-Aisles/release/4099006.
  24. www.discogs.com/Joni-Mitchell-My-Secret-Place/release/3771293.
  25. www.indiepedia.de/index.php?title=Joni_Mitchell.
  26. www.cdbaby.com/Artist/TossiaCorman.
  27. www.nytimes.com/1999/07/03/arts/jazz-review-it-s-all-joni-mitchell-onstage-but-she-s-in-the-audience.html.