Τόλης Βοσκόπουλος

Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός

Ο Τόλης (Απόστολος) Βοσκόπουλος (Κοκκινιά Πειραιάς 26 Ιουλίου 1940 - Αθήνα, 19 Ιουλίου 2021[1]), ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός.[2][3]

Τόλης Βοσκόπουλος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Τόλης Βοσκόπουλος (Ελληνικά)
ΓέννησηΑπόστολος Βοσκόπουλος
26 Ιουλίου 1940 (1940-07-26)
Πειραιάς
Θάνατος19 Ιουλίου 2021 (80 ετών)
Αθήνα
Αιτία θανάτουκαρδιακή ανακοπή
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου
Ιδιότητατραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός
ΣύζυγοςΣτέλλα Στρατηγού (1960–1965), Μαρινέλλα (1973–1981), Τζούλια Παπαδημητρίου (1990–1995) και Άντζελα Γκερέκου (1996–2021)
ΤέκναΜαρία Βοσκόπουλου
ΓονείςΧαράλαμπος Βοσκόπουλος
ΑδέλφιαΓκάρυ Βοσκοπούλου
Παναγιώτα Βοσκοπούλου
Όργαναφωνή

Γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική αποδοχή[4], αποκτώντας το προσωνύμιο «Πρίγκιπας»[5][6], ενώ θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές που έχει αναδείξει ποτέ το ελληνικό τραγούδι και ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ερμηνευτές όλων των εποχών.[7][8]

Πρώτα χρόνια και καλλιτεχνική πορεία Επεξεργασία

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1940 στη συνοικία της Κοκκινιάς του Πειραιά, από Μικρασιάτες γονείς και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου και είχε 11 αδελφές. Είναι αδελφός της ηθοποιού Γκάρυ Βοσκοπούλου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με το τραγούδι Αγωνία τη χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα), το οποίο μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Είχε πολύ μεγάλο φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια των Γιώργου Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τόκα, Γιάννη Πάριου, Γιώργου Κατσαρού, Κώστα Βίρβου, Σώτιας Τσώτου, Φοίβου και πολλών άλλων.

Σημαντική υπήρξε η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη, ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγούνε από το μαγαζί.

Για παραπάνω από 30 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν «προπωλημένες», με τραγούδια-επιτυχίες όπως: Το φεγγάρι πάνωθέ μου, Και 'συ θα φύγεις, Μ' ανάστησες καρδιά μου (Γλυκά πονούσε το μαχαίρι), Εγώ αγαπώ μία, Κάτι τέτοιες ώρες, Οι άντρες δε μιλούν πολύ, Σαν της γαρδένιας τον ανθό, Δυο καρδιές, Άιντε στην υγειά της, Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά, Ανεπανάληπτος, Πριν χαθεί το όνειρο μας, Του χρόνου τέτοια μέρα, Εγώ και 'συ, Θα κόψω για σένα τη νύχτα στα δύο, Ψύλλοι στ' αφτιά μου, Η αγάπη θέλει φαντασία, Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή, Ατελείωτο ταξίδι, Μάτια Φεγγάρια και πολλά άλλα.

Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.[9]

Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς εκείνη τη χρονιά.

Ως συνθέτης και στιχουργός Επεξεργασία

Παρουσίασε επίσης σημαντικό έργο ως συνθέτης και στιχουργός.[10] Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του (σε πρώτη εκτέλεση) είναι οι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Καίτη Γκρέυ, Στράτος Διονυσίου και Πάνος Τζανετής. Το 1970 συνέθεσε το τραγούδι Αδέλφια μου αλήτες πουλιά, το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το 1976, όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές, του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο Αποκοιμήθηκα το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδησε και ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.[εκκρεμεί παραπομπή]

Δισκογραφία Επεξεργασία

  • 1967 - Δούκισσα & Βοσκόπουλος · Αναμνήσεις
  • 1968 - Αγωνία
  • 1970 - Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά
  • 1970 - Σε ικετεύω
  • 1971 - Μια αγάπη
  • 1972 - Στιγμές αγάπης
  • 1972 - Στοιχηματίζω
  • 1972 - Τόλης Βοσκόπουλος
  • 1973 - Ας είμαστε ρεαλισταί
  • 1974 - Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος
  • 1974 - Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος · Εγώ και 'συ
  • 1975 - Εγώ τι έχω και τι θα 'χω
  • 1976 - Όταν τραγουδώ
  • 1976 - Σμυρνέϊκα και λαϊκά
  • 1977 - Είναι το κάτι που μένει
  • 1977 - Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν
  • 1978 - Τραγούδα, θεατρίνε
  • 1979 - Μέρα νύχτα παντού
  • 1980 - Τόλης Βοσκόπουλος · 80
  • 1981 - Καρδιά μου μόνη
  • 1982 - Δεν θέλω να θυμάμαι
  • 1983 - Είσαι δικιά μου
  • 1984 - Περασμένες μου αγάπες
  • 1985 - Τότε
  • 1985 - Τώρα
  • 1986 - Αμέτρητα γιατί
  • 1987 - 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου
  • 1987 - Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι
  • 1988 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του
  • 1989 - Μεγάλες ερμηνείες
  • 1989 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο. 2
  • 1990 - Για πάντα
  • 1990 - Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα
  • 1990 - Όλη η αλήθεια
  • 1990 - Επιτυχίες Α' προβολής
  • 1991 - Στάζεις έρωτα
  • 1992 - Εγώ κι εσύ
  • 1993 - Εγώ κι εσύ (Όλες οι μεγάλες επιτυχίες)
  • 1993 - Κοντά σου εγώ
  • 1994 - Τα κλασικά του Τόλη
  • 1995 - Ανεπανάληπτος
  • 1995 - Τα Ερωτικά
  • 1995 - Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 - 1971
  • 1996 - 16 Ζεϊμπέκικα
  • 1996 - Μάτια φεγγάρια
  • 1996 - Τότε… Τα πρώτα μου τραγούδια
  • 1997 - Εγώ αγαπώ μόνο μία
  • 1998 - Ήρθες σαν όνειρο
  • 1999 - Η νύχτα γέμισε με φως
  • 2000 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του
  • 2000 - Τα ερωτικά
  • 2001 - Live (2000 - 2001)
  • 2002 - Η σωστή απάντηση
  • 2000 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο. 2
  • 2002 - Τραγουδά Βοσκόπουλο
  • 2003 - Καλή σου τύχη
  • 2003 - 30 Χρόνια τραγούδι · Μια αγάπη, μια ζωή (1970 - 2000)
  • 2005 - Αντίθετο ρεύμα
  • 2006 - Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 - 14 Μεγάλα τραγούδια
  • 2006 - Ανθολογία 1970 - 2001 (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 - Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)
  • 2007 - Να με κοιτάς στα μάτια
  • 2007 - Χρυσή δισκοθήκη
  • 2008 - Στο πέρασμα του χρόνου
  • 2008 - Χρυσή δισκοθήκη Νο. 2
  • 2009 - 60 μεγάλες επιτυχίες (4 Cd)
  • 2009 - Το λαϊκό τραγούδι Νο. 7
  • 2009 - Τόλης Βοσκόπουλος
  • 2009 - Οι μεγάλες επιτυχίες (3 Cd)

Συμμετοχές Επεξεργασία

  • 1969 - Μαρινέλλα · Όταν σημάνει Εσπερινός (Συνθέτης 2 τραγουδιών)
  • 1973 - Τζένη Βάνου · Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)
  • 1976 - Μαρινέλλα · Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)
  • 1979 - Μαρινέλλα · Σ' αγαπώ
  • 1981 - Γιάννης Καλατζής · Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)
  • 1985 - Θανάσης Πολυκανδριώτης · Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)
  • 1985 - Τα λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)
  • 1985 - Για τα παιδιά (Συμμετοχή με άλλους 25 τραγουδιστές)
  • 2000 - Μίνως Μάτσας · Η αγάπη είναι ελέφαντας (Soundtrack)
  • 2001 - Γιώργος Λεμπέσης · Η αγάπη βλάπτει σοβαρά την υγεία
  • 2003 - Βασίλης Καρράς · Μια γυναίκα φταίει
  • 2008 - Καίτη Γκρέυ · Τα κινηματογραφικά (Συνθέτης 2 τραγουδιών)
  • 2013 - Βασίλης Σαλέας & Βασίλης Παπαδόπουλος · Ελλάδα, γεια σου
  • 2020 - Μανώλης Καραντίνης · Της ψυχής μου τα κρυμμένα

Θέατρο Επεξεργασία

Συμμετείχε αλλά και πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος και άλλους. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ όπως: Τραγούδα, θεατρίνε! (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), Ήρθες σαν όνειρο (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1960 Τρεις κούκλες κι εγώ! παρουσιαστής
1963 Μεσάνυχτα στη βίλλα Νέλλη
1964 Κάτι να καίει Πέτρος
Ο θαλασσόλυκος! τραγουδιστής
Ο Γιάννης τα 'κανε θάλασσα Λάκης
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του Γιώργος Αναγνώστου / Ρωξάνη Αργυροπούλου
Ήταν όλοι τους κορόιδα Στάθης / τραγουδιστής
Ένας ζόρικος δεκανέας σκοπός πύλης
1966 Τ’ αδέλφια μου Μανώλης Καρντάσης
1967 Συντρίμμια τα όνειρά μας Τάκης
1968 Καταραμένη ώρα τραγουδιστής
Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου Δημήτρης
Ελπίδες που ναυάγησαν Γιώργος Απέργης
Μείνε κοντά μου, αγαπημένε Αλέξης Βαλίδης
1969 Αγωνία Αλέξης Καρνέζης
1970 Σε ικετεύω, αγάπη μου Μάνος Φωτίου
Αναστενάζουν οι πενιές Νίκος Τερζής
Το όνειρο της Κυριακής Άγγελος Κομνηνός
1971 Μαριχουάνα Stop! Τόλης Βοσκόπουλος
Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά Βάνταρ
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή! Στέφανος
1972 Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας Άρης Καίσαρης / Κυριάκος Λιάπης
2000 Η αγάπη είναι ελέφαντας τραγουδιστής

Βραβεύσεις και συναυλίες στη γενέτειρά του Επεξεργασία

Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, δίνοντας μία συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο για τη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. «Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις» δήλωσε ο Τόλης Βοσκόπουλος. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί του ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος δήλωσε: «Δεν έκανα τίποτε άλλο από το να χειροκροτώ ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνη». Η συνάντηση αυτή των δύο καλλιτεχνών στη σκηνή μετά από 40 χρόνια ήταν μόνο η αρχή αφού τον χειμώνα του ιδίου έτους ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «Και να που ξανασυναντιόμαστε» σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας.

Τον Ιούλιο του 2017 ο Τόλης Βοσκόπουλος βραβεύτηκε για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι από τον δήμαρχο Νίκαιας- Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη. Η Νίκαια στον Πειραιά υπήρξε ο τόπος γέννησής του (ως Κοκκινιά τότε) και αφορμή για την βράβευση, υπήρξε η συναυλία του που έδωσε στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας στις 11 Ιουλίου 2017.[11] Η αίθουσα του Δημαρχείου ήταν κατάμεστη από κόσμο που τον υποδέχτηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας το όνομά του.[12]

Προσωπική ζωή Επεξεργασία

Το 1995, ο Τόλης Βοσκόπουλος γνώρισε την ηθοποιό και αργότερα πολιτικό Άντζελα Γκερέκου.[13] Στις 2 Αυγούστου του 1996 παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στην Κέρκυρα. Το 2001, ήρθε στον κόσμο η κόρη τους, η Μαρία.[14]

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. «Ανεπανάληπτος: Πέθανε ο Τόλης Βασκόπουλος». skai.gr. ΣΚΑΙ. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2021. 
  2. STAR.GR, Τζωρτζίνα Γιαννοπούλου (19 Ιουλίου 2021). «Τόλης Βοσκόπουλος: Ποιος ήταν ο «πρίγκιπας» του ελληνικού τραγουδιού». Star.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  3. «"Έφυγε" ο Τόλης Βοσκόπουλος - Αυτό είναι το βιογραφικό του αείμνηστου τραγουδιστή - NEWS». fthis.gr. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  4. «Ο κόσμος της πολιτικής αποχαιρετά τον Τόλη Βοσκόπουλο». Η Εφημερίδα των Συντακτών. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  5. «Τόλης Βοσκόπουλος: Ένας αληθινός «πρίγκιπας» στις πίστες και στη ζωή». CNN.gr. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  6. «Ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού, είπε να αλλάξει Ουρανό». Liberal.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  7. «Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Τόλη Βοσκόπουλο: Οι 'επώνυμοι' λένε το τελευταίο αντίο». The TOC. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  8. Κατερίνα, Αθανασίου (19 Ιουλίου 2021). «Τόλης Βοσκόπουλος: Οι επώνυμοι φίλοι του τον αποχαιρετούν - «Κύριος, μοναδικός, συγκλονιστικός, ξεχωριστός, σπουδαίος»...». ProtoThema. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  9. https://www.youtube.com/watch?v=s3mkBrvEPHY 10η ΑΠΟΝΟΜΗ 2000 - Τιμητικό βραβείο στον Τόλη Βοσκόπουλο για την προσφορά του στο Ελληνικό Τραγούδι
  10. «Τόλης Βοσκόπουλος». Στίχοι Ποιήματα Μεταφράσεις. 
  11. «Η γιορτή του Τόλη Βοσκόπουλου στο Κατράκειο». ogdoo.gr. 12 Ιουλίου 2017. 
  12. «Τόλης Βοσκόπουλος: Τον τίμησε η Νίκαια, η «γειτονιά» του (Photos)». FREE SUNDAY. 6 Ιουλίου 2017. 
  13. «Τόλης Βοσκόπουλος: Οι 4 γάμοι και η γυναίκα που δεν ξεπέρασε ποτέ – Η ολοκλήρωση με την Άντζελα Γκερέκου». TheCaller. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2022. 
  14. Εφημ. "Έθνος"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία