Τόλης Βοσκόπουλος

Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός

Ο Τόλης (Απόστολος) Βοσκόπουλος (Κοκκινιά Πειραιάς 26 Ιουλίου 1940 - Αθήνα, 19 Ιουλίου 2021), ήταν Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός.[1][2]

Τόλης Βοσκόπουλος
Γέννηση26 Ιουλίου 1940
Κοκκινιά, Πειραιάς, Αττική
Θάνατος19 Ιουλίου 2021 (81 ετών)
251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, Αθήνα
Αιτία θανάτουΑνακοπή καρδιάς
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός
Σύζυγος
ΣύντροφοςΆντζελα Γκερέκου
ΤέκναΜαρία Βοσκοπούλου
ΑδέλφιαΓκάρυ Βοσκοπούλου
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΤραγούδι, Υποκριτική
Καλλιτεχνικά ρεύματαΛαϊκό τραγούδι
Σημαντικά έργα
  • Ανεπανάληπτος
  • Το φεγγάρι πάνωθέ μου
  • Εγώ αγαπώ μία
  • Πριν χαθεί το όνειρο μας
  • Αγωνία
  • Μ' ανάστησες καρδιά μου
  • Σαν της γαρδένιας τον ανθό

Γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική αποδοχή[3], αποκτώντας το προσωνύμιο «Πρίγκιπας»[4][5], ενώ θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές που έχει αναδείξει ποτέ το ελληνικό τραγούδι και ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σταρ όλων των εποχών.[6][7]

Πρώτα χρόνια και καλλιτεχνική πορείαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1940 στη συνοικία της Κοκκινιάς του Πειραιά, από Μικρασιάτες γονείς και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου και είχε 11 αδελφές. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με το τραγούδι Άγωνία τη χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα), το οποίο μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Είχε πολύ μεγάλο φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια των Γιώργου Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τόκα, Γιάννη Πάριου, Γιώργου Κατσαρού, Κώστα Βίρβου, Σώτιας Τσώτου, Φοίβου και πολλών άλλων.

Σημαντική υπήρξε η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη, ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγούνε από το μαγαζί.

Για παραπάνω από 30 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν «προπωλημένες», με τραγούδια-επιτυχίες όπως: Το φεγγάρι πάνωθέ μου, Και 'συ θα φύγεις, Μ' ανάστησες καρδιά μου (Γλυκά πονούσε το μαχαίρι), Εγώ αγαπώ μία, Κάτι τέτοιες ώρες, Οι άντρες δε μιλούν πολύ, Σαν της γαρδένιας τον ανθό, Δυο καρδιές, Άιντε στην υγειά της, Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά, Ανεπανάληπτος, Πριν χαθεί το όνειρο μας, Του χρόνου τέτοια μέρα, Εγώ και 'συ, Θα κόψω για σένα τη νύχτα στα δύο, Ψύλλοι στ' αφτιά μου, Η αγάπη θέλει φαντασία, Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή, Ατελείωτο ταξίδι και πολλά άλλα.

Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.[8]

Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς εκείνη τη χρονιά.

Ως συνθέτης και στιχουργόςΕπεξεργασία

Παρουσίασε επίσης σημαντικό έργο ως συνθέτης και στιχουργός.[9] Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του (σε πρώτη εκτέλεση) είναι οι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Καίτη Γκρέυ, Στράτος Διονυσίου και Πάνος Τζανετής. Το 1970 συνέθεσε το τραγούδι Αδέλφια μου αλήτες πουλιά, το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη χρονιά συμμετείχε ο ίδιος στο φεστιβάλ τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης. Το 1976, όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές, του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο Αποκοιμήθηκα το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδησε και ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1967 - Δούκισσα & Βοσκόπουλος · Αναμνήσεις
  • 1968 - Αγωνία
  • 1970 - Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά
  • 1970 - Σε ικετεύω
  • 1971 - Μια αγάπη
  • 1972 - Στιγμές αγάπης
  • 1972 - Στοιχηματίζω
  • 1972 - Τόλης Βοσκόπουλος
  • 1973 - Ας είμαστε ρεαλισταί
  • 1974 - Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος
  • 1974 - Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος · Εγώ και 'συ
  • 1975 - Εγώ τι έχω και τι θα 'χω
  • 1976 - Όταν τραγουδώ
  • 1976 - Σμυρνέϊκα και λαϊκά
  • 1977 - Είναι το κάτι που μένει
  • 1977 - Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν
  • 1978 - Τραγούδα, θεατρίνε
  • 1979 - Μέρα νύχτα παντού
  • 1980 - Τόλης Βοσκόπουλος · 80
  • 1981 - Καρδιά μου μόνη
  • 1982 - Δεν θέλω να θυμάμαι
  • 1983 - Είσαι δικιά μου
  • 1984 - Περασμένες μου αγάπες
  • 1985 - Τότε
  • 1985 - Τώρα
  • 1986 - Αμέτρητα γιατί
  • 1987 - 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου
  • 1987 - Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι
  • 1988 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του
  • 1989 - Μεγάλες ερμηνείες
  • 1989 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο. 2
  • 1990 - Για πάντα
  • 1990 - Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα
  • 1990 - Όλη η αλήθεια
  • 1990 - Επιτυχίες Α' προβολής
  • 1991 - Στάζεις έρωτα
  • 1992 - Εγώ κι εσύ
  • 1993 - Εγώ κι εσύ (Όλες οι μεγάλες επιτυχίες)
  • 1993 - Κοντά σου εγώ
  • 1994 - Τα κλασικά του Τόλη
  • 1995 - Ανεπανάληπτος
  • 1995 - Τα Ερωτικά
  • 1995 - Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 - 1971
  • 1996 - 16 Ζεϊμπέκικα
  • 1996 - Μάτια φεγγάρια
  • 1996 - Τότε… Τα πρώτα μου τραγούδια
  • 1997 - Εγώ αγαπώ μόνο μία
  • 1998 - Ήρθες σαν όνειρο
  • 1999 - Η νύχτα γέμισε με φως
  • 2000 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του
  • 2000 - Τα ερωτικά
  • 2001 - Live (2000 - 2001)
  • 2002 - Η σωστή απάντηση
  • 2000 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο. 2
  • 2002 - Τραγουδά Βοσκόπουλο
  • 2003 - Καλή σου τύχη
  • 2003 - 30 Χρόνια τραγούδι · Μια αγάπη, μια ζωή (1970 - 2000)
  • 2005 - Αντίθετο ρεύμα
  • 2006 - Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 - 14 Μεγάλα τραγούδια
  • 2006 - Ανθολογία 1970 - 2001 (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 - Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)
  • 2007 - Να με κοιτάς στα μάτια
  • 2007 - Χρυσή δισκοθήκη
  • 2008 - Στο πέρασμα του χρόνου
  • 2008 - Χρυσή δισκοθήκη Νο. 2
  • 2009 - 60 μεγάλες επιτυχίες (4 Cd)
  • 2009 - Το λαϊκό τραγούδι Νο. 7
  • 2009 - Τόλης Βοσκόπουλος
  • 2009 - Οι μεγάλες επιτυχίες (3 Cd)

ΣυμμετοχέςΕπεξεργασία

  • 1969 - Μαρινέλλα · Όταν σημάνει Εσπερινός (Συνθέτης 2 τραγουδιών)
  • 1973 - Τζένη Βάνου · Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)
  • 1976 - Μαρινέλλα · Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)
  • 1979 - Μαρινέλλα · Σ' αγαπώ
  • 1981 - Γιάννης Καλατζής · Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)
  • 1985 - Θανάσης Πολυκανδριώτης · Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)
  • 1985 - Τα λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)
  • 1985 - Για τα παιδιά (Συμμετοχή με άλλους 25 τραγουδιστές)
  • 2000 - Μίνως Μάτσας · Η αγάπη είναι ελέφαντας (Soundtrack)
  • 2001 - Γιώργος Λεμπέσης · Η αγάπη βλάπτει σοβαρά την υγεία
  • 2003 - Βασίλης Καρράς · Μια γυναίκα φταίει
  • 2008 - Καίτη Γκρέυ · Τα κινηματογραφικά (Συνθέτης 2 τραγουδιών)
  • 2013 - Βασίλης Σαλέας & Βασίλης Παπαδόπουλος · Ελλάδα, γεια σου
  • 2020 - Μανώλης Καραντίνης · Της ψυχής μου τα κρυμμένα

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Η αγάπη είναι ελέφαντας (1999)
  • Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) … Κυριάκος Λιάπης - Άρης Καίσαρης
  • Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά (1971) … Βαντάρ
  • Μαριχουάνα στοπ (1971) … Τόλης Βοσκόπουλος
  • Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή (1971) … Στέφανος
  • Αναστενάζουν οι πενιές (1970) … Νίκος Τερζής
  • Το όνειρο της Κυριακής (1970) … Άγγελος Κομνηνός
  • Σε ικετεύω αγάπη μου (1970) … Μάνος Φωτίου
  • Αγωνία (1969) … Αλέξης Καρνέζης
  • Ελπίδες που ναυάγησαν (1968) … Γιώργος Πατέλης
  • Καταραμένη ώρα - Τραγούδησέ μου μανούλα (1968) … τραγουδιστής
  • Μείνε κοντά μου, αγαπημένε (1968) … Αλέξης Βαλίδης
  • Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) … Δημήτρης
  • Συντρίμμια τα όνειρά μας (1967) … Tάκης Ρώτας (και συνθέτης, τραγουδιστής)
  • Τ' αδέλφια μου (1966) … Μανώλης Καρδάσης (και συνθέτης)
  • Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) … Γιώργος Αναγνώστου και Ρωξάνη Αργυροπούλου
  • Ο θαλασσόλυκος (1964)
  • Ήταν όλοι τους κορόιδα (1964)
  • Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
  • Ο Γιάννης τα' κανε θάλασσα (1964) … Λάκης
  • Κάτι να καίει (1963) … Πέτρος (τραγούδι)
  • Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλλη (1963)
  • Τρεις κούκλες κι εγώ (1960) … κομφερανσιέ σε νυχτερινό κέντρο

ΘέατροΕπεξεργασία

Συμμετείχε αλλά και πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος και άλλους. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: Οι εραστές του ονείρου (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), Τραγούδα, θεατρίνε! (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), Ήρθες σαν όνειρο (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Βραβεύσεις και συναυλίες στη γενέτειρά τουΕπεξεργασία

Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, δίνοντας μία συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο για τη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. «Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις» δήλωσε ο Τόλης Βοσκόπουλος. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί του ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος δήλωσε: «Δεν έκανα τίποτε άλλο από το να χειροκροτώ ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνη». Η συνάντηση αυτή των δύο καλλιτεχνών στη σκηνή μετά από 40 χρόνια ήταν μόνο η αρχή αφού τον χειμώνα του ιδίου έτους ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «Και να που ξανασυναντιόμαστε» σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας.

Τον Ιούλιο του 2017 ο Τόλης Βοσκόπουλος βραβεύτηκε για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι από τον δήμαρχο Νίκαιας- Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη. Η Νίκαια στον Πειραιά υπήρξε ο τόπος γέννησής του (ως Κοκκινιά τότε) και αφορμή για την βράβευση, υπήρξε η συναυλία του που έδωσε στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας στις 11 Ιουλίου 2017.[10] Η αίθουσα του Δημαρχείου ήταν κατάμεστη από κόσμο που τον υποδέχτηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας το όνομά του.[11]

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Ο Βοσκόπουλος υπήρξε ένας πολυαγαπημένος τραγουδιστής και είχε στη ζωή του πολλά ερωτικά ειδύλλια και περιπέτειες αγάπης. Είχε ερωτικό ειδύλλιο με την τραγουδίστρια Δούκισσα[12] της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ, αλλά και με τη γνωστή ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη[13], με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ Εραστές του ονείρου.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Με την ηθοποιό Στέλλα Στρατηγού (1960 - 1965)[14], την τραγουδίστρια Μαρινέλλα (1973 - 1981) και την Τζούλια Παπαδημητρίου (1990 - 1996), η οποία ισχυριζόταν ότι η κόρη της Χαρά (γεννημένη το 1986) είναι καρπός του γάμου τους, κάτι που δεν ισχύει σύμφωνα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2021.[15]

Τέταρτη και τελευταία σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σήμερα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, με την οποία παντρεύτηκε στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα. Με την Γκερέκου έχει αποκτήσει μία κόρη, τη Μαρία η οποία γεννήθηκε το 2001.[16]

Στις 17 Μαΐου 2010, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία,[17] είχε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Τόλης Βοσκόπουλος χρωστάει στην ΙΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, για φοροδιαφυγή κατά την περίοδο 1993 - 1997, τα οποία ακόμη δεν έχει καταβάλει, ενώ έχει να υποβάλει φορολογική δήλωση από το 1993. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί η σύζυγός του Άντζελα Γκερέκου από υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη λόγους ευθιξίας, αλλά το 2013 επανήλθε στη δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης, που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 2011, το Ζ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών του επέβαλε ποινή τριών ετών με αναστολή για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ παράλληλα του έδωσε τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με πέντε ευρώ ημερησίως. Στα πλαίσια της δίκης έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του Τόλη ότι αίτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή σε ρύθμιση που θα του έδινε το δικαίωμα να τύχει έκπτωσης 100% επί των προσαυξήσεων, δεν έγινε δεκτή.[18]

Ο ίδιος με επιστολή του στα ΜΜΕ δήλωσε: «δεν εισέπραξα ο ίδιος, δεν καρπώθηκα και δεν απέκτησα ουσιαστικώς ποτέ, τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που μου καταλογίστηκε. Η φορολογική αρχή που επιλήφθηκε εξαιτίας αντιδικίας και είναι γνωστή από τη δημοσιότητά της και τα αντίστοιχα δικαστήρια, προσδιορίζουν το πρόσωπο που απόλαυσε όσα ως «εισοδήματά μου» υπολογίστηκαν» .

Επίσης, ο Βοσκόπουλος ενεπλάκη σε δικαστική διαμάχη -που απασχόλησε τα ΜΜΕ για χρόνια- για το αν η Χαρά είναι δική του κόρη από το γάμο του με την Τζούλια Παπαδημητρίου. Η υπόθεση αυτή κατέληξε το 2021, μετά από σχετικό τεστ DNA, και απεδείχθη ότι η Χαρά τελικά δεν είναι κόρη του, σύμφωνα και με απόφαση του Αρείου Πάγου.[19]

ΘάνατοςΕπεξεργασία

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο εξακολουθούσε να είναι πολύ δραστήριος.

Απεβίωσε στις 19 Ιουλίου 2021 από ανακοπή καρδιάς, μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 81 του χρόνια.[20]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. STAR.GR, Τζωρτζίνα Γιαννοπούλου (19 Ιουλίου 2021). «Τόλης Βοσκόπουλος: Ποιος ήταν ο «πρίγκιπας» του ελληνικού τραγουδιού». Star.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  2. «"Έφυγε" ο Τόλης Βοσκόπουλος - Αυτό είναι το βιογραφικό του αείμνηστου τραγουδιστή - NEWS». fthis.gr. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  3. «Ο κόσμος της πολιτικής αποχαιρετά τον Τόλη Βοσκόπουλο». Η Εφημερίδα των Συντακτών. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  4. «Τόλης Βοσκόπουλος: Ένας αληθινός «πρίγκιπας» στις πίστες και στη ζωή». CNN.gr. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  5. «Ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού, είπε να αλλάξει Ουρανό». Liberal.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  6. «Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Τόλη Βοσκόπουλο: Οι 'επώνυμοι' λένε το τελευταίο αντίο». The TOC. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  7. Κατερίνα, Αθανασίου (19 Ιουλίου 2021). «Τόλης Βοσκόπουλος: Οι επώνυμοι φίλοι του τον αποχαιρετούν - «Κύριος, μοναδικός, συγκλονιστικός, ξεχωριστός, σπουδαίος»...». ProtoThema. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  8. https://www.youtube.com/watch?v=s3mkBrvEPHY 10η ΑΠΟΝΟΜΗ 2000 - Τιμητικό βραβείο στον Τόλη Βοσκόπουλο για την προσφορά του στο Ελληνικό Τραγούδι
  9. «Τόλης Βοσκόπουλος». Στίχοι Ποιήματα Μεταφράσεις. 
  10. «Η γιορτή του Τόλη Βοσκόπουλου στο Κατράκειο». ogdoo.gr. 12 Ιουλίου 2017. 
  11. «Τόλης Βοσκόπουλος: Τον τίμησε η Νίκαια, η «γειτονιά» του (Photos)». FREE SUNDAY. 6 Ιουλίου 2017. 
  12. «Τόλης Βοσκόπουλος: Οι θυελλώδεις έρωτες που τον σημάδεψαν – Από τη Λάσκαρη στη Μαρινέλλα και την Άντζελα Γκερέκου (video)». ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  13. «Τόλης Βοσκόπουλος - Ζωή Λάσκαρη: Η γνωριμία, ο θρυλικός έρωτας & το 'σκοτεινό' καλοκαίρι του '73». The TOC. 20 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  14. «Τόλης Βοσκόπουλος: Οι σταθμοί μιας γεμάτης ζωής». ProtoThema. 5 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  15. Άρειος Πάγος: Η Χαρά δεν είναι κόρη του Τόλη Βοσκόπουλου, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 13/4/2021
  16. Επτακοίλη, Γιούλη (19 Ιουλίου 2021). «Τόλης Βοσκόπουλος: «Πού να βάλω την τζίφρα μου;» – Σημαντικοί σταθμοί της ζωής του, άγνωστα περιστατικά». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  17. enet.gr 17χρονη φορολογική «ασυλία» για τον Τόλη
  18. «Ποινή φυλάκισης στον Τόλη Βοσκόπουλο για φοροδιαφυγή». Τα Νέα. 2/2/2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-02-05. https://web.archive.org/web/20110205074532/http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4616278. Ανακτήθηκε στις 2/2/2011. 
  19. «Τόλης Βοσκόπουλος: Η Χαρά δεν είναι κόρη του, με απόφαση του Αρείου Πάγου - NEWS». fthis.gr. 13 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. 
  20. «Ανεπανάληπτος: Πέθανε ο Τόλης Βασκόπουλος». skai.gr. ΣΚΑΙ. 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2021.