Φραγκίσκος Μανέλλης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Φραγκίσκος Μανέλλης (Αδριανούπολη, 1911- 11 Απριλίου 1978) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός. Έπαιξε κυρίως το ρόλο του καλόκαρδου μπούφου, συχνά στο πλευρό του Τάκη Μηλιάδη και του Θανάση Βέγγου.

Φραγκίσκος Μανέλλης
Γέννηση1911
Αδριανούπολη
Θάνατος11 Απριλίου 1978
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός, σεναριογράφος και ηθοποιός ταινιών
ΤέκναΡέα Μανέλη
Είδος τέχνηςηθοποιός

Βιογραφία

Επεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης το 1911 και ήταν γόνος ιταλικής οικογένειας εγκατεστημένης στην πόλη. Υπήρξε ηθοποιός της μουσικής σκηνής από το 1931. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1943, στην ταινία Η θύελλα πέρασε. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο έργο Η εύθυμη χήρα και στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς θιάσους και περιόδευσε σε όλο τον Ελληνισμό τού εξωτερικού. Γνωστός σε όλους μας για το άφθονο χιούμορ του, πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες συνεργαζόμενος, κυρίως, με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Μελισσινό. Συνολικά έπαιξε σε 56 ταινίες, από τις οποίες στις 4 ήταν σεναριογράφος, στις 2 παραγωγός και στη μία διευθυντής παραγωγής. Αξέχαστη θα μείνει η σκηνή στην οποία υποδυόταν έναν οδοντίατρο που έγδυνε εύχυμη πελάτισσα και στην ερώτησή της "μα, τι κάνετε εκεί κάτω γιατρέ;", απαντούσε ο Μανέλλης "ψάχνω να βρω τη ρίζα". Επίσης, ο Μανέλλης, εκτός από ρόλους αφελούς και χαζού, ξεχώρισε και σε ρόλους "μαχαραγιάδων". Με το θίασό του ο καλοφαγάς Μανέλλης πήγαινε σε μια λαϊκή ταβέρνα της Νίκαιας που λεγόταν Κουμπούρα κι εκεί τραγουδούσαν όλοι, με τη συνοδεία της ορχήστρας του Γιάννη Λαουτάρη. Πέθανε στις 11 Απριλίου του 1978, λόγω προβλημάτων καρδιάς, και κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.[1]. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαίρη Νικολαΐδου, κόρη της σπουδαίας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και απέκτησαν μαζί μία κόρη, τη γνωστή χορεύτρια και συγγραφέα Ρέα Μανέλλη.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1943 Η θύελλα πέρασε
1945 Ραγισμένες καρδιές Πελοπίδας
1949 Διαγωγή... μηδέν! Μανώλης
1950 Οι απάχηδες των Αθηνών Kαρούμπας
1952 Ένας αλήτης με καρδιά Πελοπίδας
Ο βαφτιστικός Δημητρός
1953 Μητέρα στον βούρκο
1956 Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;
Φτώχεια, έρως και κομπίνες Mάρκος
1957 Ραντεβού με τον έρωτα Θανάσης
Της νύχτας τα καμώματα[2] Τέλης
Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη σταθμάρχης λεωφορείων
3 τρελοί ντετέκτιβς Τζιμ Τζακ
1958 Μηδέν πέντε
Κέφι, γλέντι και φιγούρα Μάρκος
Ο κόμης Χατζηχρήστος
Πώς περνούν οι παντρεμένοι Θανάσης
Το κορίτσι της αμαρτίας Μανώλης
1959 Έρωτας... με δόσεις Τρύφωνας
Λύγκος ο λεβέντης [3]
Η Λίζα το 'σκασε[4] Μπάμπης
Ήρωες της γκάφας Γιάννης
Ανθισμένη αμυγδαλιά πλανόδιος μανάβης
1960 Το κορίτσι του δρόμου
Ηδονή και πάθος
Τα ντερβισόπαιδα Τρύφωνας
Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα Μητρούσης
Αγαπούλα μου Μήτσος
1961 Το νησί των πειρασμών Σπάρος
1962 Εξομολόγησις μιας μητέρας
Κλάψε, φτωχή μου καρδιά
Τα κωθώνια του θρανίου Δημήτρης
Δουλειές του ποδαριού [5] Μητρούσης
Δυο μάνες στο σταυρό του πόνου Ανέστης
Οι αετονύχηδες (Μη βαράτε όλοι μαζί) Σπουργίτης
Οι άσοι της τράκας Ντιντίκος
Οι τρεις σωματοφύλακες Μάνθος
Το κορίτσι του λόχου χωροφύλακας
Το καρπουζάκι Χαρίλαος
1963 Τον βρήκαμε τον Παναή Κουρεμένος
Ένας βλάκας... με πατέντα![6] Θεοδόσης
Εμείς τα μπατιράκια Ηλίας Παναγούλιας
Οι κατεργάρηδες Θεοδόσης Τσακμάκης
Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα Νώντας
1965 Καημοί στη φτωχογειτονιά Φραγκίσκος Μανέλλης
Με λύγισε η φτώχεια Αντώνης [7]
1966 Επιχείρησις όρμα χοντρέ Σπουργίτης
Ο μπαμπάς μου ο τεντιμπόης Πολύδωρος
Ούτε μιλάει ούτε λαλάει Σωφρόνης
1967 Μανωλάκης ο τεντιμπόης Μανωλάκης
Από λαχτάρα σε λαχτάρα Σταμάτης
1968 Ο φιγουρατζής Βαγγέλης
Ο μαχαραγιάς Γούτος
1969 Τα κορόιδα, η βαλίτσα μου κι εγώ Περικλής Λιανός
Ο φακίρης Σταμάτης Κόκορας Σταμάτης Κόκορας
1970 Ένας χίπης με φιλότιμο Βρασίδας Περλεπές
1971 Τα ομορφόπαιδα Μανώλης

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Εφημερίδα Απογευματινή, 14 Απριλίου 1978.
  2. «Της νύχτας τα καμώματα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. Μαυροειδής, Γεώργιος (2022). Αναπαραστάσεις της Κοινωνικής Ληστείας στον Μεταπολεμικό Ελληνικό Κινηματογράφο (1950-1980). Αθήνα: ΕΑΠ. σελ. 19. 
  4. «Η Λίζα το 'σκασε'». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 97. 
  6. «Ένας βλάκας... με πατέντα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. Kassaveti, Ursula-Helen (2018). «Ρένα Γαλάνη: Μία πρώιμη γυναικεία κινηματογραφική γραφή τη δεκαετία του 1960». Google Scholar.