Φόρεστ Γουίτακερ

Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης

Ο Φόρεστ Γουίτακερ (αγγλικά: Forest Steven Whitaker III, 15 Ιουλίου 1961) είναι Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο BAFTA για την ταινία Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας (The Last King of Scotland). Ο Γουίτακερ είναι γνωστός για τη έντονη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που έχει ερμηνεύσει σε ταινίες όπως: Το παιχνίδι των λυγμών (The Crying Game, 1993), Ghost Dog: Ο τρόπος των σαμουράι, (Ghost Dog: The Way of the Samurai) και Ο μπάτλερ (Lee Daniels' The Butler)[13][14].

Φόρεστ Γουίτακερ
ForestWhitaker.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Forest Whitaker (Αγγλικά)
Γέννηση15  Ιουλίου 1961[1][2][3][4][5][6][7]
Λόνγκβιου
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠολιτειακό Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας
Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας
Drama Studio London
Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Σχολή δραματικών τεχνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας
Palisades Charter High School[8]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός[9]
παραγωγός ταινιών
ηθοποιός ταινιών
σκηνοθέτης τηλεόρασης
σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
ηθοποιός τηλεόρασης
καρατέκα
ηθοποιός φωνής[10]
Περίοδος ακμής1982
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Οικογένεια
ΤέκναTrue Whitaker
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρεσβευτής καλής θελήσεως της UNESCO
ΒραβεύσειςΒραβεία Έμμυ
Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
NAACP Image Award – Chairman's Award
βραβείο BAFTA καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου
Crystal Award (2017)[11]
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[12]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1982 The Assassination Game Το κτύπημα του κεντριού σωματοφύλακας
Fast Times at Ridgemont High Πλακατζήδες και μπουμπούκια Τσαρλς Τζέφερσον
1985 Vision Quest Αναζητώντας το όραμα Mπολντόζερ
1986 The Color of Money Το χρώμα του χρήματος Έιμος
Platoon Πλατούν Mπιγκ Χάρολντ
1987 Stakeout Οι κοριοί Tζακ Πίσμο
Good Morning, Vietnam Καλημέρα Βιετνάμ Έντουαρντ Γκάρλικ
1988 Bloodsport Μέχρι τελικής πτώσεως Rόλινς
Bird Bird Τσάρλι Πάρκερ
1989 Johnny Handsome Ο ωραίος Τζόνι δρ Στίβεν Ρέσερ
1990 Downtown Μια πόλη άνω κάτω Ντένις Κάρεν
1991 A Rage in Harlem Χαμός στο Χάρλεμ Τζάκσον
Hitman Hitman Ντέκερ
1992 Article 99 Άρθρο 99 δρ Σιντ Χάντελμαν
The Crying Game Το παιχνίδι των λυγμών Τζόντι
Consenting Adults Παιχνίδια ενηλίκων Ντέιβιντ Ντάτονβιλ
1993 Body Snatchers Μακάβριοι εισβολείς Kόλινς
Bank Robber Bank Robber Μπατλ
1994 Blown Away Έκρηξη Φράνκλιν
Jason's Lyric Jason's Lyric Mάντογκ
Prêt-à-Porter Πρετ-α-πορτέ Κάι Μπιάνκο
1995 Smoke Καπνός Σάιρους Κόουλ
Species Θανάσιμο είδος Νταν Σμίθσον
Mr. Holland's Opus Το έπος του κυρίου Χόλαντ Μπόμπι Τιντ
1996 Phenomenon Φαινόμενο Nέιτ Πόουπ
1998 Body Count Η ληστεία της Βοστόνης Κρέιν
1999 Ghost Dog: The Way of the Samurai Ghost Dog: Ο τρόπος των σαμουράι Γκοστ Ντογκ
Light It Up Light It Up Ντάντε Τζάκσον
2000 Battlefield Earth Πεδίο μάχης: Γη Kερ
Four Dogs Playing Poker Four Dogs Playing Poker κύριος Έλινγκτον
2001 Green Dragon Green Dragon Άντι
The Fourth Angel Άγγελος θανάτου Μπερνάρντ
2002 Panic Room Δωμάτιο πανικού Mπέρναμ
Phone Booth Τηλε... φονικός θάλαμος Ράμεϊ
2004 Jiminy Glick in Lalawood Ο Τζίμινι στο Χόλιγουντ Φόρεστ Γουίτακερ
First Daughter Η κόρη του προέδρου αφηγητής (φωνή)
2005 Mary Mary Τεντ
A Little Trip to Heaven Διπλή απάτη Έιμπ Χολτ
American Gun American Gun Κάρτερ
2006 Even Money Στο χείλος του τζόγου Κλάιντ Σνόου
The Marsh Ο βάλτος Τζέφρι Χαντ
The Last King of Scotland Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας Ιντί Αμίν Νταντά
Everyone's Hero Everyone's Hero Λόνι Μπρούστερ (φωνή)
2007 Rwanda Rising Rwanda Rising Γκάκακα (φωνή)
The Air I Breathe Ακραίες καταστάσεις Χάπινες
Ripple Effect Αλυσιδωτή αντίδραση Φίλιπ
The Great Debaters The Great Debaters δρ Τζέιμς Φάρμερ ο πρεσβύτερος
2008 Vantage Point Σημείο υπεροχής Xάουαρντ Λούις
Chasseurs de dragons Chasseurs de dragons Λιαν-Τσου (φωνή)
Street Kings Η εξουσία της νύχτας Τζακ Γουάντερ
Winged Creatures Ακροβάτες της ζωής Τσάρλι Άρτσενολτ
2009 Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny? Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny? Tέντι (φωνή)
Powder Blue Παλιοί λογαριασμοί Tσάρλι
Where the Wild Things Are Στη χώρα των μαγικών πλασμάτων Άιρα (φωνή)
Hurricane Season Hurricane Season Αλ Κόλινς
2010 Our Family Wedding Ο οικογενειακός μας γάμος Μπραντ Μπόιντ
Repo Men Repo Men Τζέικ
My Own Love Song My Own Love Song Τζόι
The Experiment Το πείραμα Μπάρις
Lullaby for Pi Lullaby for Pi Τζορτζ
2011 Catch .44 Η συναλλαγή Ρόνι
2012 Ernest et Célestine Έρνεστ και Σελεστίν Έρνεστ (φωνή)
Freelancers Διασταυρούμενα πυρά Λαρού
A Dark Truth Η αλήθεια Φρανσίσκο Φράνσις
2013 The Last Stand Μη μου χαλάς τη μέρα πράκτορας Τζον Μπάνιστερ
Repentance Repentance Έιντζελ Σάντσεζ
Pawn Pawn Γουίλ
Zulu Το ακρωτήρι της βίας Άλι Σοκέλα
The Butler Ο μπάτλερ Σέσιλ Γκέινς
Out of the Furnace Σκουριασμένη πόλη αρχηγός Γουέσλεϊ Μπαρνς
Black Nativity Black Nativity αιδεσιμότατος Κορνέλ Κομπς
2014 Two Men in Town Δύο ξένοι στην ίδια πόλη Γουίλιαμ Γκαρνέτ
Taken 3 Η αρπαγή 3 Φρανκ Ντότζλερ
2015 Dope Dope αφηγητής (φωνή)
Southpaw Ο αριστερόχειρας Tικ Γουίλς
2016 Arrival Η άφιξη συνταγματάρχης Γουέμπερ
Rogue One Rogue One Σο Γκερέρα
2017 The Forgiven The Forgiven Nτέσμοντ Τούτου
2018 Sorry to Bother You Sorry to Bother You Ντεμάριους
Burden Burden αιδεσιμότατος Κένεντι
Black Panther Black Panther Ζούρι
How It Ends Έτσι τελειώνουν όλα Τομ Σάδερλαντ
City of Lies City of Lies Τζακ Τζάκσον
2019 Finding Steve McQueen Finding Steve McQueen Xάουαρντ Λάμπερτ
2020 Jingle Jangle: A Christmas Journey Jingle Jangle: Μαγικά Χριστούγεννα Τζερόνικους
2021 Respect Respect Σι Ελ Φράνκλιν

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6k48mtq. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 503446. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Forest-Whitaker. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 filmportal.de. 233f86ab61b64a11911639994d1baff8. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. whitaker-forest-steven. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. 7,0 7,1 (Γερμανικά) Munzinger Personen. 00000021722. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  9. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουνίου 2015.
  10. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  11. www.weforum.org/agenda/2017/01/davos-2017-crystal-shakira-forest-whitaker-anne-sophie-mutter/. Ανακτήθηκε στις 16  Απριλίου 2020.
  12. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  13. "In general, he rules." The Boston Globe. October 1, 2006.
  14. "Forest Whitaker: The King Of The Oscars?"

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία