Χάρβεϊ Καϊτέλ

Αμερικανός ηθοποιός

O Χάρβεϊ Καϊτέλ (αγγλικά: Harvey Keitel, 13 Μαΐου 1939) είναι Αμερικανός ηθοποιός. Κάποιοι από τους σημαντικούς πρωταγωνιστικούς τους ρόλους ήταν στις ταινίες Κακόφημοι Δρόμοι (Mean Streets, 1973) και Ο Ταξιτζής (Taxi Driver, 1976) σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε, Οι Μονομάχοι (The Duellists, 1977) και Θέλμα & Λουίζ (Thelma & Louise, 1991), Reservoir Dogs (1992) και Pulp Fiction (1994) του Κουέντιν Ταραντίνο, Μαθήματα Πιάνου (The Piano, 1993) σε σκηνοθεσία της Τζέιν Κάμπιον και Ξενοδοχείο Grand Budapest (The Grand Budapest Hotel, 2014) του Γουές Άντερσον.

Χάρβεϊ Καϊτέλ
Harvey Keitel VF 2012 Shankbone.JPG
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Harvey Keitel (Αγγλικά)
Γέννηση13  Μαΐου 1939[1][2][3][4][5][6][7]
Μπρούκλιν
ΕθνικότηταΑμερικανοεβραίοι
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ρουμανία[8]
ΣπουδέςΙνστιτούτο θεάτρου και κινηματογράφου Λι Στράσμπεργκ
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός ταινιών, καρατερίστας, σεναριογράφος, ηθοποιός τηλεόρασης[9], παραγωγός ταινιών[10] και ηθοποιός θεάτρου[11]
ΣύζυγοςDaphna Kastner (από 2001)
ΣύντροφοςΛορέιν Μπράκο (1982–1993)
ΤέκναStella Keitel
Είδος τέχνηςΓουέστερν
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1997 Cop Land
  • 1997 Νεραϊδο-Ιστορίες: Ένα αληθινό παραμύθι
  • 1997 Η προδοσία
  • 1998 Ερωτευμένοι έως την αιωνιότητα
  • 1999 Ιερός καπνός!
  • 2000 U-571: Το χαμένο υποβρύχιο
  • 2000 Ο γιος του Διαβόλου
  • 2001 Γκρίζα ζώνη
  • 2002 Κόκκινος δράκος
  • 2003 Η σπείρα
  • 2004 Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού
  • 2005 Be Cool
  • 2005 Στη σκιά του ήλιου
  • 2006 Ο Άρθουρ και οι Μινιμόι (φωνή)
  • 2007 Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού - Το βιβλίο με τα μυστικά
  • 2009 Άδωξοι Μπάσταρδη
  • 2010 The Last Godfather
  • 2010 Γονείς της συμφοράς
  • 2012 Ο έρωτας του φεγγαριού
  • 2013 Πέρα από το όνειρο
  • 2014 Ξενοδοχείο Grand Budapest
  • 2014 Δύο ξένοι στην ίδια πόλη
  • 2014 Gandhi of the month
  • 2014 Ρίο, σ' αγαπώ
  • 2014 Όταν τα όπλα μιλάνε
  • 2015 The Ridiculous 6
  • 2015 Νιότη
  • 2016 Chosen
  • 2017 Madame
  • 2018 Isle of Dogs

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w6xd1x8g. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 47664. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Harvey-Keitel. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. filmportal.de. 51c8dc9e58a14c568b5bc745cc5ffb32. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. (Γερμανικά) Munzinger-Archiv. 00000020721. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. keitel-harvey. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. 2mnews.ro/distinctie-actorul-american-harvey-keitel-a-venit-in-leordina-pentru-a-primi-titlul-de-cetatean-de-onoare-al-comunei-maramuresene/.
  9. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  10. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  11. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία