Χάρβεϊ Καϊτέλ

Αμερικανός ηθοποιός

Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ (αγγλικά: Harvey Keitel‎‎), (13 Μαΐου 1939) είναι Αμερικανός ηθοποιός. Κάποιοι από τους σημαντικούς πρωταγωνιστικούς του ρόλους είναι στις ταινίες Κακόφημοι δρόμοι (Mean Streets, 1973) και Ο ταξιτζής (Taxi Driver, 1976) σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε, Οι μονομάχοι (The Duellists, 1977) και Θέλμα & Λουίζ (Thelma & Louise, 1991), Reservoir Dogs (1992) και Pulp Fiction (1994) του Κουέντιν Ταραντίνο, Μαθήματα πιάνου (The Piano, 1993) σε σκηνοθεσία της Τζέιν Κάμπιον και Ξενοδοχείο Grand Budapest (The Grand Budapest Hotel, 2014) του Γουές Άντερσον.

Χάρβεϊ Καϊτέλ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Harvey Keitel (Αγγλικά)
Γέννηση13 Μαΐου 1939 (1939-05-13) (85 ετών)
Μπρούκλιν
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ρουμανία[1]
ΣπουδέςΙνστιτούτο Θεάτρου και Κινηματογράφου «Λι Στράσμπεργκ», Λύκειο Αβραάμ Λίνκολν[2], Stella Adler Studio of Acting και HB Studio
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός ταινιών, καρατερίστας, σεναριογράφος, ηθοποιός τηλεόρασης[3], παραγωγός ταινιών[4] και ηθοποιός θεάτρου[5]
ΣύζυγοςDaphna Kastner (από 2001)
ΤέκναStella Keitel
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Καϊτέλ (αριστερά) με τον Χάρι Μπελαφόντε το 2011

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
Δεκαετία 1960
1967 Reflections in a Golden Eye Ανταύγειες σε χρυσά μάτια στρατιώτης
I Call First Ποιος μου χτυπά την πόρτα; Τζέι Αρ
Δεκαετία 1970
1973 Mean Streets Κακόφημοι δρόμοι Τσάρλι
1974 Alice Doesn't Live Here Anymore Η Αλίκη δε μένει πια εδώ Μπεν
1975 That's the Way of the World Κόλμαν Μπακμάστερ
1976 Taxi Driver Ο ταξιτζής[6] Μάθιου Σπορτ
Mother, Jugs & Speed Ατσίδες του Λος Άντζελες Σπιντ
Buffalo Bill and the Indians or Sitting Bull's History Lesson Μπούφαλο Μπιλ Εντ Γκούντμαν
Welcome to L.A. Κεν Χουντ
1977 The Duellists Οι μονομάχοι Γκαμπριέλ Φερό
1978 Blue Collar Θανάσιμη απειλή Τζέρι
Fingers Ο δολοφόνος του Μανχάταν Τζίμι Φίνγκερς
1979 Apocalypse Now Αποκάλυψη τώρα! Μπέντζαμιν Γουίλαρντ
Eagle's Wing Τα φτερά των αετών Χένρι
Δεκαετία 1980
1980 La mort en direct Προμελετημένη δολοφονία Ρόντι
Saturn 3 Κρόνος 3: Επανάσταση στα άστρα Μπένσον
Bad Timing Η δύναμη της σάρκας επιθεωρητής Νέτουσιλ
1982 The Border Ο άνθρωπος των συνόρων Κατ
La nuit de Varennes Η νύχτα της Βαρενές Τόμας Πέιν
1983 Copkiller (l'assassino dei poliziotti) Εντολή δολοφονίας Φρεντ Οκόνορ
Exposed Εκτεθειμένη Ρίβας
Une pierre dans la bouche Τόνι
1984 Falling in Love Μια αγάπη γεννιέται Εντ Λάσκι
Nemo κύριος Λέτζεντ
1985 Un complicato intrigo di donne, vicoli e delitti Καμόρα Φράνκι
El caballero del dragón Ο ιππότης των άστρων Κλέβερ
1986 Off Beat Μίκι
Wise Guys Οι εξυπνάκηδες Μπόμπι Ντιλέα
The Men's Club Λέσχη μόνο για άντρες Σόλι Μπερλίνερ
La sposa americana Σάσα
1987 L'inchiesta Πόντιος Πιλάτος
Blindside Πένφιλντ Γκρούμπερ
The Pick-up Artist Τεχνίτης στις γυναίκες Αλόνζο
1988 The Last Temptation of Christ Ο τελευταίος πειρασμός[6] Ιούδας ο Ισκαριώτης
Grandi cacciatori Τόμας
Caro Gorbaciov Νικολάι Μπουχάριν
1989 The January Man Ο άνθρωπος του Γενάρη Φρανκ Στάρκι
Δεκαετία 1990
1990 Due occhi diabolici Διαβολικά μάτια Ρόντρικ Άσερ
The Two Jakes Οι δύο Τζέικ Τζέικ Μπέρμαν
La batalla de los Tres Reyes Σαντομπάλ
1991 Mortal Thoughts Θανάσιμες σκέψεις ντετέκτιβ Τζον Γουντς
Thelma & Louise Θέλμα & Λουίζ[6] Χαλ
Bugsy Μπάγκσι[6] Μίκι Κόεν
1992 Reservoir Dogs[6] κύριος Γουάιτ / Λάρι
Bad Lieutenant Διαφθορά υπαστυνόμος
Sister Act Τρελές αδελφές Βινς Λαρόκα
1993 Point of No Return Κωδικό όνομα: Νίνα Βίκτορ
The Piano Μαθήματα πιάνου Τζορτζ Μπέινς
Rising Sun Ανατέλλων ήλιος Τομ Γκράχαμ
Snake Eyes Επικίνδυνο παιχνίδι Έντι Ίσραελ
The Young Americans Τα νέα είδωλα Τζον Χάρις
1994 Monkey Trouble Μαϊμουδο-μπελάδες Άζρο
Pulp Fiction Γουλφ
Somebody to Love Κάποιον ν' αγαπάς Χάρι Χάρελσον
Imaginary Crimes Λάθος όνειρα Ρέι Γουάιλερ
1995 Smoke Καπνός Ογκάστους Ρεν (Όγκι)
Blue in the Face Λίγος καπνός ακόμη
Το βλέμμα του Οδυσσέα Το βλέμμα του Οδυσσέα[7] Α
Clockers Τα βαποράκια Ρόκο Κλάιν
Get Shorty Πιάστε τον κοντό Χάρβεϊ Καϊτέλ
1996 From Dusk Till Dawn Από το σούρουπο ως την αυγή Τζέικομπ Φούλερ
Head Above Water Πικρή ιστορία για ένα πτώμα Τζορτζ
1997 City of Industry Η προδοσία Ρόι Ίγκαν
Cop Land Ρέι Ντόνλαν
FairyTale: A True Story Νεραϊδο-Ιστορίες: Ένα αληθινό παραμύθι Χάρι Χουντίνι
1998 Shadrach Βέρνον
Lulu on the Bridge Ερωτευμένοι ως την αιωνιότητα Ίζι Μόρερ
Finding Graceland Στο δρόμο για το Μέμφις Έλβις Πρίσλεϊ
Il mio West Τζόνι Λόουεν
1999 Ba mùa Τρεις εποχές Τζέιμς Χάγκερ
Holy Smoke Ιερός καπνός Πι Τζέι Γουότερς
Presence of Mind Παιχνίδια του μυαλού κύριος
Δεκαετία 2000
2000 U-571 U-571: Το χαμένο υποβρύχιο αρχηγός
Prince of Central Park Ο πρίγκιπας του Σέντραλ Παρκ Κηδεμόνας
Little Nicky Ο γιος του Διαβόλου πατέρας
Vipera Λεόνε
2001 Nailed Σε δύσκολη θέση Τόνι Ρομάνο
The Grey Zone Γκρίζα ζώνη Μάσφελντ
Taking Sides Απόδειξη ενοχής Στιβ Άρνολντ
2002 Nowhere Γκρίνγκο
Ginostra Ginostra: Η γη των αποκαλύψεων Ματ Μπένσον
Red Dragon Κόκκινος δράκος Τζακ Κρόφορντ
Beeper Ζόλο
2003 Crime Spree Η σπείρα Φράνκι Τσαμέτι
Who Killed the Idea? ιδιωτικός αστυνομικός
El misterio Galíndez Φάκελος Γκαλίντεζ Έντουαρντ Ρόμπαρτς
Dreaming of Julia Τσε
Chasing the Elephant μυστηριώδης άντρας
2004 Puerto Vallarta Squeeze Αντίστροφη μέτρηση Γουόλτερ Μαγκρέιν
National Treasure Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού Σαντούσκι
The Bridge of San Luis Rey Το μυστικό της γέφυρας θείος Πίο
Dieses Jahr in Czernowitz Χάρβεϊ Καϊτέλ
2005 Be Cool Νικ Καρ
The Shadow Dancer Στη σκιά του ήλιου Γουέλντον
Un attore contro - Gian Maria Volonté Χάρβεϊ Καϊτέλ
2006 One Last Dance Πληρωμένος φονιάς Τερτάνο
A Crime Ένοχο μυστικό Ρότζερ Κάλκιν
Il mercante di pietre Διαμάντια και αίμα έμπορος
Arthur et les Minimoys Ο Άρθουρ και οι Μινιμόι Μάιρο (φωνή)
2007 My Sexiest Year Ζόουι
National Treasure: Book of Secrets Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού: Το βιβλίο με τα μυστικά Σαντούσκι
2009 Inglourious Basterds Άδωξοι μπάσταρδη διοικητής Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών
The Ministers Τζόζεφ Μπρούνο
Wrong Turn at Tahoe Στροφή χωρίς φρένο Νίνο
Δεκαετία 2010
2010 A Beginner's Guide to Endings Ντιουκ Γουάιτ
Little Fockers Γονείς της συμφοράς Ράντι Γουάιρ
The Last Godfather ντον Καρίνι
2012 Moonrise Kingdom Ο έρωτας του φεγγαριού Πιρς
2013 A Farewell to Fools πατήρ Ιωάννης
The Congress Πέρα από το όνειρο Αλ
2014 Two Men in Town Δύο ξένοι στην ίδια πόλη Μπιλ Αγκάτι
The Grand Budapest Hotel Ξενοδοχείο Grand Budapest Λούντνβιχ
Rio, Eu Te Amo Ρίο, σ' αγαπώ ηθοποιός
By the Gun Όταν τα όπλα μιλάνε Σαλβατόρε Βιτάλια
Gandhi of the Month Έντουαρντ Μπέικερ
2015 Youth Νιότη[7] Μικ Μπόιλ
Outlaws σκηνοθέτης
The Ridiculous 6 6 και γελοίοι Σμάιλι
Dietro gli occhiali bianchi Χάρβεϊ Καϊτέλ
2016 Chosen Ο επίλεκτος Σόνσον
The Comedian Μακ Σιλτς
2017 Madame Κυρία από τύχη[7] Μπομπ
Lies We Tell Ντέμι Λάμπρος
2018 First We Take Brooklyn Ανατόλι
Isle of Dogs Το νησί των σκύλων Γκόντο (φωνή)
2019 The Last Man Νώε
Esau Αβραάμ
The Painted Bird Το βαμμένο πουλί[7] ιερέας
The Irishman Ο Ιρλανδός[7] Άντζελο Μπρούνο
Δεκαετία 2020
2020 Fatima καθηγητής Νίκολς
2021 Just Noise Το ματωμένο στέμμα στρατηγός Χάντερ Μπλερ
Lansky Ο αρχηγός της μαφίας Μέγερ Λάνσκι
2022 The Baker

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. 2mnews.ro/distinctie-actorul-american-harvey-keitel-a-venit-in-leordina-pentru-a-primi-titlul-de-cetatean-de-onoare-al-comunei-maramuresene/.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  5. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Σμυρνής, Σπύρος (13 Μαΐου 2020). «Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ θα γινόταν Ντε Νίρο, μα δεν τον ένοιαξε ποτέ». Provocateur. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2023. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 «Χάρβεϊ Καϊτέλ ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία