Ο Χοσέ Φερρέρ ή Χοσέ Φερέρ[6][7][8][9] (ισπ.: José Vicente Ferrer de Otero y Cintrón, 8 Ιανουαρίου 1912 – 26 Ιανουαρίου 1992) ήταν Πορτορικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1950 Συρανό ντε Μπερζεράκ (Cyrano de Bergerac). Ήταν ο πρώτος ηθοποιός από τη Λατινική Αμερική που βραβεύτηκε με Όσκαρ και μετά τη νίκη του δώρισε το βραβείο του στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο Ρίκο. Ο Φερρέρ έχει τιμηθεί επίσης με 5 βραβεία Τόνυ δυο για τις ερμηνείες του στα θεατρικά Συρανό Ντε Μπερζεράκ και The Shrike και τρία για τη σκηνοθεσία των έργων The Shrike, The Fourposter, και Stalag 17. Οι σημαντικότερες ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε είναι οι εξής: Ιωάννα της Λωραίνης (Joan of Arc, 1948), Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge, 1952), Βροχή (Miss Sadie Thompson, 1953), Η ανταρσία του Κέιν (The Caine Mutiny, 1954), Ο Λόρενς της Αραβίας (Lawrence of Arabia, 1962), Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου (The Greatest Story Ever Told, 1965), Το πλοίο των τρελών (Ship of Fools, 1965), Φαιδώρα (Fedora, 1978) και Dune (1984).

Χοσέ Φερρέρ
Ο Χοσέ Φερρέρ το 1954
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
José Ferrer (Ισπανικά)
Γέννηση8 Ιανουαρίου 1912
Σαν Χουάν, Πόρτο ΡίκοCountry flag
Θάνατος26 Ιανουαρίου 1994 (82 ετών)
Κόραλ Γκέιμπλς, Φλόριντα, Ηνωμένες Πολιτείες ΑμερικήςCountry flag
Αιτία θανάτουκαρκίνος εντέρου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςSanta María Magdalena de Pazzis Cemetery
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Πρίνστον
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης[1], παραγωγός ταινιών[2], θεατρικός σκηνοθέτης[3], σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και σεναριογράφος
ΣύζυγοςUta Hagen (1938–1948)[4], Phyllis Hill (1948–1953)[4], Rosemary Clooney (1953–1961)[4] και Rosemary Clooney (1964–1967)[4]
ΤέκναΜιγκέλ Φερέρ, Ραφαέλ Φερέρ, Monsita Ferrer, Gabriel Ferrer και Letty Ferrer[5]
Είδος τέχνηςηθοποιός
ΒραβεύσειςΌσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (1)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1948 Joan of Arc Ιωάννα της Λωραίνης[10] δελφίνος Κάρολος Ζ΄ της Γαλλίας
1950 Whirlpool Ο γκρεμός Ντέιβιντ Κόρβο
The Secret Fury Αόρατος διώκτης Χοσέ
Crisis Αιχμάλωτοι της καταιγίδας Ραούλ Φαράγκο
Cyrano de Bergerac Σιρανό ντε Μπερζεράκ Σιρανό ντε Μπερζεράκ
1952 Anything Can Happen Εκατομμυριούχος δακτυλογράφος Γκιόργκι Παπασβίλι
Moulin Rouge Μουλέν Ρουζ[10] Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ
1953 Miss Sadie Thompson Βροχή Άλφρεντ Ντέιβιντσον
1954 The Caine Mutiny Η ανταρσία του Κέιν Μπάρνεϊ Γκρίνγουολντ
Deep in My Heart Βαθιά μες στην καρδιά μου Ζίγκμουντ Ρόμπεργκ
1955 The Shrike Εσύ με κατέστρεψες Τζιμ Ντάουνς
The Cockleshell Heroes Κατ' εντολή του Ναυαρχείου Τζέφρι Στρίνγκερ
1956 The Great Man Ο μυστηριώδης άνθρωπος Τζο Χάρις
1957 Four Girls in Town Τέσσερα κορίτσια στην πόλη σκηνοθέτης
1958 I Accuse! Υπόθεση Ντρέιφους Άλφρεντ Ντρέιφους
The High Cost of Loving Τζιν Φράι
1961 Return to Peyton Place Η κόλαση της ομορφιάς Μαρκ Στιλ (φωνή)
1962 Lawrence of Arabia Ο Λόρενς της Αραβίας Τούρκος μπέης
Nine Hours to Rama Θύελλα στις Ινδίες Γκόπαλ Ντας
1963 Verspätung in Marienborn Κάουαν
1964 Cyrano et d'Artagnan Σιρανό και Νταρτανιάν Σιρανό ντε Μπερζεράκ
1965 The Greatest Story Ever Told Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου Ηρώδης Αντίπας
Ship of Fools Το πλοίο των τρελών[10] Ρίμπερ
1967 Enter Laughing Χάρισον Μπ. Μάρλοου
Cervantes Ο Θερβάντες και η επανάσταση των σκλάβων Χασάν Μπέη
1975 Forever Young, Forever Free Θύελλα στο Κιλιμάντζαρο πατήρ Αλμπέρτο
El clan de los inmorales Διαταγή εξοντώσεως επιθεωρητής Ριντ
Paco Πάκο Φέρμιν Φλόρες
1976 The Big Bus Ένα τρελό τρελό λεωφορείο Άιρονμαν
Voyage of the Damned Το ταξίδι των καταραμένων Μανουέλ Μπενίτες
Crash Αίμα στην άσφαλτο Μαρκ Ντεν
1977 The Sentinel Αντίχριστος, ο άρχοντας του σκότους[10] Ρομπντ
Dracula's Dog Ζόλταν ο αιμοβόρος επιθεωρητής Μπράνκο
Who Has Seen the Wind Μπεν
The Private Files of J. Edgar Hoover Οι μυστικοί φάκελοι του Χούβερ Λάιονελ Μακόι
1978 Fedora Φαιδώρα δρ Βάντο
The Swarm Το σμήνος δρ Άντριους
1979 The Fifth Musketeer Άθως
Natural Enemies Χάρι Ρόζενταλ
A Life of Sin επίσκοπος
1980 Battle Creek Brawl Ο αετός της Κίνας σαρώνει το Τέξας[10] Ντομίνιτσι
1981 Bloody Birthday γιατρός
The Being δήμαρχος Γκόρντον Λέιν
1982 A Midsummer Night's Sex Comedy Σεξοκωμωδία θερινής νύχτας[10] Λίοπολντ
Blood Tide Το κύμα του αίματος Νηρέας
And They Are Off Μάρτιν Κρεγκ
1983 To Be or Not to Be Να ζει κανείς ή να μη ζει[10] καθηγητής Ζιλέτσκι
1984 The Evil That Men Do Ο μισθοφόρος της βίας[10] δρ Χέκτορ Λόμλιν
Dune Σαντάμ Δ΄
I Am Joe's Liver το συκώτι του Τζο (φωνή)
1990 Hired to Kill Το σάρωμα Ράλλης
Old Explorers Γουόρνερ Γουάτνεϊ

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2021.
  5. www.utahagen.com/meet-the-team. Ανακτήθηκε στις 17  Φεβρουαρίου 2023.
  6. «Χοσέ Φερέρ | Περιοδικό MOVE IT». www.moveitmag.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2023. 
  7. «Χοσέ Φερέρ Αρχεία». ΕΡΤ. 17 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2023. 
  8. ΤΣΙΜΑΧΙΔΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ (2022). Η ζωγραφική στον κινηματογράφο. Πάτρα: ΕΑΠ. σελ. 24. 
  9. Verne, Jules (1996). Πλοίαρχος Νέμο. http://dspace.dimosbyrona.gr/xmlui/handle/123456789/320. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 «Χοσέ Φερρέρ ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία