Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Χρύσπα (γενν. 7 Δεκεμβρίου 1982) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Χρύσπα
Γέννηση7 Δεκεμβρίου 1982 (1982-12-07) (36 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΠοπ μουσική, Λαϊκό τραγούδι και pop-folk

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1982 στον Πειραιά. Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο προέρχεται από το βαφτιστικό της όνομα που είναι Χρυσάνθη-Παγώνα (Χρύσ-Πα). Σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αίγινα όπου πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά της χρόνια. Σπούδασε πιάνο, φωνητική και κλασική κιθάρα, ενώ για δεκατρία χρόνια έκανε κλασικό μπαλέτο. Αρχικά σκόπευε να ακολουθήσει τη Σχολή της Φυσικής Αγωγής, όμως η γνωριμία της με τη Σοφία Βόσσου της άλλαξε τη γνώμη. Αποφάσισε σε ηλικία 18 ετών να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. [1].

ΚαριέραΕπεξεργασία

Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Τώρα". Το χειμώνα του 2004[2] κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Χρύσπα" που έκανε επιτυχία κυρίως με τραγούδια των Πήγασος όπως το "Μου Κάνει Πλάκα ο Θεός", "Φεύγω Για Το Επτά" και είναι αυτά τα τραγούδια που την εισήγαγαν δυναμικά στη συνείδηση του κοινού αλλά και στη νυχτερινή ζωή της χώρας. Το 2005-2006 συνεργάστηκε με πολλά ονόματα του χώρου, όπως ο Γιώργος Τσαλίκης, η Έλλη Κοκκίνου, ο Θέμης Αδαμαντίδης και η Καλομοίρα. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2005 επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ Χρύσπα, αυτή τη φορά με την προσθήκη ενός καινούριου κομματιού, του Άντρες 100%, το οποίο έκανε κι αυτό μεγάλη επιτυχία. Το 2006 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της "Πόσα Χρωστάω". Σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά η Χρύσπα τραγούδησε και ένα ντουέτο[3] με τον Θέμη Αδαμαντίδη, με τίτλο "Μείνε". Στη συνέχεια, το 2007 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Καθρέφτης", ξανασυνεργάζεται με το δίδυμο των επιτυχιών Πήγασος και το άλμπουμ σημειώνει εξαιρετική επιτυχία με τα δύο πρώτα singles, "Μια Στιγμή" και "Σ' Ευχαριστώ Που Εφυγες", να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των ραδιοφωνικών charts. Αυτός ο δίσκος θεωρείται ότι έδωσε στη Χρύσπα νέο "ειδικό βάρος" και την επανέφερε στις επιτυχίες για ακόμα μια φορά.

To Δεκέμβριο του 2007 επιλέχθηκε από την ΕΡΤ ως υποψήφια (μαζί με τον Κώστα Μαρτάκη και την Καλομοίρα) να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον του 2008. Το τραγούδι της παρουσιάστηκε μαζί με τα άλλα δύο στις 6 Φεβρουαρίου 2008 [4]και έχει τον τίτλο A Chance to Love. Στη βραδιά του τελικού, στις 27 Φεβρουαρίου κέρδισε το τραγούδι της Καλομοίρας.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 2003: Τώρα
  • 2004: Χρύσπα
  • 2005: Χρύσπα 100% (επανακυκλοφορία)
  • 2005: Αν δεν υπήρχες
  • 2006: Πόσα χρωστάω
  • 2006: 24 μήνες Χρύσπα
  • 2007: Καθρέφτης
  • 2009: Μέχρι εδώ
  • 2010: Δεν υπόσχομαι τίποτα
  • 2011: Είσαι αστέρι (ντουέτο με τον Bo)
  • 2012: Κόλλα πέντε
  • 2013: Με σκοτώνει
  • 2014: Δεν ερωτεύομαι (Όλα Καλά)
  • 2015: Δεν εκτιμάς με τίποτα
  • 2016: Ετοιμάσου
  • 2016: Τα 'θελες
  • 2017: Aladdin
  • 2018: Κάνε όνειρα
  • 2019: Έχεις τρελαθεί

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
2007 Ένας μήνας και κάτι MEGA Ο εαυτός της Guest Εμφάνιση
2009 Η Πολυκατοικία MEGA Βανέσα Guest Εμφάνιση - Κύκλος 1, Επεισόδιο 38
2011 Big Brother ALPHA Η Ίδια Guest Εμφάνιση
2013-2014 Dancing with the stars ANT1 Διαγωνιζόμενη - 9η Θέση
2019 Your Face Sounds Familiar ANT1 Διαγωνιζόμενη

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία