Χρύσπα

Ελληνίδα τραγουδίστρια

Η Χρύσπα (πραγματικό όνομα: Χρυσάνθη Παγώνα Πητιροπούλου) (Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 1982) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Χρύσπα
Γέννηση7 Δεκεμβρίου 1982 (1982-12-07) (37 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΠοπ μουσική, Λαϊκό τραγούδι και Ποπ-φόλκ

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1982 στον Πειραιά. Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο προέρχεται από το βαφτιστικό της όνομα που είναι Χρυσάνθη-Παγώνα (Χρύσ-Πα). Σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αίγινα όπου πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά της χρόνια. Σπούδασε πιάνο, φωνητική και κλασική κιθάρα, ενώ για δεκατρία χρόνια έκανε κλασικό μπαλέτο. Αρχικά σκόπευε να ακολουθήσει τη Σχολή της Φυσικής Αγωγής, όμως η γνωριμία της με τη Σοφία Βόσσου της άλλαξε τη γνώμη. Αποφάσισε σε ηλικία 18 ετών να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. [1].

ΚαριέραΕπεξεργασία

Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Τώρα". Το χειμώνα του 2004[2] κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Χρύσπα" που έκανε επιτυχία κυρίως με τραγούδια των Πήγασος όπως το "Μου Κάνει Πλάκα ο Θεός", "Φεύγω Για Το Επτά" και είναι αυτά τα τραγούδια που την εισήγαγαν δυναμικά στη συνείδηση του κοινού αλλά και στη νυχτερινή ζωή της χώρας. Το 2005-2006 συνεργάστηκε με πολλά ονόματα του χώρου, όπως ο Γιώργος Τσαλίκης, η Έλλη Κοκκίνου, ο Θέμης Αδαμαντίδης και η Καλομοίρα. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2005 επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ Χρύσπα, αυτή τη φορά με την προσθήκη ενός καινούριου κομματιού, του Άντρες 100%, το οποίο έκανε κι αυτό μεγάλη επιτυχία. Το 2006 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της "Πόσα Χρωστάω". Σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά η Χρύσπα τραγούδησε και ένα ντουέτο[3] με τον Θέμη Αδαμαντίδη, με τίτλο "Μείνε". Στη συνέχεια, το 2007 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Καθρέφτης", ξανασυνεργάζεται με το δίδυμο των επιτυχιών Πήγασος και το άλμπουμ σημειώνει εξαιρετική επιτυχία με τα δύο πρώτα singles, "Μια Στιγμή" και "Σ' Ευχαριστώ Που Εφυγες", να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των ραδιοφωνικών charts. Αυτός ο δίσκος θεωρείται ότι έδωσε στη Χρύσπα νέο "ειδικό βάρος" και την επανέφερε στις επιτυχίες για ακόμα μια φορά.

To Δεκέμβριο του 2007 επιλέχθηκε από την ΕΡΤ ως υποψήφια (μαζί με τον Κώστα Μαρτάκη και την Καλομοίρα) να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον του 2008. Το τραγούδι της παρουσιάστηκε μαζί με τα άλλα δύο στις 6 Φεβρουαρίου 2008 [4]και έχει τον τίτλο A Chance to Love. Στη βραδιά του τελικού, στις 27 Φεβρουαρίου κέρδισε το τραγούδι της Καλομοίρας.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Albums

  • 2003: Τώρα (Alpha Records)
  • 2004: Χρύσπα (Minos EMI)
  • 2005: Χρύσπα 100% (επανακυκλοφορία) (Minos EMI)
  • 2006: Πόσα χρωστάω (Minos EMI)
  • 2007: Καθρέφτης (Minos EMI)
  • 2009: Μέχρι εδώ (Minos EMI)


CD Singles

2004: Μου Κάνει Πλάκα Ο Θεός (Minos EMI)

2005: Αν Δεν Υπήρχες (Minos EMI)

2005: Summer Mix (Minos EMI)

2008: A Chance To Love (Minos EMI)


Best Of / DVD

2006: Χρύσπα 24 Μήνες (Minos EMI)




Digital Single

  • 2010: Δεν υπόσχομαι τίποτα (Minos EMI)
  • 2011: Είσαι αστέρι (ντουέτο με τον Bo) (Minos EMI)
  • 2012: Κόλλα πέντε (Loca Records / Spicy)
  • 2013: Με σκοτώνει (Minos EMI)
  • 2014: Δεν ερωτεύομαι (Όλα Καλά) (Noize The Label / Spicy)
  • 2015: Δεν εκτιμάς με τίποτα (Spin Records)
  • 2016: Ετοιμάσου (Spin Records)
  • 2016: Τα 'θελες (Spin Records)
  • 2017: Aladdin (Epic Music / Minos EMI)
  • 2018: Κάνε όνειρα (Epic Music / Minos EMI)
  • 2019: Έχεις τρελαθεί (Heaven Music)
  • 2020: Σε Κατηγορώ (Heaven Music)


Πηγή: Discogs

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
2005 Mad Video Music Awards ALPHA Η Ίδια Ερμηνεία
2007 1 μήνας και κάτι MEGA 1 επεισόδιο
2008 Ελληνικός Τελικός Eurovision ΝΕΤ Διαγωνιζόμενη
Mad Video Music Awards ALPHA Ερμηνεία
2009 Η Πολυκατοικία MEGA Βανέσα Επεισόδιο: "Ήταν μια φορά ένα γαμήλιο πάρτι"
2011 Big Brother ALPHA Η Ίδια 1 επεισόδιο
2013-2014 Dancing with the stars ANT1 Διαγωνιζόμενη (9η Θέση)
2019 Your Face Sounds Familiar ANT1 Διαγωνιζόμενη (10η Θέση)
2020 Just the 2 Of Us OPEN Διαγωνιζόμενη

(12η Θέση)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Βιογραφία στο MAD TV
  2. «Music Corner, δισκοκριτική για το δίσκο Χρύσπα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2008. 
  3. «Vips 24». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2008. 
  4. Φιλελεύθερος, "Παρουσιάστηκαν τα τρία υποψήφια τραγούδια της Ελλάδας για τη Eurovision", 6 Φεβρουαρίου 2008[νεκρός σύνδεσμος]