Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε (Adewale Akinnuoye-Agbaje, 22 Αυγούστου 1967) είναι Άγγλος ηθοποιός και πρώην μοντέλο.

Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε
Adewale Akinnuoye-Agbaje Thor 2 cropped.png
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Adewale Akinnuoye-Agbaje (Αγγλικά)
Γέννηση22  Αυγούστου 1967[1][2][3][4]
Λονδίνο
ΕθνικότηταYoruba people
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΘρησκείαSoka Gakkai
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΒασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σεναριογράφος
μοντέλο
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης
Περίοδος ακμής1993
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςScreen Actors Guild Award for Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series (2006)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1967. Οι γονείς του κατάγονται από την Νιγηρία. Έχει 4 αδερφές και κατέχει πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ιταλικά, Yoruba (διάλεκτος της Αφρικής) και σουαχίλι (μητρική γλώσσα για πολλές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής). Επίσης, έχει πτυχίο νομικής από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι βουδιστής. Το όνομά του προέρχεται από την ένωση των λέξεων: Ade (το γεράκι), wale (γύρισε πίσω), Akin (πολεμιστής), nuoye (του αρχηγού), και Agbaje (της ευημερίας και του πλούτου).

Περισσότερο γνωστός είναι για τον ρόλο του εγκληματία Simon Adebisi στην σειρά Oz αλλά και για τον ρόλο του Mr. Eko στον δεύτερο κύκλο επεισοδίων της δραματικής σειράς Οι Αγνοούμενοι (Lost). Άλλες ταινίες στις οποίες έχει συμμετοχή: Congo (1995), The Mummy Returns (2001), The Bourne Identity (2002) και Get Rich or Die Tryin (2005).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Ρόλος
1995 Congo Kahega
2001 The Mummy Returns Λοκ-Ναχ
2002 The Bourne Identity Nykwana Wombosi
2005 Get Rich or Die Tryin Majestic
2009 G.I. Joe:Η Άνοδος της Cobra Heavy Duty
2010 Faster Alexander Jarod / Evangelist
2012 Bullet to the Head Morel
2013 Thor: The Dark World Algrim / Kurse
2014 Φωτιά Πάνω από την Πομπηία Atticus
2015 Trumbo Βέρτζιλ Μπρουκς
2016 Suicide Squad Waylon Jones / Killer Croc

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 1061710572. Ανακτήθηκε στις 16  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6d22tnf. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 filmportal.de. 5f48fb40a8b0404a8e700f371e5f556b. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) Discogs. 2699859. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.