Languages: CatalàΕλληνικάEnglishItalianoNederlands

Merk op dat deze tekst (of een eerdere versie) is gebaseerd op de Engelse tekst en vervolgens is bijgeschaafd aan de hand van deze verklaring van Michelle Paulson, de juridisch adviseur van de Wikimedia Foundation. Het is dus geen rechtstreekse vertaling van de oorspronkelijke Griekse tekst.

Wikipedia:Wij zijn allemaal Diu Επεξεργασία

 

Theodore Katsanevas, een Grieks politicus en wetenschapper, stuurde twee jaar geleden een bericht naar de Griekse Wikipediaan Diu waarin hij hem verzocht om een deel van de inhoud van het artikel over hem weg te halen. Hij vroeg hem tevens om zijn persoonsgegevens zodat hij eventueel een rechtszaak tegen hem kon beginnen. Het gaat om een verwijzing in het artikel naar het testament van Andreas Papandreou, voormalig premier van Griekenland en indertijd Katsanevas' schoonvader, waarin Papandreou hem een "schande" voor zijn familie noemt.

Katsanevas nam contact op met Diu omdat hij degene was die de informatie aan het artikel had toegevoegd. De pers had veel aandacht aan het onderwerp besteed, dus Diu kon de informatie eenvoudig toevoegen zonder de regels en richtlijnen van de Griekstalige Wikipedia te schenden. Katsanevas heeft ook een brief gestuurd naar GFOSS, de Greek Free / Open Source Software Society, in de veronderstelling dat deze organisatie aan Wikipedia gerelateerd is. De organisatie verklaarde meteen dat het niet verantwoordelijk is (hetgeen feitelijk ook juist is) en verwees Katsanevas naar de gebruiker en de Wikimedia Foundation (die onder meer de servers van Wikipedia en haar zusterprojecten onderhoudt).

Op 26 januari 2013 werd namens Theodore Katsanevas een rechtszaak begonnen tegen de gebruiker Diu en GFOSS. Hij beschuldigt Diu er onder meer van met kwade opzet de waarheid te verdraaien, zijn biografie te bezoedelen en op een schandelijke manier over zijn persoon te schrijven. Hij vordert een schadevergoeding van 200.000 euro (plus rente gerekend vanaf het moment van dagvaarding) alsook een gevangenisstraf voor Diu van een jaar. Bij niet-nakoming, d.w.z. als de inhoud in weerwil van een rechterlijke uitspraak niet wordt verwijderd, vordert hij van Diu en GFOSS een dwangsom van 30.000 euro per dag alsmede een gevangenisstraf voor Diu van een maand. De zaak staat op de rol van de meervoudige kamer van eerste aanleg in Athene, gepland op 21 januari 2016. Een paar dagen geleden werd Diu opgeroepen voor een zitting op 11 maart 2014 van de voorzieningenrechter in Evelpidon over een voorlopige voorziening. De voorziening houdt in dat het gedeelte van het artikel in kwestie moet worden verwijderd zolang de Atheense rechter zich nog over de hoofdvorderingen moet uitspreken en dat de kosten van de rechtszaak voor Diu's rekening komen.

Het spreekt voor zich dat, zelfs als de voorlopige voorziening wordt toegekend, het onmogelijk is voor de gebruiker om daadwerkelijk de teksten weg te halen, omdat hij niet de regels van Wikipedia kan schenden zonder daarvan de consequenties te ondervinden (ongedaanmaking van zijn bewerking en mogelijk een bewerkingsblokkade). Bovendien kan dezelfde informatie door eender andere gebruiker opnieuw worden geplaatst. Het is bekend dat Wikipedia-artikelen vrij raadpleeg- en bewerkbaar zijn, zonder dat dit onderworpen is aan de goedkeuring door een soort redactiecommissie. Uit de bewerkingsgeschiedenis van het artikel blijkt dat meerdere keren teksten door advocaten of andere personen namens Katsanevas zijn weggehaald, maar de teksten zijn ook door andere gebruikers dan Diu teruggeplaatst en zelfs uitgebreid. Dit maakt duidelijk dat zelfs als een specifieke gebruiker door een rechter of anderszins wordt opgedragen om iets weg te halen of om een artikel op een bepaalde manier aan te passen, dit niemand ervan hoeft te weerhouden om de inhoud weer terug te plaatsen of om het artikel te herstellen.

Dit is niet de eerste keer dat een politicus probeert om met (dreiging van) juridische actie het artikel over hem of haar te laten aanpassen naar zijn of haar wens. Het is echter voor zover bekend wel de eerste keer dat een politicus daadwerkelijk een rechtszaak is begonnen tegen een individuele gebruiker. Het lijkt op z'n minst onaanvaardbaar en hypocriet van Katsanevas om ondanks alle krantenberichten waarvan de inhoud online raadpleegbaar is, een Wikipediaan hierom aan te klagen. In dit specifieke geval handelde de Wikipediaan in overeenstemming met de regels van het project en hij heeft zijn handelen verantwoord in de diverse discussies met betrekking tot het artikel. De gemeenschap is behoorlijk optimistisch over de uitkomst van deze kwestie, maar wij geloven dat deze specifieke rechtszaak gericht is tegen het project, ook al is het maar één gebruiker die wordt aangeklaagd.

Wij zijn allemaal Diu!