Βισέντε Φερνάνδες

Μεξικανός ηθοποιός και τραγουδιστής

Ο Βισέντε Φερνάνδες (ισπ. Vicente Fernández Gómez, 17 Φεβρουαρίου 194012 Δεκεμβρίου 2021) είναι  Μεξικανός τραγουδιστής, από τους πιο γνωστούς μουσικούς και ερμηνευτές της μουσικής ραντσέρα. Η μουσική του ερμηνεία είναι εφάμιλη των Πέδρο Ινφάντε και Χόρχε Νεγρέτε. Έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους και είναι ιδιαίτερα γνωστός στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και στις ΗΠΑ. Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.[9]

Βισέντε Φερνάνδες
Vicente Fernández - Pepsi Center - 06.11.11.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Vicente Fernández (Ισπανικά)
Γέννηση17  Φεβρουαρίου 1940[1][2][3]
Γουαδαλαχάρα[4]
Θάνατος12  Δεκεμβρίου 2021[5]
Γουαδαλαχάρα
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης[6]
Περίοδος ακμής1965 - 2016
Οικογένεια
ΣύζυγοςMaria del Refugio Abarca Villaseñor (1963–2021)
ΤέκναΑλεχάντρο Φερνάντες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Προσώπου της χρονιάς της Ακαδημίας Λάτιν Μουσικής (2002)
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album (2008)
Grammy Award for Best Regional Mexican Music Album (including Tejano) (2015)
Grammy Award for Best Regional Mexican Music Album (including Tejano) (2017)
Billboard Latin Music Hall of Fame
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album (2002)
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album (2003)
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album (2004)
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album (2009)
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album (2011)
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album (2013)
Lo Nuestro Excellence Award (2008)
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[7]
Latin Grammy Award for Best Ranchero/Mariachi Album (2021)[8]
Ιστότοπος
www.vicentefernandez.mx
Υπογραφή
Firma de Vicente Fernandez.jpg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1940 στο Ουεντιτάν ελ Άλτο του Χαλίσκο. Νυμφεύθηκε τη Μαρία Βιλασενιόρ, με την οποία έχουν τρία παιδιά. Γιος του είναι ο επίσης τραγουδιστής Αλεχάντρο Φερνάνδεζ.

Απέσπασε το Βραβείο Γκράμι δύο φορές, το 2010 με το τραγούδι «Necesito de tí» και το 2015 με το «Mano a mano».

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Tacos al carbon (1968)
  • Uno y medio contra el mundo (1971)
  • Tu camino y el mío (1971)
  • Entre monjas anda el diablo (1972)
  • Jalisco nunca pierde (1972)
  • El hijo del pueblo (1973)
  • El albañil (1974)
  • La ley del monte (1974)
  • Juan Armenta el repatriado (1974)
  • Dios los cría (1975)
  • El Arracadas (1977)
  • Picardía Mexicana (1977)
  • El coyote y la bronca (1978)
  • El Tahúr (1979)
  • Como México no hay dos (1979)
  • Picardía Mexicana II (1980)
  • Juan charrasqueado (1980)
  • Gabino barrera (1980)
  • Una pura y dos con sal (1981)
  • Todo un hombre (1981)
  • El embustero (1983)
  • El sinvergüenza (1983)
  • Matar o morir (1984)
  • Sinvergüenza pero honrado (1985)
  • El diablo, el santo y el tonto (1985)
  • Entre compadres te veas (1986)
  • El macho (1987)
  • El cuatrero (1987)
  • Acorralado (1988)
  • Por tu maldito amor (1990)
  • Mi querido viejo (1992)
  • Para siempre (2007)
  • Necesito de tí (2009)
  • Un Mexicano en la México (2010)
  • El hombre que más te amó (2010)
  • Otra vez (2011)
  • Los dos Vicentes (2012)
  • Hoy (2013)
  • Mano a mano - tangos a la manera (2014)
  • Un Azteca en el Azteca (2016)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0273787. Ανακτήθηκε στις 17  Φεβρουαρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 vicentefernandez.mx.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Discogs. 419130. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. es.wikipedia.org/wiki/Vicente_Fern%C3%A1ndez.
  5. www.elheraldo.co/sociedad/muere-el-cantante-vicente-fernandez-los-81-anos-872459.
  6. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  7. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  8. www.billboard.com/music/latin/2021-latin-grammys-winners-list-1234999583/.
  9. de 2021, 12 de Diciembre. «Falleció Vicente Fernández a los 81 años de edad». infobae (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2021.