Ζαν-Μαρί Πουαρέ

Γάλλος σκηνοθέτης

Ο Ζαν-Μαρί Πουαρέ (γαλλικά: Jean-Marie Poiré, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1945) είναι Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και ηθοποιός. Είναι γιος του παραγωγού Αλέν Πουαρέ.[10]

Ζαν Μαρί Πουαρέ
Les Visiteurs 3 - Namur - Poiré - 13 juin 2015.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jean-Marie Poiré (Γαλλικά)
Γέννηση10  Ιουλίου 1945[1][2][3][4][5][6]
Παρίσι[7]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[8]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
σεναριογράφος
παραγωγός ταινιών
Οικογένεια
ΓονείςΑλέν Πουαρέ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής (31  Δεκεμβρίου 1996)[9]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην αρχή της καριέρας του, δούλεψε ως φωτογράφος και τραγουδιστής στο συγκρότημα The Frenchies,[11] πριν στραφεί στη συγγραφή σεναρίων και στη σκηνοθεσία ταινιών.[12]

Αρχικά έγινε γνωστός χάρη στην επιτυχία του με τις ταινίες Le père Noël est une ordure (1982) ή ο Παππούς κάνει αντίσταση ( Papy fait de la résistance, 1983) και στη συνέχεια άρχισε μια μακρά συνεργασία με τον Κριστιάν Κλαβιέ, με μεγάλες επιτυχίες όπως Οι Επισκέπτες το 1993 και Φύλακες άγγελοι (Les Anges gardiens) το 1995.[13]

Ξεχωρίζει χάρη στο στυλ σκηνοθεσίας του: πολύ γρήγορες σκηνές και εναλλαγές με μερικές φορές πάνω από 1.000 λήψεις ανά ταινία.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΣκηνοθεσίαΕπεξεργασία

  • Les petits câlins (1978)
  • Retour en force (1980)
  • Les Hommes préfèrent les grosses (Οι άνδρες προτιμούν τις χοντρές) (1981)[14]
  • Le Père Noël est une ordure (1982)
  • Papy fait de la résistance (ο Παππούς κάνει αντίσταση)(1983)
  • Twist again à Moscou (1986)
  • Mes meilleurs copains (1989)
  • L'Opération Corned-Beef (1991)
  • Les Visiteurs (Οι Επισκέπτες) (1993)
  • Les Anges gardiens (Φύλακες άγγελοι) (1995)
  • Les Visiteurs II: Les Couloirs du temps (Οι Επισκέπτες 2) (1998)
  • Les Visiteurs en Amérique ή Just Visiting (Οι Περαστικοί ) (2001)
  • Ma femme... s'appelle Maurice (2002)[15]
  • Les Visiteurs : La Révolution (Πάμε για Επανάσταση;) (2016)


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 5  Μαΐου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6gb5b2j. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Γαλλικά) NooSFere. -42545. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 filmportal.de. 6308f185fe74499993ecb872eddbe608. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 GeneaStar. poirejeanma.
  6. 6,0 6,1 (Γαλλικά) Babelio. 108812.
  7. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 18  Δεκεμβρίου 2014.
  8. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb12330175r. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  9. PREX9612816D.
  10. . «universalis.fr/encyclopedie/jean-marie-poire/». 
  11. The Frenchies à l'Olympia : https://www.youtube.com/watch?v=NGZaKKBzYwI&feature=youtu.be
  12. . «imdb.com/name/Jean-Marie Poiré». 
  13. . «allocine.fr/personne/fichepersonne/Jean-Marie Poiré». 
  14. . «allocine.fr/film/fichefilm_Les Hommes préfèrent les grosses». 
  15. . «theatreonline.com/Spectacle/Ma-femme-s-appelle-Maurice/».