Άνοιγμα κυρίου μενού

Η σελίδα αυτή περιέχει εικονογραφημένο κατάλογο των έργων του Άλμπρεχτ Άλτντόρφερ.

1. Έργα διάφοραΕπεξεργασία

Πίνακας Τίτλος Έτος Διαστάσεις / Τεχνική Χώρος Παρατηρήσεις
  Ο Άγιος Ιερώνυμος στην έρημο 1507 23,5 × 20,4 cm
λάδι σε ξύλο
Βερολίνο, Πινακοθήκη αριστερός πίνακας διπτύχου• δεξιός ο επόμενος
  Ο Άγιος Φραγκίσκος δέχεται τα στίγματα 1507 23,5 × 20,4 cm
λάδι σε ξύλο
Βερολίνο, Πινακοθήκη δεξιός πίνακας διπτύχου• αριστερός ο προηγούμενος
  Η Γέννηση 1507 41.8 × 31.5 cm
λάδι σε ξύλο
Βρέμη, Kunsthalle
  Τοπίο με οικογένεια Σατύρου 1507 23 × 20 cm
λάδι σε ξύλο
Βερολίνο, Πινακοθήκη
  Ο αποκεφαλισμός της Αγίας Αικατερίνης μεταξύ 1505-1510 57 × 36.5 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
  Ανάπαυση κατά την φυγή στην Αίγυπτο 1510 57 × 38 cm
λάδι σε ξύλο
Βερολίνο, Πινακοθήκη
  Ο Άγιος Γεώργιος με τον δράκο στο δάσος περί το 1510 28 × 22 cm
λάδι σε περγαμηνή μεταφερμένη σε ξύλο φλαμουριάς
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
  Σταύρωση 1512 101,5 × 116
λάδι σε ξύλο
Κάσσελ, Gemäldegalerie Alte Meister
  Η Αγία Οικογένεια με έναν άγγελο 1515 22.5 × 20.5 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
  Η νίκη του Καρλομάγνου στο Ρέγκενσμπουργκ περί το 1518 81,4 × 67 cm
σε ξύλο φλαμουριάς
Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum
  Τοπίο με γέφυρα μεταξύ 1518–1520 41,2 × 35,5 cm
λάδι σε περγαμηνή
μεταφερμένη σε ξύλο φλαμουριάς
Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη
  Η γέννηση της Παναγίας περί το 1520 140,7 × 130 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
  Ο Χριστός εγκαταλείπει την μητέρα του περί το 1520 141 × 111 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη
  Η Ωραία Παναγία του Ρέγκενσμπουργκ μεταξύ 1519-1522 75.8 × 65 cm
λάδι σε ξύλο
Ρέγκενσμπουργκ, Kollegiatsstift St. Johann
  Τοπίο με τον πύργο Wörth επί του Δούναβη περί το 1522 30 x 22 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
  Η Κοινωνία των Αποστόλων περί το 1523 42 × 32.5
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βερολίνο, Πινακοθήκη
  Γέννηση μεταξύ 1520-1525 44 x 36 cm
λάδι σε ξύλο κωνοφόρου
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
  Παρθένος και Βρέφος μεταξύ 1520-1525 49.4 × 35.5 cm Βουδαπέστη, Szépművészeti Múzeum (Μουσείο Καλών Τεχνών)
  Η Παναγία εν δόξη μεταξύ 1522-1526 65.7 × 42.9 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
  Σταύρωση περί το 1526 29 × 21 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βερολίνο, Πινακοθήκη
  Η Σωσάννα και οι γέροι 1526 74.8 × 61.2 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
  Γολγοθάς 1526 41 × 33 cm
λάδι σε ξύλο
Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum
  Η μάχη του Αλεξάνδρου 1529 158 × 120 cm
λάδι σε ξύλο
Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
  Οροσειρά 1530 53.1 × 45.1 cm
λάδι σε ξύλο
Τόκιο, Hachiōji, Fuji Art Museum
  Αλληγορία του Πλούτου και της Πενίας 1531 Βερολίνο, Πινακοθήκη
  Ο Λωτ και οι κόρες του 1537 107.5 x 189 cm
λάδι σε ξύλο φλαμουριάς
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης

2. St. FloriansaltarΕπεξεργασία

Η «Εικόνα Βωμού του Αγίου Φλοριανού» είναι μία σειρά 8 (αρχικά) πινάκων με θέμα την ζωή και το μαρτύριο του προστάτη αγίου του Λιντς της Αυστρίας, των καπνοδοχοκαθαριστών και των πυροσβεστών. Φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1516 και 1520 (λάδι σε ξύλο, 79,5 × 64 εκατ. η κάθε εικόνα) και είναι σήμερα διασκορπισμένη σε διάφορα μουσεία.

Πίνακας Τίτλος Χώρος
  Ο Άγιος Φλοριανός φεύγει από το μοναστήρι Φλωρεντία, Ουφίτσι
  Η σύλληψη του Αγίου Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum
  Ο Άγιος ενώπιον του απεσταλμένου του Διοκλητιανού Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum
  Το μαρτύριο του Αγίου Φλοριανού -1 Πράγα, Národní Galerie (Εθνικό Μουσείο)
  Το μαρτύριο του Αγίου Φλοριανού -2 Φλωρεντία, Ουφίτσι
  Η ανεύρεση του σώματος του Αγίου Φλοριανού Νυρεμβέργη, Germanisches Nationalmuseum

3. SebastiansaltarΕπεξεργασία

Το περιφημότερο από τα θρησκευτικού θέματος έργα του Άλτντόρφερ, η «Εικόνα Βωμού του Αγίου Σεβαστιανού», ζωγραφίστηκε με λάδι σε ξύλο μεταξύ 1509 και 1516 για την μονή του Αγίου Φλοριανού κοντά στο Λιντς της Αυστρίας (Stift Sankt Florian), όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα (πλην της πρεντέλλας που βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης). Πρόκειται για ένα πολύπτυχο το οποίο ανοιχτό παριστά οκτώ σκηνές του Πάθους και κλειστό τον θρύλο του Αγίου Σεβαστιανού.

Πίνακας Τίτλος Διαστάσεις (σε εκατ.)
  το πολύπτυχο ανοιχτό
  Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών 128.5 × 94 cm
  Η σύλληψη του Χριστού 129.5 × 97 cm
Ο Καϊάφας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του
  Η Μαστίγωση
Ο Εμπαιγμός
  Ο Πιλάτος νίπτει τας χείρας του
Η πορεία προς τον Γολγοθά
  Σταύρωση 112.2 × 94.5 cm
  Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού (το πολύπτυχο κλειστό) 128,5 × 94,3
  Η ανεύρεση του σώματος του Αγίου Σεβαστιανού (το πολύπτυχο κλειστό)
  Η Ταφή (πρεντέλλα) 70.5 × 37.3 cm
  Η Ανάσταση (πρεντέλλα) 71 × 37.8 cm