Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος έργων του Γιαν βαν Άικ

Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει κατάλογο των έργων του Γιαν βαν Άικ.

1. Διάφορα έργαΕπεξεργασία

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις (σε εκατοστά) Χώρος Παρατηρήσεις
  Άντρας με γαλάζιο κάλυμμα κεφαλής 1430 λάδι σε ξύλο
22.5 x 16.6 cm
Σιμπίου, Muzeul Naţional Brukenthal
  Ο Άγιος Φραγκίσκος δέχεται τα στίγματα μεταξύ 1428 και 1432 λάδι σε ξύλο
29.3 x 33.4 cm
Τορίνο, Galleria Sabauda αποδιδόμενο στον βαν Άικ – δεύτερη εκδοχή στο Museum of Art της Φιλαδέλφειας
  Léal Souvenir (Αφοσιωμένη ανάμνηση) ή Τιμόθεος 1432 λάδι σε ξύλο βελανιδιάς
33.3 × 18.9 cm.
Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη TYΜ.ωΘΕΟC (;) – υπογραφή και ημερομηνία
  Ο καρδινάλιος Niccolò Albergati 1431 λάδι σε καμβά
34 × 27.5 cm
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
  Ο άνθρωπος με το τουρμπάνι (αυτοπροσωπογραφία ;) 1433 25.5 x 19cm Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη στην κορνίζα επάνω με ελληνικά γράμματα : ΑΛΣ ΙΧΗ ΧΑΝ ("όπως μπορώ", λογοπαίγνιο με το όνομά του). Κάτω : JOHES DE EYCK ME FECIT ANO MCCCC.33. 21. OCTOBRIS «Ο Γιαν βαν Άικ με έκανε στις 21 Οκτωβρίου 1433». Οι ζωγραφισμένες αυτές επιγραφές δίνουν την εντύπωση ότι χαράχτηκαν στο ξύλο
  Το ζεύγος Αρνολφίνι 1434 λάδι σε ξύλο βελανιδιάς
82.2 × 60 cm
Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη μεταξύ πολύφωτου και καθρέφτη : "Johannes de eyck fuit hic 1434" (Ο Γιαν βαν Άικ ήταν εδώ το 1434)
  Ευαγγελισμός μεταξύ 1432 και 1434 λάδι σε ξύλο, σε grisaille
39 x 24cm κάθε πίνακας
Μαδρίτη, Museo Thyssen-Bornemisza μίμηση γλυπτών και εδώ
  Ευαγγελισμός περί το 1434 λάδι σε ξύλο μεταφερμένο σε καμβά
93 x 37 cm
Ουάσινγκτον, National Gallery of Art πιστεύεται ότι αποτελούσε τον αριστερό πίνακα τριπτύχου
  Baudouin de Lannoy περί το 1435 λάδι σε ξύλο βελανιδιάς
26 × 20 cm
Βερολίνο, Πινακοθήκη
  Η Παρθένος του καγκελλαρίου Rolin περί το 1435 λάδι σε ξύλο
66 x 62cm
Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου
  Παρθένος και Βρέφος με τον κληρικό van der Paele
(Παρθένος και Βρέφος ένθρονοι μεταξύ Αγ. Δονατιανού αριστερά και Αγ.Γεωργιίου και κληρικού)
μεταξύ 1434 και 1436 λάδι σε ξύλο
141 x 176.5 cm (με την κορνίζα)
Μπρυζ, Groeningemuseum υπογραφή και επεξηγήσεις του ζωγράφου στην κορνίζα
  Madonna Lucca 1436 λάδι σε ξύλο
65.5 x 49.5 cm
Φραγκφούρτη, Μουσείο Σταίντελ
  Δίπτυχο : Σταύρωση μεταξύ 1430 και 1440 λάδι σε ξύλο μεταφερμένο σε καμβά
56.5 × 19.7 cm κάθε πίνακας
Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο αποδιδόμενο στον βαν Άικ - οπωσδήποτε διάφορα σημεία αποπερατώθηκαν από βοηθούς
  Δίπτυχο : Δευτέρα Παρουσία Ζεύγος με το αμέσως πιο πάνω
  Αγία Βαρβάρα 1437 σχέδιο, κιμωλία σε ξύλο βελανιδιάς
41.4 × 27.8 cm
Αμβέρσα, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten
  Jan de Leeuw 1436 λάδι σε ξύλο
24.5 x 19cm
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
  Τρίπτυχο της Δρέσδης
(Παρθένος και Βρέφος ένθρονοι μεταξύ Αρχαγγέλου Μιχαήλ και δωρητού αριστερά, και Αγίας Αικατερίνης)
1437 λάδι σε ξύλο βελανιδιάς
33.1 × 27.5cm ο κεντρικός πίνακας, 33.1 × 13.6cm οι πλευρικοί
Δρέσδη, Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων
  Το προηγούμενο τρίπτυχο κλειστό
  Giovanni di Nicolao Arnolfini περί το 1438 λάδι σε ξύλο βελανιδιάς
29 x 20cm
Βερολίνο, Πινακοθήκη
  Margaret van Eyck, η σύζυγος του καλλιτέχνη 1439 λάδι σε ξύλο
41.2 x 34.6cm
Μπρυζ, Groeningemuseum
  Η Παναγία στην εκκλησία μεταξύ 1438 και 1440 λάδι σε ξύλο βελανιδιάς
31 × 14 cm
Βερολίνο, Πινακοθήκη
  Η Παναγία στην κρήνη 1439 λάδι σε ξύλο
19 x 12 cm
Αμβέρσα, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten το τελευταίο υπογεγραμμένο και χρονολογημένο έργο του καλλιτέχνη ("ΑΛΣ ΙΧΗ ΧΑΝ", "JOHES DE EYCK ME FECIT + [COM]PLEVIT ANNO 1439)



2. Πολύπτυχο της Γάνδης : Ο Αμνός του ΘεούΕπεξεργασία

Σχεδιασμένο από τον αδελφό του Γιαν, τον Χούμπερτ βαν Άικ (αβέβαιη η κατά τα λοιπά συμμετοχή του, πέθανε το 1426), και ζωγραφισμένο από τον Γιαν μεταξύ 1430 και 1432. Διαστάσεις : σε πλήρη ανάπτυξη 3,5 επί 4,6 μέτρα, κλειστό 3,5 × 2,23 μέτρα. Λάδι σε ξύλο. Φυλάσσεται στην Sint-Baafskathedraal, τον Καθεδρικό ναό της Γάνδης.


Πίνακας Απεικονίσεις
  το πολύπτυχο ανοικτό
άνω διάζωμα : στο μέσον Δέησις (ο Χριστός Βασιλεύς εν μέσω της Παναγίας και του Βαπτιστή), εκατέρωθεν άγγελοι που τραγουδούν και παίζουν μουσικά όργανα, και στα άκρα ο Αδάμ και η Εύα.
κάτω διάζωμα : ενιαίο πανοραμικό τοπίο. Στους δύο πίνακες αριστερά, οι Δίκαιοι Δικαστές και οι Στρατιώτες του Χριστού. Δεξιά Ερημίτες και Προσκυνητές. Στο κέντρο η Λατρεία του Αμνού.
  Ο Αδάμ με φύλλο συκής. Πάνω από τον Αδάμ (βλ. γενικό πίνακα) οι προσφορές του Κάιν και του Άβελ στον Θεό.
  Η Εύα έγκυος. Πάνω από την Εύα (βλ. γενικό πίνακα) ο φόνος του Άβελ από τον Κάιν.
  κάτω διάζωμα, κεντρικός πίνακας (134.3 x 237.5 cm) : κάτω αριστερά Εθνικοί συγγραφείς και Εβραίοι προφήτες, δεξιά άρρενες άγιοι (γονατιστοί οι Δώδεκα Απόστολοι), επάνω αριστερά άρρενες μάρτυρες και δεξιά γυναίκες μάρτυρες. Στο κέντρο ο Αμνός με το αίμα από το στήθος να χύνεται σε χρυσό δισκοπότηρο. Χαμηλά στο κέντρο η Κρήνη της Ζωής.
  το πολύπτυχο κλειστό
ημικυκλικές κορυφές : ο Προφήτης Ζαχαρίας, η Σίβυλλα της Ερυθραίας, η Κυμαία Σίβυλλα και ο Προφήτης Μιχαίας.
άνω διάζωμα : Ευαγγελισμός.
κάτω διάζωμα : ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής (σε grisaille κι εδώ, εν είδει γλυπτών) εν μέσω των δωρητών Joost Vijdt και της συζύγου του Lysbette Borluut.