Κατάλογος των εμίρηδων του Κατάρ

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Αυτός είναι ένας 'κατάλογος των εμίρηδων του Κατάρ.

Εμίρης του Κράτους του Κατάρ
Emblem of Qatar.svg
Έμβλημα του Εμίρη του Κατάρ
Κάτοχος
Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί

από 25 Ιουνίου 2013
ΠροσφώνησηΥψηλότατε
Δημιουργία1868

Οι εμίρηδες του Κατάρ είναι μέλη της δυναστείας Αλ Θανί και το κράτος του Κατάρ ιδρύθηκε το 1850 από τον Μοχάμεντ μπιν Θανί. Ο οίκος των Αλ Θανί κατάγεται από την Μπανού Ταμίμ, μία από τις μεγαλύτερες φυλές στην Αραβική Χερσόνησο.

Hakims του Κατάρ (1847–1971)Επεξεργασία

Σειρά Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Από Έως
1 Σεΐχης
Μοχάμεντ μπιν Θανί
محمد بن ثاني

(1788–1878)

  1847 18 Δεκεμβρίου 1878
2 Σεΐχης
Τζασίμ μπιν Μοχάμεντ Αλ Θανί
جاسم بن محمد آل ثاني

(1825–1913)

  18 Δεκεμβρίου 1878 17 Ιουλίου 1913
3 Σεΐχης
Αμπντάλα μπιν Τζασίμ Αλ Θανί
عبد الله بن جاسم آل ثاني

(1880–1957)

  17 Ιουλίου 1913 20 Αυγούστου 1949 (Παραιτήθηκε)
4 Σεΐχης
Αλί μπιν Αμπντάλα Αλ Θανί
علي بن عبد الله آل ثاني

(1895–1974)

  20 Αυγούστου 1949 24 Οκτωβρίου 1960 (Παραιτήθηκε)
5 Σεΐχης
Αχμάντ μπιν Αλί Αλ Θανί
أحمد بن علي آل ثاني

(1922–1977)

  24 Οκτωβρίου 1960 3 Σεπτεμβρίου 1971

Εμίρηδες του Κατάρ (1971–σήμερα)Επεξεργασία

Σειρά Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Από Έως
1 Σεΐχης
Αχμάντ μπιν Αλί Αλ Θανί
أحمد بن علي آل ثاني

(1922–1977)

  3 Σεπτεμβρίου 1971 22 Φεβρουαρίου 1972 (Ανατράπηκε)[1]
2 Σεΐχης
Χαλίφα μπιν Χαμάντ Αλ Θανί
خليفة بن حمد آل ثاني

(1930–2016)

  22 Φεβρουαρίου 1972 27 Ιουνίου 1995 (Ανατράπηκε)[2]
3 Σεΐχης
Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί
حمد بن خليفة آل ثاني

(1952–)

  27 Ιουνίου 1995 25 Ιουνίου 2013 (Παραιτήθηκε)[3]
4 Σεΐχης
Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί
تميم بن حمد آل ثاني

(1980–)

  25 Ιουνίου 2013[3] Σημερινός


ΔιαδοχήΕπεξεργασία

Η σειρά της διαδοχής του ηγέτη του Κατάρ καθορίζεται από διορισμούς μέσα στην οικογένεια Αλ Θανί.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Qatar PM seizes power from cousin». Ottawa Citizen. AP (Beirut). 23 Φεβρουαρίου 1972. https://news.google.com/newspapers?id=VKIyAAAAIBAJ&sjid=quwFAAAAIBAJ&pg=3837,2236057&dq=khalifa+bin+hamad+al+thani&hl=en. Ανακτήθηκε στις 27 June 2013. 
  2. «Prince deposes father in Qatar». Deseret News. 27 Ιουνίου 1995. http://www.deseretnews.com/article/425035/PRINCE-DEPOSES-FATHER-IN-QATAR-PALACE-COUP.html. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013. 
  3. 3,0 3,1 «Qatari emir Hamad hands power to son Tamim». BBC. 25 Ιουνίου 2013. https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23026870. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Emir of Qatar της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).