Η Λετίσια Καλντερόν (Carmen Leticia Calderón León, 15 Ιουλίου 1968 -) είναι Μεξικανή ηθοποιός.[1]

Λετίσια Καλντερόν
Lety Calderón.jpg
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΚάρμεν Λετίσια Καλντερόν Λεόν
15 Ιουλίου 1968 (1968-07-15) (53 ετών)
Γκουάγμας, Σονόρα, Μεξικό
ΕθνικότηταΜεξικανική
ΨευδώνυμοΛέτι
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςTelevisa Educational Training Centre
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜάρκο Λόπεζ
(1997-1999)
Χουάν Κογιάδο
(2002-2010)
Τέκνα2
ΓονείςΜάριο Καλντερόν
Κάρμεν Λεόν
Εν ενεργεία1982-
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Σπούδασε ηθοποιία στην Televisa Educational Training Centre. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα και τηλενουβέλες.

Η καριέρα της εκτοξεύτηκε στα ύψη το 1997 με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη σειρά Εσμεράλντα, η οποία προβλήθηκε σε περισσότερες από 120 χώρες και αποτέλεσε τηλεοπτικό φαινόμενο σπάζοντας πολλαπλά ρεκόρ τηλεθέασης, ιδίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.[1][2]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Chispita - 1982
  • Bianca Vidal - 1982
  • Amalia Batista - 1983, ως Λετίσια
  • Principessa - 1984, ως Βίκι
  • El ángel caído - 1985
  • Monte calvario - 1986, ως Τέρε
  • El camino secreto - 1986, ως Άλμα
  • Tal como somos - 1987, ως Μέτσε
  • La indomable - 1987, ως Μαρία Φερνάντα Βιγιαλπάντο
  • Tal como somos - 1987/88, ως Μαργαρίτα Σισνέρος
  • La casa al final de la calle - 1989, ως Τέρεσα Αλταμιράνο Νάχερα
  • Hora marcada - 1990, ως Λουσία, Επεισόδιο: "El taxi"
  • Yo compro esa mujer - 1990, ως Άνα Κριστίνα Μόντες ντε Όκα
  • Valeria y Maximiliano - 1991, ως Βαλέρια Λαντέρο ντε Ρίβα
  • Noches de ronda - 1992, ως Ροσίτα (Ταινία)
  • Entre la vida y la muerte - 1993, ως Σουσάνα Τρέχος
  • Mujer, casos de la vida real - 1994, (Επεισόδια 2)
  • Prisionera de amor - 1994, ως Κονσουέλο
  • Lazos de amor - 1995
  • La antorcha encendida - 1996, ως Τερέσα ντε Μουνίζ
  • Esmeralda - 1997, ως Εσμεράλδα Ροσάλες/Εσμεράλδα Πενιαρρεάλ ντε Βελάσκο
  • Angelito mío - 1998, (Ταινία)
  • El diario de Daniela - 1999, ως Λεςονόρ ντε Μονρόι
  • Laberintos de pasión - 1999,[3] ως Χουλιέτα Βαλντεράμα
  • Cuento de Navidad - 1999, ως Το πνεύμα των Χριστουγέννων
  • Amor real - 2003, ως Χάνα ντε λα Κορκουέρα
  • Heridas de amor - 2006, ως Φερνάντα ντε Αραγόν (νεαρή)
  • Plaza Sésamo - 2006, ως Δρ. Λέτι, Επεισόδιο: "Me da pena" (Σεζόν:10, Επεισόδιο:15)
  • Hoy - 2006/07, ως Παρουσιάστρια
  • Mujeres asesinas - 2008, ως Σόνια ντε Κεβέδο, Επεισόδιο: "Σόνια, Η άκαρδη" (Σεζόν:1, Επεισόδιο:1)
  • Plaza Sésamo: Los monstruos feos más bellos - 2008, ως Λέτι (Ταινία)
  • En nombre del amor - 2008/09, ως Καρλότα Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος
  • La fuerza del destino - 2011, ως Αλίσια Βιγιαγόμες (Επεισόδια 6)
  • Amor bravío - 2012, ως Ισαδόρα Γκονσάλες χηρ. ντε Λασκάνο
  • A que no me dejas - 2015, ως Ινές Ουρούτια ντε Μουρά
  • Mujeres de negro - 2016, ως Ιρένε Παλασουέλος
  • Juntos el corazón nunca se equivoca - ,2019 ως Έλσα Ρεϊνόσο Βάργας
  • Soltero con hijas - 2020, ως Καρμίνα Ρίος ντε Μοντέρο
  • Imperio de mentiras - 2020/21, ως Βικτόρια Ρόμπλες ντε Καντού

Βραβεία & ΥποψηφιότητεςΕπεξεργασία

Βραβεία TVyNovelasΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1984 Καλύτερο Ντεμπούτο Ηθοποιού Amalia Batista Νίκη
1987 Καλύτερη Νεαρή Ηθοποιός La Indomable
1991 Καλύτερη Ηθοποιός Yo compro esa mujer Υποψηφιότητα
1993 Valeria y Maximiliano
1994 Entre la vida y la muerte
1997 La Antorche Encendida
1998 Esmeralda
2000 Laberintos de pasión Νίκη
2007 Καλύτερη Παρουσιάστρια Hoy
2010 Καλύτερη Ηθοποιός Ανταγωνίστρια En Nombre Del Amor
2013 Amor Bravío[4]

Βραβεία TVyNovelas: Los Favoritos del PúblicoΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2013 Αγαπημένη Κακιά Amor Bravío Νίκη[5]

People en EspañolΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2009 Καλύτερη Γυναίκα Ανταγωνίστρια En Nombre Del Amor Νίκη
2012 Amor Bravío[6]

Premios ACEΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1998 Διεθνής Εικόνα Γυναίκας της Χρονιάς Esmeralda Νίκη
2010 Καλύτερη Ηθοποιός En Nombre Del Amor[7]
2013 Καλύτερη Συμπρωταγωνίστρια Amor Bravío[8]

Galardón a los 30 grandes de TV y NovelasΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Αποτέλεσμα
2009 Ειδική Αναγνώριση για την Καλλιτεχνική της Πορεία Νίκη[9]

Cocktail de la modaΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Αποτέλεσμα
2012 Ειδική Αναγνώριση για την Καλλιτεχνική της Πορεία Νίκη[10]

Microfono de OroΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2009 Καλλιτεχνική Αριστεία En Nombre Del Amor Νίκη[11]

Βραβεία Viktor (Σλοβενία)Επεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1998 Καλύτερη Τηλενουβέλα Esmeralda Νίκη[12]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Leticia Calderón
  2. «Leticia Calderón no quería protagonizar la telenovela Esmeralda pero se llevó una sorpresa, ¡descubre qué fue lo que pasó!» (στα Spanish). Univision Videos. 16 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
  3. «Déjate llevar por sus "Laberintos de Pasión"» (στα Spanish). Univision Videos. 11 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
  4. «Ganadores Premios TVyNovelas». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. 
  5. «Ganadores Los favoritos del público». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. 
  6. People en Espanol 2012 los ganadores
  7. Ganadores de los Premios ACE 2010
  8. «Ganadores de los Premios ACE 2013». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. 
  9. Fotos de Leticia Calderon en los premios de Acapulco
  10. Otorgan a personalidades el premio Cocktail de la moda 2011-2012
  11. Premios Microfono de Oro ganadores
  12. «Viktor for Leticia Calderon». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία