Η Μακάρια (Macaria, γεννημένη ως Ντέλια Μπεατρίς ντε λα Κρους Ντελχάδο Delia Beatriz de la Cruz Delgado, 20 Δεκεμβρίου 1949 -) είναι Μεξικανή ηθοποιός, παραγωγός και σεναριογράφος.[1][2][3]

Μακάρια
Macaria 1978 (cropped).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20 Δεκεμβρίου 1949 (1949-12-20) (72 ετών)
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
ΕθνικότηταΜεξικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
  • παραγωγός
  • σεναριογράφος
Περίοδος ακμής1969
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠόλο Πόλο
(1979-1987)
ΣύντροφοςΓκουαλμπέρτο Κάστρο
(1970-1973)
Τέκνα1
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Amor sublime - 1967
  • Las pirañas aman en cuaresma - 1969, (ταινία)
  • Paula - 1969, (ταινία)
  • Matrimonio y sexo - 1970, (ταινία)
  • Paraíso - 1970, (ταινία)
  • El juego que todos jugamos - 1970, (θέατρο)
  • Apolinar - 1972, (ταινία)
  • La fuerza inútil - 1972, (ταινία)
  • Mi niño Tizoc - 1972, (ταινία)
  • Entre brumas - 1973, ως Ντόρις
  • La mansión de la locura, de Juan López Moctezuma - 1973, (ταινία)
  • El monasterio de los buitres - 1973, (ταινία)
  • Vaselina - 1973, (θέατρο)
  • Los leones del ring - 1974, (ταινία)
  • Los leones del ring contra la Cosa Nostra - 1974, (ταινία)
  • La disputa - 1974, (ταινία)
  • El diluvio que viene - 1977, (θέατρο)
  • Amor sin barreras - 1977, (θέατρο)
  • Ladronzuela - 1978, ως Περλίτα
  • No tienes derecho a juzgarme - 1979
  • Vamos juntos - 1979, ως Μαρία Ελένα
  • Pelusita - 1980, ως Πελουσίτα
  • Chespirito - 1980, ως Σίλβια (σειρά)
  • Están tocando nuestra canción - 1981, (θέατρο)
  • Juegos del destino - 1981/82, ως Χίλντα
  • Déjame vivir - 1982, ως Γιολάντα
  • El guerrillero del norte - 1983, (ταινία)
  • Juana Iris - 1985, ως Ελίσα
  • Barnum - 1987, (θέατρο)
  • Encadenados - 1988/89, ως Ισαμπέλ
  • Ciudad de ciegos - 1991, (ταινία)
  • Atrapada - 1991/92, ως Ρίτα
  • Tenías que ser tú - 1992/93, ως Ντολόρες ντε Μπελτράν
  • El secreto de Alejandra - 1997/98, ως Ελβίρα
  • ¿Qué nos pasa? - 1998, (σειρά)
  • Nunca te olvidaré - 1999, ως Μπερενίσε Κορδέρο
  • DKDA: Sueños de juventud - 1999/00, ως Προυδένσια Ρινκόν
  • Cuento de Navidad - 1999/00, ως Λάμπερτα
  • El precio de tu amor - 2000/01, ως Αντελίνα
  • Atrévete a olvidarme - 2001, ως Χάνα Ρίβας Μοντάνιο
  • Navidad sin fin - 2001/02, ως Ανχελίτα
  • Mujer, casos de la vida real - 2001/05, (σειρά)
  • La otra - 2002, ως Φάτιμα ντε Σαλασάρ
  • Clap... El lugar de tus sueños - 2003, ως Λουσία
  • Amarte es mi pecado - 2004, ως Ιατ. Κλάρα Σάντακρους
  • Bajo el mismo techo - 2005, ως Φρανσίσκα Μουρίγιο (σειρά)
  • Vecinos - 2005/08/12/17-σήμερα, ως Μαγδαλένα Πέρες ντε Λόπεζ (σειρά)
  • Bailando por la boda de mis sueños - 2006, ως Διαγωνιζόμενη
  • Anita la huerfanita - 2006, (θέατρο)
  • Tormenta en el paraíso - 2007/08, ως Παλόμα Μαρτίνες
  • La muchacha sin retorno - 2008, (θέατρο)
  • Chiquita pero picosa - 2008, (θέατρο)
  • Un gancho al corazón - 2008/09, ως Ισαμπέλ Λόπεζ
  • Alma de hierro - 2009, ως Άνχελα
  • Ellas son... la alegría del hogar - 2009, (σειρά)
  • La rosa de Guadalupe - 2009, ως Εσπεράνσα (σειρά)
  • Los exitosos Pérez - 2010, ως Ρεμπέκα Ράμος
  • Toc Toc - 2010, (θέατρο)
  • Amorcito corazón - 2011/12, ως Ορτένσια Τρες Παλάσιος ντε Μπαγιεστέρος[4]
  • La familia P. Luche - 2012, (σειρά)
  • Por siempre mi amor - 2013/14, ως Μινέρβα Γκουτιέρες
  • Yo no creo en los hombres - 2014/15, ως Εσπεράνσα Γκάρσα χηρ. ντε Μοράλες
  • Antes muerta que Lichita - 2015/16, ως Φάτιμα Γκαρσία[5]
  • Como dice el dicho - 2017, ως Δόνια Μάρτα (σειρά)
  • Por amar sin ley - 2018, ως Μάρσια Μουνίς
  • Y mañana será otro día - 2018, ως Μερσέντες Γκάρσα
  • Mi querida herencia - 2019, ως Πιλάρ (σειρά)
  • La boda de la abuela - 2019, (ταινία)
  • 100 días para enamorarnos - 2020, ως Μόνικα Φράνκο

Βραβεία & υποψηφιότητεςΕπεξεργασία

Βραβεία TVyNovelas
Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2015 Καλύτερη Δευτεραγωνίστρια Yo no creo en los hombres Υποψηφιότητα[6]
2020 Καλύτερη Ηθοποιός σε Κωμωδία Vecinos Νίκη

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ruiz, Paula (August 29, 2017). «Vuelve a la TV por 50 aniversario» (στα Spanish). El Diario. Reforma (Mexico City). http://diario.mx/Espectaculos/2017-08-28_a70abc34/vuelve-a-la-tv-por-50-aniversario/. Ανακτήθηκε στις October 12, 2018. 
  2. «Celebramos el cumpleaños de Macaria con sus mejores momentos en Vecinos» [We Celebrate Macaria's Birthday with Her Best Moments on Vecinos] (στα Spanish). Galavisión. 20 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018. 
  3. «Lo que no sabías de Macaria, la actriz que interpreta a Magda en 'Vecinos'» [What You Did Not Know About Macaria, the Actress Who Plays Magda on 'Vecinos'] (στα Spanish). Galavisión. 6 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  4. «Daniel, África y Macaria hacen mancuerna en Amorcito Corazón» (στα Spanish). Momento Diario. December 23, 2011. http://www.diariomomento.com/daniel-africa-y-macaria-hacen-mancuerna-en-amorcito-corazon/. Ανακτήθηκε στις October 12, 2018. 
  5. Herrera, Héctor (August 11, 2015). «'Macaria' se une a 'Antes muerta que Lichita'» (στα Spanish). El Debate. http://www.debate.com.mx/show/Macaria-se-une-a-Antes-muerta-que-Lichita-20150811-0029.html. Ανακτήθηκε στις October 12, 2018. 
  6. «Lista de nominados a Premios TVyNovelas. Con Maxine Woodside» [List of Nominees for TVyNovelas Awards. With Maxine Woodside] (στα Spanish). Radio Fórmula. 24 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018. 

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία