Οζτζάν Ντενίζ

Τούρκος ηθοποιός

Ο Οζτζάν Ντενίζ (τουρκ.: Özcan Deniz), γεννημένος στις 19 Μαΐου 1972, είναι Τούρκος ηθοποιός, τραγουδιστής, συνθέτης, συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής.

Οζτζάν Ντενίζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Μαΐου 1972
Άγκυρα
Χώρα πολιτογράφησηςΤουρκία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΤουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός[1]
σεναριογράφος
καλλιτέχνης
τραγουδιστής
σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων[2]
ηθοποιός τηλεόρασης
Περίοδος ακμής1992
Ιστότοπος
ozcandeniz.com

ΖωήΕπεξεργασία

Η οικογένεια του Ντενίζ κατάγεται από το Άγρι αλλά γεννήθηκε στην Άγκυρα και μεγάλωσε στο Αϊδίνιο. Άρχισε να παίζει σε θεατρικά έργα, συμμετέχοντας σε τοπικούς ερασιτεχνικούς θεατρικούς θιάσους. Έκανε την πρώτη του μουσική παρουσία το 1985 στο Αιδινιο. Το 1988 μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και το 1998 στη Γερμανία για να ακολουθήσει μουσική καριέρα.

Ανακαλύφθηκε από μια ομάδα παραγωγών στο Μόναχο της Γερμανίας. Το ντεμπούτο άλμπουμ του Deniz Ağlattın Beni κυκλοφόρησε το 1992. Με το άλμπουμ Meleğim κυκλοφόρησε το 1993, έγινε γνωστός. Το 1994, κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Beyaz Kelebeğim. Το 1994, συμμετείχε στην ταινία Ona Sevdiğimi Söyle σε σκηνοθεσία Memduh Ün. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, κυκλοφόρησε ένα άλλο άλμπουμ με το όνομα Yalan mı το 1997 και άρχισε να παίζει στην τηλεοπτική σειρά Yalan mı τον ίδιο χρόνο, το 1999, πρωταγωνίστησε σε μια άλλη τηλεοπτική σειρά που ονομάζεται Aşkın Dağlarda Gezer την οποία έγραψε και ο ίδιος. Το 2002, είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολύ δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Asmalı Konak. Ο Ντενίζ σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο για την ταινία Ya Sonra; το 2011.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • Yine Ağlattın Beni (1992, Prestij Müzik)
  • Hadi Hadi Meleğim (1993, Prestij Müzik)
  • Beyaz Kelebeğim (1994, Prestij Müzik)
  • Γιάλαν Μι; (1997, Prestij Müzik)
  • Çoban Yıldızı (1998, Prestij Müzik)
  • Aslan Gibi (2000, Prestij Müzik)
  • Leyla (2002, Popüler Müzik)
  • Ses ve Ayrılık (2004, Παραγωγή Deniz-Spotek)
  • Hediye (2007, Doğan Music Company)
  • Sevdazede (2009, Avrupa Müzik)
  • Bi Düşün (2012, Παραγωγή δημοσκόπησης)

SinglesΕπεξεργασία

  • "Η Şey Değişir" (με την Pamela and Fuat) (2009, Pasaj Müzik)
  • "Merakımdan" (2012, Παραγωγή δημοσκοπήσεων)
  • "Aşk" (2019, DNZ Production)
  • "Allah Büyük" (2020, DNZ Production)
  • "Ben Yine Kendimle" (2020, DNZ Production)
  • "Ayrıntılarda Gizli" (2020, DNZ Production)

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Κινηματογράφος
Ετος Τίτλος Ρόλος
1994 Ona Sevdiğimi Söyle
1996 Yer Çekimli Aşklar Cemal
2002 Kolay Para Cevher Yıldız
2003 Ο Şimdi Asker Yüzbaşı Volkan
2003 Asmalı Konak: Hayat Seymen Karadağ
2004 Neredesin Firuze; Ferhat Can
2006 Keloğlan Kara Prens'e Karşı Κάρα Πενς
2008 Sarıkamış Beyaz Hüzün Teğmen Faik
2008 Mevlana Celaleddin-i Rumi: Aşkın Dansı Çelebi Hüsamettin
2011 Ναι Sonra; Adem
2012 Άραφ Μαχούρ
2012 Evim Sensin Ισκαντέρ
2013 Σου ve Ateş Χασμέτ
2015 Σεβίλι Τελικλίλι Σκηνοθέτης-συγγραφέας
2016 Η Şey Aşktan Kado
2016 İkinci Şans Κεμάλ
2017 Ekiteki Taraf Çetin
Τηλεοπτική σειρά
Ετος Τίτλος Ρόλος
1997 Γιάλαν Χασάν
1999 Άσκι Νταλάρντα Γκεζέρ Ζαλ
2002–2003 Asmalı Konak Seymen Karadağ
2004–2006 Haziran Gecesi Μπάραν Άιντν
2007 Kader Αλί Ασιάλι
2008 Άσκ Γιακάρ Μουσταφά
2010 Σαμανύιο Nejat
2012 Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam Σεράχ
2013-2014 Καραγκούλ Murat Şamverdi
2014-2015 Kaderimin Yazıldığı Gün Kahraman Yörükhan
2017–2019 İstanbullu Gelin Φαρούκ Μπόραν
2021 Seni Çok Bekledim Καντίρ
προγράμματα τηλεόρασης
Ετος Τίτλος Κανάλι
1998 Εμφάνιση Deniz Star TV
2007 İki Renk TRT 1

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (Γερμανικά) Catalog of the German National Library. 1062453190. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουνίου 2020.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  •   Πολυμέσα σχετικά με το θέμα στο Wikimedia Commons