Άνοιγμα κυρίου μενού

Οι Σαντέ ("Sade") είναι ένα βρετανικό συγκρότημα smooth jazz μουσικής που σχηματίστηκε το 1982. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από το όνομα της βασικής τραγουδίστριας, Sade Adu. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από τη χρήση R&B, soul, pop, jazz και soft rock ήχων.

Σαντέ
ΠροέλευσηΑγγλία
Μουσικά είδηR&B, smooth jazz, soul, sophisti-pop, adult contemporary, quiet storm
Παρουσία1982 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαEpic Records
Ιστοσελίδαwww.sade.com
ΜέληSade Adu
Stuart Matthewman
Paul Spencer Denman
Andrew Hale

Το πρώτο τους άλμπουμ Diamond Life, κυκλοφόρησε το 1984, φτάνοντας στην 2η θέση των πωλήσεων στο βρετανικό chart και πουλώντας πάνω από 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζοντας ένα Brit Award για το καλύτερο βρετανικό άλμπουμ το 1985. Το άλμπουμ είχε παγκόσμια επιτυχία στην συνέχεια, φτάνοντας στην πρώτη θέση σε πωλήσεις σε αρκετές χώρες και στο top 10 της Αμερικής, όπου έγινε 4 φορές πλατινένιο με πωλήσεις πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα. Στα τέλη του 1985, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Promise, το οποίο έφτασε στην πρώτη θέση σε Αγγλία και ΗΠΑ. Επικυρώθηκε ως δύο φορές πλατινένιο στην Αγγλία και 4 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ. Το 1986, κέρδισαν το βραβείο Grammy για το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα. Το έκτο τους άλμπουμ, Soldier of Love, κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 8 Φεβρουαρίου 2010, έφτασε στη #4 θέση στην Αγγλία και #1 στις ΗΠΑ. Το 2011, κέρδισαν το τέταρτό τους βραβείο Grammy.

Οι επικυρωμένες πωλήσεις των Sade στις ΗΠΑ μέχρι τώρα είναι 23,5 εκατομμύρια αντίτυπα, σύμφωνα με την RIAA.[1] Συνολικά έχουν πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 75 εκατομμύρια αντίτυπα.

ΜέληΕπεξεργασία

  • Sade Adu – φωνητικά, στίχοι, μουσική
  • Stuart Matthewman – κιθάρα, σαξόφωνο, μουσική
  • Paul Spencer Denman – μπάσο, μουσική
  • Andrew Hale – πλήκτρα, μουσική

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Diamond Life (1984)
  • Promise (1985)
  • Stronger Than Pride (1988)
  • Love Deluxe (1992)
  • Lovers Rock (2000)
  • Soldier of Love (2010)

ΠεριοδείεςΕπεξεργασία

  • 1984 Tour (1984)
  • Promise Tour (1986)
  • Stronger Than Pride Tour (1988)
  • Love Deluxe World Tour (1993)
  • Lovers Rock Tour (2001)
  • Sade Live (2011)

ΒιντεογραφίαΕπεξεργασία

  • Munich Concert (1984)
  • Life Promise Pride Love (1993)
  • Live Concert Home Video (1994)
  • Lovers Live (2002)
  • The Ultimate Collection DVD Videos (2011)
  • Bring Me Home Live 2011 (2012)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία