Ο Σταύρος Καπλανίδης ήταν σημαντικός Έλληνας σκηνοθέτης.

Σταύρος Καπλανίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σταύρος Καπλανίδης (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης

Αφού πήγε στη Γαλλία και σπούδασε κινηματογράφο, και εργάστηκε στο Παρίσι μέχρι το 1975, επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάστηκε αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτη, και αργότερα σκηνοθέτησε ο ίδιος έργα και βραβεύτηκε με το βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας του YΠΠO και του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Πέθανε από καρκίνο.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Παρατηρήσεις
1985 Les Amants Terribles (Οι τρομεροί εραστές)[1]
1989 O Λούσιας τηλεοπτική σειρά
1992 Το 1821 και οι ξένοι ζωγράφοι ντοκιμαντέρ
1994 Σταύρος Τορνές, ο φτωχός κυνηγός του νότου[2] ντοκιμαντέρ
2007 Play It Again, Χρήστο
2009 Η καντίνα
2013 Άννα Βιχ: Φωτογράφος ντοκιμαντέρ

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. «Tribute to Stavros Kaplanidis». Thessaloniki Film Festival (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2024. 
  2. «Σταύρος Τορνές: Ο Φτωχός Κυνηγός του Νότου». Νύχτες Πρεμιέρας. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2024. 

Πηγές Επεξεργασία