Τουίγκυ Λόσον

Αγγλίδα μοντέλο, ηθοποιός και τραγουδίστρια

Η Τουίγκυ (Αγγλικά: Twiggy), επίσης γνωστή ως Τουίγκυ Λόσον, είναι Αγγλίδα μοντέλο, ηθοποιός και τραγουδίστρια, γεννημένη στις 19 Σεπτεμβρίου 1949. Είναι γνωστή ως σύμβολο της μόδας της δεκαετίας του 1960 και ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα εκείνης της εποχής. Η Τουίγκυ έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, μιούζικαλ και θεατρικά έργα και ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής για το Next Top Model της Αμερικής από το 2005 έως το 2007.[6]

Τουίγκυ Λόσον
Ken Russell and Twiggy on set of The Boyfriend (cropped).jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Twiggy (Αγγλικά)
Γέννηση19  Σεπτεμβρίου 1949[1][2][3]
Neasden
ΨευδώνυμοTwiggy
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ύψος168 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4]
ΣπουδέςMountview Academy of Theatre Arts
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
μοντέλο[5]
τραγουδίστρια
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός ταινιών
ΑντιπρόσωποςModels 1
Οικογένεια
ΣύζυγοςMichael Witney (1977–1983)
Leigh Lawson (από 1988)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΝτάμα Ταξιάρχις του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Παιδική ηλικίαΕπεξεργασία

Η Τουίγκυ γεννήθηκε ως Λέσλι Χόρνμπι στις 19 Σεπτεμβρίου 1949 στο προάστιο Νίζντεν του Λονδίνου. Είναι κόρη του Ουίλιαμ Νόρμαν Χόρνμπι, ξυλουργού και της Λύντια Ρίμαν, υπαλλήλου τυπογράφου και ταμία σούπερ μάρκετ. Από την εφηβική της ηλικία την αποκαλούσαν «Τουίγκυ», (Κλαράκι), λόγω της καχεκτικής σιλουέτας της. Σε ηλικία 15 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να εργάζεται.[7]

ΜοντέλοΕπεξεργασία

 
Η Τουίγκυ το 1967

Το 1966 ο φωτογράφος Νίγκελ Ντέιβς παρατήρησε την Τουίγκυ ενώ αυτή εργαζόταν σε κομμωτήριο. Ήταν πολύ νεαρή, σε ηλικία 16 ετών, και ζύγιζε 41 κιλά. Την πρόσεξε μια δημοσιογράφος μόδας της Daily Express και φωτογραφήθηκε από τον Μπάρυ Λάτιγκαν. Ενώ εκείνη την εποχή η τάση ήταν για παχουλά μοντέλα με κλασικά γυναικεία κουρέματα, η Τουίγκυ λάνσαρε την ανδρόγυνη εμφάνιση. Ενίσχυσε το μακιγιάζ της με ψεύτικες βλεφαρίδες, σήμα κατατεθέν της αργότερα, έκοψε τα μαλλιά κοντά και δημιούργησε ένα νέο πρότυπο ομορφιάς, το λιπόσαρκο μοντέλο, μια εικόνα που διατηρείται έκτοτε. Η εφημερίδα Daily Express την ανακήρυξε «Πρόσωπο του 1966».

Τον Μάρτιο του 1967, πήγε στη Νέα Υόρκη και έκανε το εξώφυλλο της Vogue France, φωτογραφισμένη από τον Χένρι Κλαρκ. Παρουσίαζε συχνά τις δημιουργίες της Μαίρη Κουάντ και έγινε γρήγορα γνωστή στον χώρο της μόδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ως εμβληματικό πρόσωπο της ποπ κουλτούρας και της δεκαετίας του '60. Κατέκτησε τις πασαρέλες και φωτογραφήθηκε για τα περιοδικά από τους μεγαλύτερους φωτογράφους.[8]

Μετά την πασαρέλαΕπεξεργασία

Μετά από τέσσερα χρόνια καριέρας στο μόντελινγκ, η Τουίγκυ αποφάσισε να αποσυρθεί από τον κόσμο της μόδας γιατί δεν της άρεσε «να τη χρησιμοποιούν σαν κρεμάστρα όλη της τη ζωή». Στη συνέχεια άρχισε να κάνει ταινίες και μουσική, παίζοντας αρχικά στη μουσική κωμωδία The Boy Friend, το οποίο κέρδισε δύο βραβεία Χρυσές Σφαίρες.[9] Αργότερα πρωταγωνίστησε σε πολλές άλλες ταινίες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και σε θεατρικά έργα.

Η Τουίγκυ παντρεύτηκε τον Αμερικανό ηθοποιό Μάικλ Γουίτνεϊ το 1971 και έχει μια κόρη, την Κάρλι, που γεννήθηκε το 1978. Ο Μάικλ Γουίτνεϊ πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1983. Ξαναπαντρεύτηκε το 1988 με τον ηθοποιό Λι Λόσαν που γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας Madame Sousatzka. Ζουν στο Λονδίνο.[10]

Η Τουίγκυ ηχογράφησε το πρώτο της στούντιο άλμπουμ Twiggy το 1976 που κέρδισε πολλά βραβεία, και έγινε Ασημένιος, για πωλήσεις άνω των 150.000 δίσκων. Αυτό το άλμπουμ περιλάμβανε επίσης την κορυφαία επιτυχία της Twiggy στο Ηνωμένο Βασίλειο Here I Go Again που έφθασε στη 17η θέση των βρετανικών charts τον Αύγουστο του 1976. Σε όλη τη διάρκεια της μουσικής καριέρας της έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο διάσημους παραγωγούς και μουσικούς της μουσικής βιομηχανίας.

Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής για το Next Top Model της Αμερικής από το 2005 έως το 2007. Έχει επίσης αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια για τη βρετανική αλυσίδα καταστημάτων Marks & Spencer.

Το 2015, έγινε το πρόσωπο της μάρκας καλλυντικών L'Oréal.

Τον Δεκέμβριο του 2018 τιμήθηκε με τον τίτλο Lady του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.[11]

Επιλεκτική φιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1971 The Boyfriend (Original Soundtrack) (MGM Records)
  • 1972 Twiggy and the Girlfriends (Ember)
  • 1976 Twiggy (Mercury) (UK #33)
  • 1977 Please Get My Name Right (Mercury) (UK #35)
  • 1983 My One and Only (Atlantic)
  • 2003 Midnight Blue (Eureka) (unreleased material from the 1980s)
  • 2007 Heaven In My Eyes
  • 2009 Gotta Sing Gotta Dance (Stage Door)
  • 2011 Romantically Yours (EMI)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) SNAC. w6458c9d. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 62829. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 78160. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2020.
  5. (Αγγλικά) The Fashion Model Directory (FMD). twiggy_lawson. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  6. . «imdb.com/name/Twiggy». 
  7. . «m.eirinika.gr/article/Τουίγκυ». 
  8. . «twiggy-lawson.com/». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2021. 
  9. . «imdb.com/name/Twiggy-Awards». 
  10. . «theguardian.com/lifeandstyle/2009/sep/19/twiggy-at-60-interview». 
  11. . «thegazette.co.uk/London/issue/62507/supplement/N7».