Φλέμινγκ Γιόργκενσεν

Ο Φλέμινγκ "Μπάμσε" Γιόργκενσεν (Flemming Bamse Duun Jørgensen, 7 Φεβρουαρίου 1947 - 1 Ιανουαρίου 2011) ήταν Δανός τραγουδιστής και ηθοποιός της ποπ, περισσότερο γνωστός ως επικεφαλής τραγουδιστής του συγκροτήματος Bamses Venner ("Οι Φίλοι από το Αρκουδάκι"). Κυκλοφόρησε αρκετά άλμπουμς, με το τελευταίο να έχει γενικό τίτλο Tæt på (Κοντινό πλάνο) το 2010. Ο Μπάμσε πρωταγωνίστησε στην δανική μουσική σκηνή επί 35 χρόνια και πούλησε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άλμπουμ.[3]

Φλέμινγκ Γιόργκενσεν
Bamse2.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Φεβρουαρίου 1947[1]
Ράντερς
Θάνατος1  Ιανουαρίου 2011[2][1]
Δανία
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
τραγουδιστής
ηθοποιός ταινιών
Ιστότοπος
bamsesvenner.dk
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιόργκενσεν εργάστηκε περιστασιακά και ως ηθοποιός και το 1986 τιμήθηκε με λενα Βραβείο Ρόμπερτ καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ταινία Robert Award for best male supporting actor of the year in the movie Ofelia kommer til byen (Η Οφηλία έρχεται στην πόλη).[4] Ο τραγουδιστής πέθανε έναν μήνα πριν συμπληρώσει τα 64 του χρόνια, το πρωί της πρώτης ημέρας του 2011, έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή στην οικία του στην πόλη Egå, προάστιο του Άαρχους.[4][5]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Din sang (1977)
  • Solen skinner (1979)
  • Bamse Live I (1980)
  • Bamse Live II (1980)
  • Lige nu (1987)
  • 1988 (1988)
  • Lidt for mig selv (1994)
  • Jul på Vimmersvej (1995)
  • Stand By Me (1999)
  • Always on My Mind (2001)
  • Be My Guest (2005)
  • Love Me Tender (2007)
  • Tæt på (2010)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0433711. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2015.
  2. politiken.dk/kultur/ECE1156262/musikeren-bamse-er-doed/.
  3. Blak, Poul (1 Ιανουαρίου 2011). «Portræt: Vennernes Bamse» (στα Δανικά). Jyllands-Posten. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011. 
  4. 4,0 4,1 Christensen, Uffe (1 Ιανουαρίου 2011). «En musikkens arbejdsmand er død» (στα Δανικά). Jyllands-Posten. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011. 
  5. «Musikeren Flemming Bamse er død - Danmark». Ritzau (στα Δανικά). Berlingske Tidende. 1 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία