Η Άνα Μπέρτα Εσπίν (Ana Bertha Espín Ocampo, 13 Οκτωβρίου 1958 -) είναι Μεξικανή ηθοποιός.

Άνα Μπέρτα Εσπίν
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΆνα Μπέρτα Εσπίν Οκάμπο
13 Οκτωβρίου 1958 (1958-10-13) (64 ετών)
Τεγουίξτλα, Μορέλος, Μεξικό
ΕθνικότηταΜεξικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
ΣπουδέςΕθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
Περίοδος ακμής1981
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧάιμε Λοσάνο (?-1992)
Τέκνα1
ΓονείςΑρτούρο Εσπίν
Αλταγράσια Οκάμπο ντε Εσπίν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςβραβείο Αριέλ Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου (2001)

Γεννήθηκε στη Τεγουίξτλα το 1944. Είναι κόρη του πολιτικού Αρτούρο Εσπίν και της Αλταγράσια Οκάμπο ντε Εσπίν. Από μικρή ηλικία απέδειξε τις καλλιτεχνικές τις δεξιότητες στο σχολείο "Ιγνάσιο Σαραγόσα".

Σπούδασε στη Σχολή Φιλοσοφίας και Γραμμάτων στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, και απέκτησε πτυχίο στην δραματική λογοτεχνία και το θέατρο, επίσης σπούδασε και στην ακαδημία του Αντρές Σολέρ.

Ήταν παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Χάιμε Λοσάνο. Μαζί απέκτησαν το μοναδικό τους παιδί, ένα γιο, τον ποδοσφαιριστή Χάιμε Αρτούρο Λοσάνο Εσπίν Τζ..

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Soledad - 1981, ως Πιλάρ
  • Leona Vicario - 1982, ως Αδέλα Καμάτσο
  • Cuentos de madrugada - 1985
  • Cuna de lobos - 1986/87, ως Μάιρα
  • Pobre señorita Limantour - 1987,
  • Quinceañera - 1987/88, ως Εστέλα
  • Mi segunda madre - 1989, ως Αμέλια
  • Hora marcada - 1989, ως Αμπάρο
  • Mujer, casos de la vida real - 1991/06, ως Κάρμεν
  • Clarisa - 1993, (γκεστ εμφάνιση)
  • Más allá del puente - 1993/94, ως Ροσάουρα Ρεσέντις
  • Ya la hicimos - 1994, (ταινία)
  • Una buena forma de morir - 1994, (ταινία)
  • Embrujo de rock - 1995, (ταινία)
  • Morelia - 1995/96, ως Μαγδαλένα Ρίος χηρ. ντε Σολορσάνο
  • Canción de amor - 1996, ως Χουάνα
  • Pueblo chico, infierno grande - 1997, ως Ρουτίλα Κούμπιος
  • Leonela, muriendo de amor - 1997, ως Εστέλα Μιραμπάλ ντε Φερράρι
  • Por si no te vuelvo a ver - 1997, (ταινία)
  • Rastros - 1997, (ταινία)
  • Embrujo de rock - 1998, (τηλ. ταινία)
  • Luces de la noche - 1998, (ταινία)
  • ¿Qué nos pasa? - 1998
  • Santitos - 1999, ως Σολεδάδ (ταινία)
  • María Emilia, querida - 1999/00, ως Γιολάντα Γκονσάλες ντε Αγκίρε
  • Tres mujeres - 1999/00, ως Λουσία Σάντσεζ
  • Su alteza serenísima - 2000, ως Ντολόρες Τόστα (ταινία)
  • Sin pecado concebido - 2001, ως Φλορ Γκιουτιέρες ντε Μαρτορέλ
  • Amor Real - 2003,[1][2] ως Προυδένσια Κουριέλ χηρ. ντε Αλόνσο
  • Rubí - 2004,[3] ως Ελίσα ντε Ντουάρτε/ντε ντε λα Φουέντε
  • Vecinos - 2005/08/12/17-σήμερα, ως Λορένα Ρουίς (2 επεισόδια)
  • Código Postal - 2006/07, ως Γιέσικα Μεντόσα ντε Γκονσάλες ντε λα Βέγα ντε Σουμπιέτα
  • Recuérdame - 2007, ως Αλίσια Νταριέν χηρ. ντε Ιρασάγα
  • S.O.S: Sexo y otros secretos - 2007
  • Las Tontas No Van al Cielo - 2008, ως Γκρεγόρια "Γκόγια" Αλκάλντε χηρ. ντε Μοράλες
  • Locas de amor - 2009, ως Όλγα
  • Camaleones - 2009/10,[4][5] ως Γουαδαλούπε "Λουπίτα" Ραμίρες χηρ. ντε Μοράν
  • Soy tu dueña - 2010, ως Ενρικέτα Μπερμούντες ντε Μακοτέλα
  • Mujeres Asesinas 3 - 2010,[6] ως Τέλμα Ασουάρα Μαρτίνες (Επεισόδιο:"Τέλμα, Η ανυπόμονη", σεζόν:3, επεισόδιο:7)
  • El encanto del águila - 2011, ως Μερσέδες Γκονσάλες ντε Μαδέρο
  • La que no podía amar - 2011/12,[7][8] ως Ροσάουρα Φλόρες Νάβα
  • Lo que la vida me robó - 2013/14,[9][10] ως Ροσάριο Ντομίνγκες
  • Que te perdone Dios - 2015, ως Κονστάνσα ντελ Άνχελ χηρ. ντε Φλόρες
  • Τα τρία πρόσωπα της Άννας - 2016, ως Ρεμέδιος Γκαρσία χηρ. ντε Βαρέλα
  • La usurpadora - 2019, ως Αρκάδια Ρίβας ντε Μιράντα

ΘέατροΕπεξεργασία

  • No es cordero que es cordera
  • La venganza de Don Medo
  • Tartufo
  • Él y sus mujeres
  • Tereso y Leopoldina
  • Los encantos del divorcio
  • Nosotras que nos queremos tanto
  • Taller del orfebre
  • La suerte de la consorte
  • Rosa de dos aromas
  • Tu marido nos engaña
  • La puerta negra delgadina
  • Hasta que la muerte nos separe
  • Cena para dos
  • Hasta que la boda nos separe

Βραβεία & υποψηφιότητεςΕπεξεργασία

Βραβεία TVyNovelasΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2004 Καλύτερη Συμπρωταγωνίστρια Amor Real Νίκη
2007 Καλύτερη Κωμική Εμφάνιση Vecinos Υποψηφιότητα
2009 Καλύτερη Κορυφαία Ηθοποιός Las Tontas No Van al Cielo
2012 La que no podía amar
2015 Lo que la vida me robó
2016[11] Que te perdone Dios

Califa de OroΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2003 Καλύτερη Δευτεραγωνίστρια Amor real Νίκη[12]

Βραβεία ArielΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1992 Καλύτερη Δεύτερη Ηθοποιός La mujer de Benjamín Υποψηφιότητα
1998 Por si no te vuelvo a ver
2001 Καλύτερη Ηθοποιός Su Alteza Serenísima Νίκη

Βραβεία People en EspañolΕπεξεργασία

Έτος Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2012 Καλύτερη Ανταγωνίστρια La que no podía amar Υποψηφιότητα

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «"Amor real", la nueva serie romántica de La 1 para la sobremesa estival» (στα Ισπανικά). invertia.com. 18 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. «Univision Debuts 'Amor Real' - an Unforgettable Love Story of Epic Proportions; Sweeping Tale Set in Turbulent 19th Century Mexico». Business Wire. 19 Οκτωβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2013. 
  3. Belleza y ambición, ingredientes de 'Rubí'
  4. «Camaleones - Listado completo capítulos». TVolucion.com. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2010. 
  5. Lista de episodios para "Camaleones" Αρχειοθετήθηκε 2012-06-30 at Archive.is IMDb
  6. Ana Bertha Espín es Thelma impaciente en Mujeres Asesinas 3 Retrieved: 2010-06-14. (Ισπανικά)
  7. «Televisa's La que no podia amar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017. 
  8. Univision Television Network. «Univision Presents a Tale of Unrequited Love, Betrayal and Triumph with the Premiere of "La Que No Podía Amar'». corporate.univision.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2014. 
  9. «Lo que la vida me robó». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017. 
  10. Prepara Nesma "Bodas de Odio" adaptada a la época actual. Con Maxine Woodside Αρχειοθετήθηκε 2014-10-06 στο Wayback Machine.
  11. Televisión Televisa (¡Conoce a los nominados de Premios TVyNovelas 2016!)
  12. «Arrasa 'Amor Real' con premios». 9 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2011.  Unknown parameter |editorial= ignored (|publisher= suggested) (βοήθεια)

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία