Ανδρέας Λαμπρινός

Έλληνας σκηνοθέτης

Ο Ανδρέας Λαμπρινός (1918 - 14 Μαρτίου 1964) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Ελληνικού κινηματογράφου.

Ανδρέας Λαμπρινός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ανδρέας Λαμπρινός (Ελληνικά)
Γέννηση1918
Θάνατος14 Μαρτίου 1964 (46 ετών)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
σεναριογράφος

Καριέρα Επεξεργασία

Ο Λαμπρινός ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο αρχικά γράφοντας σενάρια για τις ταινίες «Εύα» (1953) και «Το κορίτσι της γειτονιάς» (1954) σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πλυτά. Το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης το έκανε με την ταινία «Το Κορίτσι με τα Παραμύθια» (1954) όπου έγραψε ο ίδιος και το σενάριο. Το 1959 η ταινία του «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» (αγγλικά:Bloody Twilight) πήρε μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών.[1]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Κινηματογράφος
Έτος Τίτλος Σημειώσεις Πηγές
1953 Εύα Σενάριο
1954 Το κορίτσι της γειτονιάς Σενάριο
1956 Το κορίτσι με τα παραμύθια Σκηνοθεσία-Σενάριο
1958 Διακοπές στην Αίγινα Σκηνοθεσία-Σενάριο
1959 Ματωμένο ηλιοβασίλεμα Σκηνοθεσία-Σενάριο [2]
Ταξίδι με τον έρωτα Σκηνοθεσία-Σενάριο
1960 Της μιας δραχμής τα γιασεμιά Σκηνοθεσία-Σενάριο
1962 Οι υπερήφανοι Σκηνοθεσία-Σενάριο
Το καρπουζάκι Σκηνοθεσία-Σενάριο
1963 Ένας βλάκας... με πατέντα! Σκηνοθεσία-Σενάριο [3]

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. «Festival de Cannes: Bloody Twilight». festival-cannes.com. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Ένας βλάκας... με πατέντα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία