Ο Ααντίθιαν (γεννήθηκε ως Τίτου, 9 Απριλίου 1954 – 5 Δεκεμβρίου 2017) ήταν Ινδός συνθέτης τραγουδιών για ταινίες. Έχει ασχοληθεί κυρίως με τη μουσική για ταμιλικές ταινίες, αλλά έχει εργαστεί και για ταινίες στα Τελούγκου και Μαλαγιάλαμ. Τραγούδησε αρκετά τραγούδια για δικές του ταινίες και άλλους συνθέτες. Δημιούργησε και κυκλοφόρησε πολλά ταμιλικά άλμπουμ στην Ινδία και τη Μαλαισία.

Αντίθιαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ஆதித்தியன் (Ταμιλικά)
Γέννηση9  Απριλίου 1954[1]
Τάντζαβουρ[2]
Θάνατος6  Δεκεμβρίου 2017[1]
Χαϊντεραμπάντ
Αιτία θανάτουνεφροπάθεια
Χώρα πολιτογράφησηςΙνδία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης
Περίοδος ακμής1992

Επίσης, φιλοξένησε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, την "Aadithyan's Kitchen" στο Jaya TV για 8 χρόνια.[3] Ήταν και αυτοδίδακτος ζωγράφος και τα έργα του κοσμούν τους τοίχους πολλών σπιτιών. Πέθανε σε ηλικία 63 στο Χαϊντεραμπάντ στις 5 Δεκεμβρίου 2017.[4][5]

ΚαριέραΕπεξεργασία

Ξεκίνησε την καριέρα του ως σχεδιαστής ήχου και έκανε το ντεμπούτο του ως συνθέτης με την ταινία Amaran (1992) με τραγούδια όπως τα "Vethala Potta" και "Chandirane Suriyane" που έγιναν επιτυχίες. Εργάστηκε σε πάνω από 30 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Maman Magal, Luckyman, Asuran, Sevaalaperi Paandi, Kovilpatti Veeralakshmi μεταξύ άλλων.[6]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Γλώσσα Σημειώσεις
1992 Amaran Ταμίλ
1992 Naalaya Seidhi Ταμίλ
1992 Uncle David Ταμίλ
1993 Minmini Poochigal Ταμίλ
1994 Seevalaperi Pandi Ταμίλ
1994 Chinna Pulla Ταμίλ
1995 Thottil Kuzhandhai Ταμίλ
1995 Udhavum Karangal Ταμίλ
1995 Luckyman Ταμίλ
1995 Asuran Ταμίλ
1995 Maaman Magal Ταμίλ
1996 Aruva Velu Ταμίλ
1996 Kizhakku Mugam Ταμίλ
1996 Thuraimugam Ταμίλ
1997 My India Ταμίλ
1997 Roja Malare Ταμίλ
1998 Colour Kanavugal Ταμίλ
1998 Aasai Thambi Ταμίλ
1999 Sivan Ταμίλ
1999 Kaama Ταμίλ
2000 Athey Manithan Ταμίλ
2001 Super Kudumbam Ταμίλ
2003 Kovilpatti Veeralakshmi Ταμίλ

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Discogs. 4953405. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Freebase Data Dumps. Google.
  3. «Noted musician Adithyan passes away». Thehindu.com. 6 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. 
  4. «INDOlink Film Review: Lucky Man». Indolink.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. 
  5. «A-Z (I)». Indolink.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. 
  6. «{title}». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2017.