Ανχέλικα Ριβέρα

Μεξικανή ηθοποιός

Η Ανχέλικα Ριβέρα (Angélica Rivera Hurtado, 2 Αυγούστου 1969 -) είναι Μεξικανή ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο. Είναι η πρώην σύζυγος του πρώην Προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο και πρώην Πρώτη Κυρία του Μεξικού.[8][9]

Ανχέλικα Ριβέρα
Camino a la reunión con con el Presidente de la República Popular China, el Excmo. Sr. Xi Jinping. (8627336346).jpg
Πρώτη Κυρία του Μεξικού
Περίοδος
1 Δεκεμβρίου 2012 – 30 Νοεμβρίου 2018
ΠρόεδροςΕνρίκε Πένια Νιέτο
ΠροκάτοχοςΜαργαρίτα Σαβάλα
ΔιάδοχοςΜπεατρίς Γκουτιέρες Μούλερ
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΑνχέλικα Ριβέρα Ουρτάδο
2 Αυγούστου 1969 (1969-08-02) (51 ετών), Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Θάνατος
ΕθνικότηταCountry flag Μεξικανική
Πολιτικό κόμμαInstitutional Revolutionary Party
ΣύζυγοςΧοσέ Αλμπέρτο Κάστρο
(1994-2008)
Ενρίκε Πένια Νιέτο
(2010-2019)
ΠαιδιάΑνχέλικα Σοφία Κάστρο Ριβέρα
Φερνάντα Κάστρο Ριβέρα
Ρεχίνα Κάστρο Ριβέρα
ΕπάγγελμαΗθοποιός (1988-2007)
ΒραβεύσειςΝτάμα Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Ντάνεμπρογ[1]
Ντάμα Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Καρόλου Γ΄[2]
Ντάμα Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής[3][4][5]
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
ΠαρωνύμιοLa Gaviota[6][7]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • (Dulce desafío) - 1988/89, ως Τζίνα/Μαρία Ινές
  • (Simplemente María) - 1989, ως Ισαμπέλα ντε Πενιαλβέρτ
  • (Mi pequeña Soledad) - 1990, ως Μαρίσα
  • (La pícara soñadora) - 1991, ως Γιοβάννα Καρίνι
  • (Alcanzar una estrella II) - 1991, ως Σιλβάνα Βέλες
  • (¡Aquí espaantan!) - 1993, ως Γκάμπι
  • (Sueño de amor) - 1993, ως Ισαμπέλ Γκονσάλες/Έρικα ντε λα Κρους
  • (La dueña) - 1995, ως Ρεχίνα Βιγιαρεάλ
  • (Huracán) - 1997/98, ως Ελένα Ρόμπλες
  • (Ángela) - 1998/99, ως Άντζελα Μπελάτι Ρολντάν/Άντζελα Γκαγιάρδο Μπελάτι ντε Μπαουτίστα
  • (Sin pecado concebido) - 2001, ως Μαριάνα Κάμπος Ορτίζ
  • (Mariana de la noche) - 2003/04, ως Μάρσια Μοντενέγρο
  • (Destilando amor) - 2007, ως Τερέσα Ερνάντες Γκαρσία ντε Μοντάλβο "Γαβιότα"/Μαριάνα Φράνκο Βιγιαρεάλ

Πρώτη Κυρία του ΜεξικούΕπεξεργασία

 
Η Ριβέρα και η Πενγκ Λιγουάν, Πρώτη Κυρία της Κίνας, σε επίσκεψη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Μεξικού Φεδερίκο Γκόμες, στην Πόλη του Μεξικού.

Από το 2010, η Ριβέρα υπήρξε ενεργό μέλος στην πολιτική εκστρατεία του συζύγου της. Έχοντας γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς στο Μεξικό, το The Huffington Post την θεωρεί ως το πρόσωπο που εμπλέκεται στα κοινά με την γοητεία και την καλή της εμφάνιση σαν "το πρότυπο της Κάρλα Μπρούνι".

Στις 30 Μαρτίου 2012, ο Πένια Νιέτο ξεκίνησε την εκστρατεία του για την προεδρία, και η Ριβέρα τον συνοδεύει σε ολόκληρη τη χώρα. Δημοσίευσε επίσης μια σειρά από βίντεο τα οποία ονόμασε "Τι βλέπουν τα μάτια μου, τι αισθάνεται η καρδιά μου", όπου τεκμηρίωσε την άποψή της.[10]

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Υπήρξε σύζυγος του μεξικανού παραγωγού Χοσέ Αλμπέρτο Κάστρο από 1994 μέχρι και το 2008. Μαζί απέκτησαν τρεις κόρες: την Ανχέλικα Σοφία (γ. το 1996), την Φερνάντα (γ. το 1999) και την Ρεχίνα (γ. το 2005).

Στις 27 Νοεμβρίου 2010 η Ριβέρα παντρεύτηκε τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, Κυβερνήτη της Πολιτείας του Μεξικού.[11] Ο Πένια Νιέτο έχει τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο και ένα εκτός γάμου. Λίγες μέρες μετά τον γάμο η Ριβέρα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ηθοποιία.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2019 ανακοίνωσε το διαζύγιο από τον σύζυγό της.[12]

Βραβεία & ΥποψηφιότητεςΕπεξεργασία

Έτος Βραβεία Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
1991 Βραβεία TVyNovelas Καλύτερη Νεαρή Ηθοποιός Αγαπημένη μου Σολεδάδ Υποψηφιότητα
1994 Καλύτερη Γυναίκα Αποκάλυψη Όνειρο της Αγάπης
1996 Καλύτερη Ηθοποιός Το αφεντικό
Καλύτερη Γυναίκα Αποκάλυψη Νίκη
2002 Καλύτερη Ηθοποιός Μαριάνα, ένας αγνός έρωτας Υποψηφιότητα
2004 Καλύτερη Ηθοποιός Ανταγωνίστρια Μαριάννα της νύχτας Νίκη
2008 Καλύτερη Ηθοποιός Απόσταγμα αγάπης
1996 Βραβεία El Heraldo de México Το αφεντικό Υποψηφιότητα
1998 Τυφώνας
2004 Βραβεία Palmas de Oro Καλύτερη Ηθοποιός Ανταγωνίστρια Μαριάννα της νύχτας Νίκη
2005 Βραβεία ACE Γυναίκα Πρόσωπο της Χρονιάς Υποψηφιότητα
2008 Βραβεία Bravo Καλύτερη Ηθοποιός Απόσταγμα αγάπης Νίκη
2007 Βραβεία Oye! Δημοφιλής Αποκάλυψη της Χρονιάς
2008 Βραβεία Furia Musical
Τα 50 πιο όμορφα εξώφυλλα Κριστίνα Αγκιλέρα, Νταγιανάρα Τόρρες, Ντάνα Γκαρσία, Σοφία Βεργάρα, Ανχέλικα Ριβέρα, Ίβι Κουίν, Μίρκα Ντεγιάνος και Μαρλένε Φαβέλα

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/04/13/23/33269A4A00000578-3538788-image-m-10_1460587355996.jpg
  2. . 19 Ιουνίου 2015 http://boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2015-6860. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2015.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. Boletín Oficial del Estado
  4. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c6/63/e1/c663e1da85b143abd94325a57f33df09.jpg
  5. http://usa.chinadaily.com.cn/world/attachement/jpg/site1/20140610/002564bc67451500b99a06.jpg
  6. 'La Gaviota' pierde sus alas El Mundo, December 8th, 2014
  7. La Gaviota levanta el vuelo El País, July 5th, 2014
  8. «Sra. Angélica Rivera de Peña». Presidencia de la República. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2015. 
  9. Recibe Peña Nieto constancia de mayoría Milenio, 31 de agosto de 2012.
  10. «Los videos detrás de cámaras de 'La Gaviota' con Peña Nieto» (στα es). ADNPolitico. 22 April 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-07-19. https://web.archive.org/web/20120719160648/http://www.adnpolitico.com/2012/2012/04/19/la-cronica-de-la-campana-de-enrique-pena-por-angelica-rivera. Ανακτήθηκε στις 5 September 2012. 
  11. Cheung, Erica (3 July 2012). «Angelica Rivera, Mexico’s New First Lady, Has A Soap Opera Past (PHOTOS, VIDEO)». The Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/2012/07/02/who-is-angelica-rivera-first-lady_n_1644567.html#slide=1179680. Ανακτήθηκε στις 10 July 2012. 
  12. «Angélica Rivera anuncia su divorcio de Peña Nieto». 8 Φεβρουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία

Επίτιμοι τίτλοι
Προκάτοχος
Μαργαρίτα Σαβάλα ντε Καλδερόν
Πρώτη Κυρία του Μεξικού
2012-2018
Διάδοχος
Μπεατρίς Γκουτιέρες Μούλερ ντε Λόπεζ Ομπραδόρ