Άνοιγμα κυρίου μενού

Βασίλης Γεωργιάδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Βασίλης Γεωργιάδης (Δαρδανέλλια, Τουρκία, 12 Αυγούστου 1921-Αθήνα, 30 Απριλίου 2000) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, παραγωγός κινηματογράφου και ηθοποιός.

Βασίλης Γεωργιάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Αυγούστου 1921[1]
Στενά των Δαρδανελλίων
Θάνατος30  Απριλίου 2000[2]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
σεναριογράφος

Αρχικά εργάσθηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη, σε τρεις κατά σειρά ταινίες, "Το Παιδί μου Πρέπει να Ζήσει" (1951), "Νεκρή Πολιτεία" (1952) και "Το Ποντικάκι" (1954).

Δυο χρόνια μετά (1956), χρηματοδότησε ο ίδιος και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία "Οι Άσσοι του Γηπέδου", που επαναπροβλήθηκε 41 χρόνια αργότερα, μόλις τρία πριν το θάνατό του, με τον τίτλο "Κυριακάτικοι Ήρωες" (1997). Η σύλληψη της ιδέας του, να χρησιμοποιήσει δηλαδή στους ρόλους αληθινούς ποδοσφαιριστές, ήταν πρωτοποριακή και μοναδική στα χρονικά, ενώ και η σκηνοθετική της προσέγγιση, παρέπεμπε στον ιταλικό νεορεαλισμό. Επίσης, έλαβε μέρος σαν ηθοποιός στο πρώτο του εκείνο έργο, ερμηνεύοντας έναν μικρό ρόλο, όπως και σε επτά ακόμη ταινίες. Το 2000 του αποδόθηκαν ευχαριστίες για τη συνεισφορά του στην ταινία "Πίσω Πόρτα".

Δύο από τις κινηματογραφικές ταινίες του Γεωργιάδη, «Τα κόκκινα φανάρια» και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», προτάθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στην τελική πεντάδα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

  • "Οι Άσσοι του Γηπέδου" (1956)
  • "Καραγκιόζης, ο Αδικημένος της Ζωής" (1959)
  • "Περιπλανώμενος Ιουδαίος" (1959)
  • "Διακοπές στην Κολοπετινίτσα" (1959)
  • "Κρύσταλλο" (1959)
  • "Φλογέρα και Αίμα" (1961)
  • "Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο" (1962)
  • "Οργή" (1962)
  • "Η Κατάρα της Μάνας" (1962)
  • "Γάμος αλά ...ελληνικά" (1964)
  • "Τα Κόκκινα Φανάρια" (1963)
  • "Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο" (1965)
  • "Η 7η Ημέρα της Δημιουργίας" (1966)
  • "Κορίτσια στον Ήλιο" (1968)
  • "Ραντεβού με μια Άγνωστη" (1968)
  • "Αγάπη για Πάντα" (1969)
  • "Ο Μπλοφατζής" (1969)
  • "Στη Μάχη της Κρήτης" (1970)
  • "Ελληνικό Καλοκαίρι" (μικρού μήκους, 1971)
  • "Εκείνο το καλοκαίρι" (1971)
  • "Συνωμοσία στη Μεσόγειο" (1975) (Εναλλακτικός τίτλος "Λίγο πριν φύγεις")[3]

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

  • "Επικίνδυνα Βήματα" (1973)
  • "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" (1975)
  • "Οι Πανθέοι" (1977)
  • "Γιούγκερμαν" (1978)
  • "Συνταγματάρχης Λιάπκιν" (1979)
  • "Κάθε Πράγμα στον Καιρό του" (1993)

ΗθοποιίαΕπεξεργασία

  • "Οι Άσσοι του Γηπέδου" (1956)
  • "Η Παιχνιδιάρα" (1967)
  • "Στη Ζωή, μαζί σου Πόνεσα" (1968)
  • "Καπετάν Φάντης Μπαστούνι" (1968)
  • "Ο Στρίγγλος που έγινε Αρνάκι" (1968)
  • "Το Λεβεντόπαιδο" (1969)
  • "Ο Άνθρωπος της Καρπαζιάς" (1969)
  • "Μαντώ Μαυρογένους" (1971)

ΠαραγωγήΕπεξεργασία

  • "Οι Άσσοι του Γηπέδου" (1956)
  • "Κυριακάτικοι Ήρωες" (1997)
  • "Λυσιστράτη" (1972)

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • 1,0 1,1 www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=111797650.
  • 25525. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  • «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΤ2». Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2019.