Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Θέντα Μπάρα (Theda Bara, 29 Ιουλίου 1885 - 7 Απριλίου 1955) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου και το πρώτο σύμβολο του σεξ, όπως χαρακτηρίστηκε. Οι περισσότερες ταινίες της έχουν σημερα χαθεί, εξαιτίας μιας φωτιάς που έπιασε το στούντιο της Paramaount

Θέντα Μπάρα
Thedarose.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Theda Bara (Αγγλικά)
Γέννηση 29  Ιουλίου 1885[1][2][3][4][5]
Σινσινάτι
Θάνατος 7  Απριλίου 1955[6][7][2][3][4][8][5]
Λος Άντζελες
Αιτία θανάτου Καρκίνος του στομάχου
Συνθήκες θανάτου φυσικά αίτια
Τόπος ταφής Forest Lawn Memorial Park
Χώρα πολιτογράφησης Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι
Ιδιότητα ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός θεάτρου
Σύζυγος Charles Brabin (1921–1955)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
Η ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου Θέντα Μπάρα στο ρόλο της Κλεοπάτρας (1917).

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1885 στο Σινσινάτι. Το πραγματικό της όνομα ήταν Θεοδοσία Μπουρ Γκούντμαν (Theodosia Burr Goodman). Απεβίωσε στις 7 Απριλίου 1955 στο Λος Άντζελες.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

 
Διαφήμιση (1919)
  • 1914: The Stain
  • 1915: A Fool There Was
  • 1915: The Kreutzer Sonata
  • 1915: The Clemenceau Case
  • 1915: The Devil's Daughter
  • 1915: The Two Orphans
  • 1915: Lady Audley's Secret
  • 1915: Sin
  • 1915: Carmen
  • 1915: The Galley Slave
  • 1915: Destruction
  • 1915: Siren of Hell
  • 1916: The Serpent
  • 1916: Gold and the Woman
  • 1916: The Eternal Sappho
  • 1916: East Lynne
  • 1916: Under Two Flags
  • 1916: Her Eternal Life
  • 1916: Romeo and Juliet
  • 1916: The Vixen
  • 1917: The Tiger Woman
  • 1917: Her Greatest Love
  • 1917: Heart and Soul
  • 1917: Camille
  • 1917: Cleopatra
  • 1917: Madame Du Barry
  • 1917: The Rose of Blood
  • 1917: The Darling of Paris
  • 1918: The Forbidden Path
  • 1918: Salome
  • 1918: When a Woman Sins
  • 1918: Under the Yoke
  • 1918: The Soul of Buddha
  • 1918: The She Devil
  • 1919: The Light
  • 1919: A Woman There Was
  • 1919: Kathleen Mavourneen
  • 1919: La Belle Russe
  • 1919: When Men Desire
  • 1919: The Siren's Song
  • 1919: The Lure of Ambition
  • 1921: The Prince of Silence
  • 1925: The Unchastened Woman
  • 1926: Madame Mystery

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) SNAC. w6321n31. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 30828. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 79945. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 1993. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 FemBio. 1935. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. (Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13166541d. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  7. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Theda-Bara. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. (Αγγλικά) American National Biography. 1999. 1800054. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.