Ο Κέβιν Μπέικον (αγγλικά: Kevin Norwood Bacon, 8 Ιουλίου 1958) είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Έχει πρωταγωνιστήσεις σε πολλές ταινίες όπως Ένα τρελό... τρελό θηριοτροφείο (National Lampoon's Animal House, 1978), Παρασκευή και 13 (Friday the 13th, 1980), Μια απίθανη τρελοπαρέα (Diner, 1982), Φουτ-λους (Footloose, 1984), Φλατλάινερς: Ταξιδιώτες στην άλλη ζωή (Flatliners, 1990), Τα σαγόνια της γης (Tremors, 1990), JFK, η ιστορία που χαράχτηκε στη μνήμη μας (JFK, 1991), Ζήτημα τιμής (A Few Good Men, 1992), Απόλλων 13 (Apollo 13, 1995), Wild Things (1998), Αόρατο άγγιγμα (Hollow Man, 2000), Παγιδευμένη (Trapped, 2002), Σκοτεινό ποτάμι (Mystic River, 2003), The Woodsman (2004), Θανάσιμη εκδίκηση (Death Sentence, 2007), Frost/Nixon: Η αναμέτρηση (Frost/Nixon, 2008), Crazy, Stupid, Love. (2011) και X-Men: Η πρώτη γενιά (X-Men: First Class, 2011)

Κέβιν Μπέικον
Kevin Bacon SDCC 2014.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kevin Norwood Bacon (Αγγλικά)
Γέννηση8  Ιουλίου 1958
Φιλαδέλφεια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςPennsylvania Governor's School for the Arts
Circle in the Square Theatre School
Julia R. Masterman School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός ταινιών
μουσικός
ηθοποιός φωνής
καρατερίστας
ηθοποιός τηλεόρασης
παραγωγός ταινιών
σκηνοθέτης
παραγωγός
ηθοποιός θεάτρου
σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
Περίοδος ακμής1978
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚύρα Σέντγουικ (από 1988)
ΤέκναSosie Bacon
ΓονείςEdmund Bacon και Ruth Hilda Holmes
ΑδέλφιαMichael Bacon
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Χρυσές Σφαίρες για τον Καλύτερο Ηθοποιό - Μίνι Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία (2009)
Βραβεία Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών του 2014
Βραβεία Saturn (2013)
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ
Ιστότοπος
www.baconbros.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπέικον έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα[1] και Screen Actors Guild Awards[1], ήταν υποψήφιος για Βραβείο Έμμυ[1] και ονομάστηκε από την εφημερίδα The Guardian ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που δεν έχουν λάβει ποτέ υποψηφιότητα για Όσκαρ.[2]

Το 2003, ο Μπέικον έλαβε αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.[1]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1978 National Lampoon's Animal House Ένα τρελό... τρελό θηριοτροφείο Τζιπ Ντίλερ
1979 Starting Over Ανάμεσα σε δύο γυναίκες σύζυγος
1980 Hero at Large Hero at Large δεύτερος έφηβος
Friday the 13th Παρασκευή και 13 Τζακ
1981 Only When I Laugh Ο εφιάλτης μιας ζωής Ντον
1982 Diner Μια απίθανη τρελοπαρέα Τίμοθι Φένγουικ Τζούνιορ
Forty Deuce Forty Deuce Ρίκι
1983 Enormous Changes at the Last Minute Enormous Changes at the Last Minute Nτένις
1984 Footloose Φουτ-λους Ρεν
1985 The Little Sister The Little Sister επιτηρητής
1986 Quicksilver Γρήγορος σαν τον άνεμο Τζακ Κέισι
1987 White Water Summer Περιπέτειες στην άγρια Σιέρα Βικ
End of the Line Η τελευταία ευκαιρία Έβερετ
Planes, Trains & Automobiles Αεροπλάνα, λιμουζίνες και τρένα οδηγός ταξί
1988 Lemon Sky Lemon Sky Άλαν
She's Having a Baby Εγώ, εσύ κι αυτό Tζέικ Μπριγκς
Criminal Law Παράνομος νόμος Μάρτιν Θιλ
1989 The Big Picture The Big Picture Nικ Τσάπμαν
1990 Tremors Τα σαγόνια της Γης Bάλενταϊν Μακί
Flatliners Ταξιδιώτες στην άλλη ζωή Ντέιβιντ Λαμπράτσιο
1991 Queens Logic Queens Logic Nτένις
He Said, She Said Σαν το σκύλο με τη γάτα Νταν Χάνσον
Pyrates Οι πειρατές Άρι
JFK JFK, H ιστορία που χαράχτηκε στη μνήμη μας Γουίλι Οκίφ
1992 A Few Good Men Ζήτημα τιμής λοχαγός Τζακ Ρος
1994 The Air Up There Μαύρος... σίφουνας! Τζίμι Ντόλαν
The River Wild Άγριος ποταμός Γουέιντ
1995 Murder in the First Φόνος σε πρώτο βαθμό Xένρι Γιανγκ
Apollo 13 Απόλλων 13 Τζακ Σουίγκερτ
Balto Μπάλτο Μπάλτο (φωνή)
1996 Sleepers Sleepers Nόουκς
1997 Picture Perfect Εραστής σε τιμή ευκαιρίας Σαμ
Digging to China Ως στην άκρη του κόσμου Ρίκι Σροθ
Telling Lies in America Το αμερικανικό όνειρο Μπίλι Μάτζικ
1998 Wildthings Wild Things Rέι Ντουκέτ
1999 Stir of Echoes Οι ψίθυροι των πνευμάτων Τομ
2000 My Dog Skip Ο τετράποδος φίλος μου Τζακ Μόρις
Hollow Man Αόρατο άγγιγμα Σεμπάστιαν Κέιν
2001 Novocaine Νοβοκαΐνη Λανς Φελπς
2002 Trapped Παγιδευμένη Χίκι
2003 Mystic River Σκοτεινό ποτάμι Σον Ντιβάιν
In the Cut Η σκοτεινή πλευρά του πάθους Τζον Γκράχαμ
2004 The Woodsman Ο ξυλοκόπος Γουόλτερ
Cavedweller Η δοκιμασία της κυρίας Μπερντ Ράνταλ Πρίτσαρντ
2005 Loverboy Loverboy Mάρτι
Beauty Shop Beauty Shop Χόρχε
Where the Truth Lies Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια Λάνι
2007 The Air I Breathe Ακραίες καταστάσεις Λαβ
Death Sentence Θανάσιμη Εκδίκηση Νικ Χιουμ
Rails & Ties Μοιραία σύγκρουση Τομ Σταρκ
2008 Frost/Nixon Frost/Nixon: Η αναμέτρηση Tζακ Μπρέναν
2009 My One and Only Ο ένας και μοναδικός Νταν Ντέβερο
2010 Super Σούπερ Ζακ
2011 Elephant White Επιχείρηση εξόντωσης Τζίμι
X: First Class X-Men: Η πρώτη γενιά Σεμπάστιαν Σο
Crazy, Stupid, Love Crazy, Stupid, Love Ντέιβιντ Λίντχαγκεν
2012 Jayne Mansfield's Car Tελευταία επιθυμία Κάρολ Κάλντγουελ
2013 R.I.P.D. R.I.P.D. - Μπάτσοι από άλλο κόσμο Χέιζ
2015 Cop Car Cop Car σερίφης Κρέτζερ
Black Mass Ανίερη συμμαχία πράκτορας Τσαρλς Μακγκουάιρ
2016 The Darkness Στο σκοτάδι Πίτερ Τέιλορ
Patriots Day Η μέρα των ηρώων πράκτορας Ρίτσαρντ Ντελοριέ
2020 You Should Have Left You Should Have Left Θίο / Στέτλερ

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Awards for Kevin Bacon». IMDb. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. Singer, Leigh (19 Φεβρουαρίου 2009). «Oscars: the best actors never to have been nominated». The Guardian. UK. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία