Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος έργων του Λορέντσο Γκιμπέρτι

Η σελίδα αυτή περιέχει εικονογραφημένο κατάλογο των έργων του Λορέντσο Γκιμπέρτι.

1. Έργα διάφοραΕπεξεργασία

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις (σε εκατοστά) Χώρος Παρατηρήσεις
  Η θυσία του Αβραάμ 1401-1402 επιχρυσωμένος ορείχαλκος
45×38 cm
Φλωρεντία, Museo del Bargello το έργο με το οποίο ο Γκιμπέρτι κέρδισε
τον διαγωνισμό του 1401 για την
ανάθεση της Porta Nord του Βαπτιστηρίου (βλ. κεφ. 2)
  Η ανάληψη της Παρθένου 1404-1405 υαλογράφημα Φλωρεντία, Cattedrale di Santa Maria del Fiore, στο κέντρο της πρόσοψης σχεδιασμένο από τον Γκιμπέρτι,
εκτελεσμένο από τον Niccolò di Piero
  Ο Άγιος Λαυρέντιος ένθρονος εν μέσω τεσσάρων αγγέλων 1412-1415 υαλογράφημα Φλωρεντία, Cattedrale di Santa Maria del Fiore, δεξιά στην πρόσοψη κοιτάζοντας από μέσα σχεδιασμένο από τον Γκιμπέρτι,
εκτελεσμένο από τον Niccolò di Piero
  Ο Άγιος Στέφανος ένθρονος εν μέσω τεσσάρων αγγέλων 1412-1415 υαλογράφημα Φλωρεντία, Cattedrale di Santa Maria del Fiore,
αριστερά στην πρόσοψη κοιτάζοντας από μέσα
σχεδιασμένο από τον Γκιμπέρτι,
εκτελεσμένο από τον Niccolò di Piero
  Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής 1412-1416 ορείχαλκος
268 cm
Φλωρεντία, Museo di Orsanmichele αρχική θέση στο εξωτερικό του ναού,
όπου σήμερα βρίσκεται αντίγραφο
  Ευαγγελιστής Ματθαίος 1419-1422/23 ορείχαλκος
270 cm
Φλωρεντία, Museo di Orsanmichele αρχική θέση στο εξωτερικό του ναού,
όπου σήμερα βρίσκεται αντίγραφο
  Η Βάπτιση 1417-1427 επιχρυσωμένος ορείχαλκος Σιένα, Battistero di San Giovanni μέρος της διακόσμησης της κρήνης
βαπτίσματος του Βαπτιστηρίου της Σιένας
  Η σύλληψη του Βαπτιστή 1417-1427 επιχρυσωμένος ορείχαλκος Σιένα, Battistero di San Giovanni μέρος της διακόσμησης της κρήνης
βαπτίσματος του Βαπτιστηρίου της Σιένας
  Επιτάφια πλάκα του Fra' Leonardo Dati 1425-1427 ορείχαλκος
229×87,5 cm
Φλωρεντία, Cattedrale di Santa Maria del Fiore
  Άγιος Στέφανος 1427-1428 ορείχαλκος
260 cm
Φλωρεντία, Museo di Orsanmichele αρχική θέση στο εξωτερικό του ναού,
όπου σήμερα βρίσκεται αντίγραφο
  Σαρκοφάγος των Τριών Μαρτύρων περί το 1427-1428 ορείχαλκος 56×106×39 cm Φλωρεντία, Museo del Bargello
  Tabernacolo dei Linaioli (Ναΐσκος των λινεμπόρων) 1432-1433 μάρμαρο
260×330 cm
Φλωρεντία, Museo nazionale di San Marco ζωγραφική του Φρα Αντζέλικο
  Σαρκοφάγος του Αγίου Ζηνοβίου 1432-1442 ορείχαλκος
85×193 cm
Φλωρεντία, Cattedrale di Santa Maria del Fiore
  Ανάληψη 1443 υαλογράφημα
διάμετρος 485
Φλωρεντία, Cattedrale di Santa Maria del Fiore σχεδιασμένο από τον Γκιμπέρτι,
εκτελεσμένο από τον Bernardo di Francesco
  Προσευχή στον Κήπο των Ελαιών 1443 υαλογράφημα
διάμετρος 470 cm
Φλωρεντία, Cattedrale di Santa Maria del Fiore σχεδιασμένο από τον Γκιμπέρτι,
εκτελεσμένο από τον Bernardo di Francesco
  Υπαπαντή 1443 υαλογράφημα
διάμετρος 470 cm
Φλωρεντία, Cattedrale di Santa Maria del Fiore σχεδιασμένο από τον Γκιμπέρτι,
εκτελεσμένο από τον Bernardo di Francesco
  Ο Θεός Πατήρ (ο Χριστός ;) ευλογών 1450 επιχρυσωμένος ορείχαλκος
35×22,3 cm
Φλωρεντία, Arcispedale di Santa Maria Nuova


2. La Porta NordΕπεξεργασία

Πρόκειται για την Βόρεια Πύλη του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας. Την κατασκεύασε ο Γκιμπέρτι μεταξύ 1403 και 1424, ύστερα από διαγωνισμό με θέμα την Θυσία του Αβραάμ (βλ. στην αρχή του κεφ. 1), κατά τον οποίο επικράτησε του Μπρουνελλέσκι. Η πύλη έχει δύο φύλλα από επιχρυσωμένο ορείχαλκο, συνολικών διαστάσεων 5,06 × 3,87 μέτρων, και επτά σειρές τεσσάρων παραστάσεων (δύο σε κάθε φύλλο). Στις πρώτες πέντε (από πάνω) σειρές ιστορούνται επεισόδια της Καινής Διαθήκης, στην προτελευταία εικονίζονται οι Τέσσερις Ευαγγελιστές και στην τελευταία Λατίνοι Πατέρες της Εκκλησίας. Στις γωνίες των παραστάσεων υπάρχουν κεφαλές προφητών και σιβυλλών (οκτώ σειρές από έξι, λείπει εξ αρχής μία, για τεχνικούς μάλλον λόγους). Οι παραστάσεις πλαισιώνονται από πλούσιο ζωικό και φυτικό διάκοσμο. Στο άνω μέρος των παραστάσεων της «Γέννησης» και της «Προσκύνησης των Μάγων» (σειρά πέμπτη από πάνω) βρίσκεται η υπογραφή του Γκιμπέρτι : OPVS LAURENTII FLORENTINI (Έργο του Λαυρεντίου του Φλωρεντινού). Η κεφαλή μεταξύ «Βάπτισης» και «Πειρασμού» (στο κάτω μέρος) είναι αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη. Η πύλη βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Έργων της Μητρόπολης (Museo dell'Opera del Duomo) και στην θέση της έχει τοποθετηθεί αντίγραφο.

Η θέση των παραστάσεων στην πύλη είναι η ακόλουθη :

Πορεία προς Γολγοθά – Σταύρωση – Ανάσταση – Πεντηκοστή

Προσευχή στον Κήπο – Σύλληψη Χριστού – Μαστίγωση – Ο Ιησούς προ του Πιλάτου

Μεταμόρφωση – Ανάσταση Λαζάρου – Είσοδος στα Ιεροσόλυμα – Μυστικός Δείπνος

Βάπτιση – Πειρασμός – Εκδίωξη των εμπόρων – Ο Χριστός επί των υδάτων

Ευαγγελισμός – Γέννηση – Προσκύνηση των Μάγων – Ο Ιησούς δωδεκαετής στον Ναό

Ιωάννης – Ματθαίος – Λουκάς – Μάρκος

Αμβρόσιος – Ιερώνυμος – Γρηγόριος – Αυγουστίνος

Η παρουσίαση εδώ γίνεται με την αφηγηματική σειρά.


Πίνακας Τίτλος Παρατηρήσεις
  γενική άποψη
  το δεξιό φύλλο
  Ευαγγελισμός
  Γέννηση το πρώτο μέρος της υπογραφής: OPVS LAUREN
  Η προσκύνηση των Μάγων το δεύτερο μέρος της υπογραφής: TII FLOREN / TINI
  Ο Ιησούς δωδεκαετής στον Ναό
  Η Βάπτιση
  Ο Πειρασμός στην έρημο
  Η εκδίωξη των εμπόρων από τον Ναό
  Ο Χριστός βαδίζει επί των υδάτων
  Μεταμόρφωση
  Η ανάσταση του Λαζάρου
  Η είσοδος στα Ιεροσόλυμα
  Ο Μυστικός Δείπνος
  Ο Χριστός στον Κήπο των Ελαιών
  Η σύλληψη του Χριστού
  Η Μαστίγωση
  Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου
  Πορεία προς τον Γολγοθά
  Σταύρωση
  Ανάσταση
  Πεντηκοστή
  Ευαγγελιστής Ιωάννης
  Ευαγγελιστής Ματθαίος
  Ευαγγελιστής Λουκάς
  Ευαγγελιστής Μάρκος
  Άγιος Αμβρόσιος
  Άγιος Ιερώνυμος
  Άγιος Γρηγόριος (Α΄ ο Μέγας)
  Άγιος Αυγουστίνος
  η αυτοπροσωπογραφία του Γκιμπέρτι

3. La Porta del ParadisoΕπεξεργασία

Πρόκειται για την ανατολική πύλη του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας, την απέναντι από την πρόσοψη του Καθεδρικού ναού. Για την απαράμιλλη ομορφιά της επονομάστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο «Πύλη του Παραδείσου». Εξ ολοκλήρου από επιχρυσωμένο ορείχαλκο, έχει διαστάσεις 5,99 × 4,62 μέτρα και η κατασκευή της διήρκεσε από το 1425 μέχρι το 1452. ‘Εχει δέκα ανάγλυφους πίνακες, με ποικίλους βαθμούς γλυφής, από πέντε σε κάθε φύλλο της, με θέματα της Παλαιάς Διαθήκης, που πλαισιώνονται από 24 ολόσωμες βιβλικές μορφές και 24 μικρές κεφαλές προφητών και σιβυλλών. Η μικρή κεφαλή κάτω δεξιά από την «Ιστορία των Ισαάκ, Ιακώβ και Ησαύ» είναι αυτοπροσωπογραφία του Γκιμπέρτι. Στις παραστάδες και στα επιστύλια ζωικός και φυτικός διάκοσμος. Κι αυτή η πύλη βρίσκεται σήμερα στο Museo dell'Opera del Duomo, με αντίγραφο τοποθετημένο στην θέση της.

Πίνακας Τίτλος
  γενική άποψη
  Ιστορία των Πρωτοπλάστων
  Κάιν και Άβελ
  Ιστορία του Νώε
  Αβραάμ
  Ισαάκ, Ιακώβ και Ησαύ
  Ιστορία του Ιωσήφ
  Ιστορία του Μωυσή
  Ιστορία του Ιησού του Ναυή
  Δαβίδ και Γολιάθ
  Ο Σολομών και η βασίλισσα του Σαββά
  Προφήτες
  αυτοπροσωπογραφία του Γκιμπέρτι