Άνοιγμα κυρίου μενού

Αρχηγός κυβέρνησης των Κομορών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Πρωθυπουργός των Κομορών ήταν ένα αξίωμα στις Κομόρες το οποίο καταργήθηκε. Ήταν ο αρχηγός της κυβέρνησης και ο διορισμός του έπρεπε να εγκρίνεται από τον Πρόεδρο σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το 1989 με δημοψήφισμα θεσμοθετήθηκε επίσημα το αξίωμα του Πρωθυπουργού.[1] Το αξίωμα καταργήθηκε οριστικά το 2002.[2]

Αρχηγοί της κυβέρνησης των Κομορών (1957-2002)Επεξεργασία

Διάρκεια θητείας Πορτρέτο Κάτοχος (γέννηση-θάνατος) Κόμμα Σημειώσεις
Γαλλικό φέουδο με εσωτερική αυτονομία
Γαλλικό υπερπόντιο έδαφος
13 Αυγούστου 1957 - 1η Ιανουαρίου 1962 Μοχάμετ Αχμέτ (1917-1984), Αντιπρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου PV  
1η Ιανουαρίου 1962 - 16 Μαρτίου 1970 Σαΐντ Μοχάμετ Σεΐχ (1904-1970), Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου PV Πέθανε εν ενεργεία
2 Απριλίου 1970 - 16 Ιουνίου 1972 Σαΐντ Ιμπραχίμ Μπεν Αλί (1911-1975), Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου PB  
16 Ιουνίου 1972 - 26 Δεκεμβρίου 1972 Σαΐντ Μοχάμετ Τζαφάρ (1917-1993), Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου RDPC  
26 Δεκεμβρίου 1972 - 6 Ιουλίου 1975 Αχμέτ Αμπνταλά, Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου UDC  
Κράτος των Κομορών Ανεξαρτησία από τη Γαλλία
(État Comorien)
7 Ιανουαρίου 1976 - 24 Μαΐου 1978 Αμπνταλά Μοχάμετ (19.. - 2000), Πρωθυπουργός UDC  
Ομόσπονδη και Ισλαμική Δημοκρατία των Κομορών
(République Fédérale Islamique des Comores)
(Jumhuriyat al-Qumur al-Itthadiyah al-Islamiyah)
24 Μαΐου 1978 - 22 Δεκεμβρίου 1978 Αμπνταλά Μοχάμετ (19.. - 2000), Πρωθυπουργός UDC  
22 Δεκεμβρίου 1978 - 8 Φεβρουαρίου 1982 Σαλίμ μπεν Αλί (1918; - 2002), Πρωθυπουργός UCP  
8 Φεβρουαρίου 1982 - 31 Δεκεμβρίου 1984 Αλί Εμρουτζαέ (1939-2019), Πρωθυπουργός UCP  
31 Δεκεμβρίου 1984 - 7 Ιανουαρίου 1992 Η θέση καταργήθηκε
7 Ιανουαρίου 1992 - 15 Ιουλίου 1992 Μοχάμετ Τακί Αμπντουλκαρίμ (1936-1998), Πρωθυπουργός RND  
15 Ιουλίου 1992 - 1η Ιανουαρίου 1993 Χωρίς πρωθυπουργό
1η Ιανουαρίου 1993 - 26 Μαΐου 1993 Ιμπραχίμ Αλιντί (1954-), Πρωθυπουργός UDD  
26 Μαΐου 1993 - 19 Ιουνίου 1993 Σαΐντ Αλί Μοχάμετ (1946-), Πρωθυπουργός RND  
20 Ιουνίου 1993 - 2 Ιανουαρίου 1994 Αχμέτ μπεν Σεΐχ Ατουμάνε (1938-), Πρωθυπουργός RDR  
2 Ιανουαρίου 1994 - 14 Οκτωβρίου 1994 Μοχάμετ Αμπντού Μαντί (1956;-), Πρωθυπουργός RDR  
14 Οκτωβρίου 1994 - 29 Απριλίου 1995 Χαλιφά Ουμαντί, Πρωθυπουργός RDR  
29 Απριλίου 1995 - 27 Μαρτίου 1996 Κααμπί Ελ-Γιαχρουτού (1948;-), Πρωθυπουργός RDR  
27 Μαρτίου 1996 - 27 Δεκεμβρίου 1996 Τατζιντέν Μπεν Σαΐντ Μασούντε (1938-2004), Πρωθυπουργός ανεξ.  
27 Δεκεμβρίου 1996 - 9 Σεπτεμβρίου 1997 Αχμέτ Αμπντού (1936-), Πρωθυπουργός RND  
7 Δεκεμβρίου 1997 - 30 Μαΐου 1998 Νουρντέν Μπουράν (1950-), Πρωθυπουργός ανεξ.  
30 Μαΐου 1998 - 22 Νοεμβρίου 1998 Χωρίς πρωθυπουργό
22 Νοεμβρίου 1998 - 30 Απριλίου 1999 Αμπάς Τζουσούφ (1942-2010), Πρωθυπουργός FNR Ανατράπηκε σε πραξικόπημα
30 Απριλίου 1999 - 7 Δεκεμβρίου 1999 Χωρίς πρωθυπουργό
2 Δεκεμβρίου 1999 - 29 Νοεμβρίου 2000 Μπιανριφί Ταρμιντί (1958-), Πρωθυπουργός n-p  
29 Νοεμβρίου 2000 - 23 Δεκεμβρίου 2001 Αμαντά Μαντί (1965-), Πρωθυπουργός PRC  
Ένωση των Κομορών (Union des Comores)
الاتحاد القمر (Udzima wa Komori)
23 Δεκεμβρίου 2001 - 15 Απριλίου 2002 Αμαντά Μαντί (1965-), Πρωθυπουργός PRC  
15 Απριλίου 2002 ως σήμερα Η θέση έχει καταργηθεί

ΚόμματαΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Elections in the Comoros African Elections Database
  2. Λίστα