Κατάλογος ποταμών της Αλβανίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Η Αλβανία έχει περισσότερους από 152 ποταμούς και ρέματα, τα οποία σχηματίζουν 8 μεγάλους ποταμούς που ρέουν από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά, που εκβάλουν κυρίως στην Αδριατική. Οι ποταμοί της Αλβανίας έχουν συνολική ετήσια παροχή 1.308 κ.μ/δ. ή 41,25 κ.χλμ. ετησίως.[1][2]

Χάρτης των λεκανών απορροής της Αλβανίας

Η πλειοψηφία των υδάτων από τις βροχοπτώσεις που πέφτουν στην Αλβανία, διοχετεύεται στα ποτάμια και φθάνει στη δυτική ακτή χωρίς να βγαίνει από τη χώρα. Στο βορρά, μόνο ένα μικρό ρεύμα διαφεύγει από την Αλβανία. Στο νότο, ένα ακόμα μικρότερο ρυάκι καταλήγει στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο τμήμα της λεκάνης του Λευκού Δρίνου, βρίσκεται στην περιοχή Ντουκάγκιν, στα βορειοανατολικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Η λίμνη της Οχρίδας, η Μεγάλη Πρέσπα και η Μικρή Πρέσπα στα νοτιοανατολικά, καθώς και τα ρέματα που ρέουν σε αυτές, βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του Μαύρου Δρίνου. Τμήμα της λεκάνης απορροής στα νότια βρίσκεται για 75 χλμ. εντός της Ελλάδας. Αρκετοί παραπόταμοι του Αώου πηγάζουν σε αυτήν την περιοχή. Περίπου το 65% της λεκάνης απορροής τους βρίσκεται στην αλβανική επικράτεια. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 3,5 έως 8,9° C τον χειμώνα και από 17,8 έως 24,6° C τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κύριοι ποταμοίΕπεξεργασία

  Προστατευόμενη περιοχή ή τμήμα αυτής
# Όνομα Εικόνα Μήκος Πλησιέστερες πόλεις Τοποθεσία
1 Δρίνος
Drini
  285 χλμ. Κούκεσι, Σκόδρα, Λέζα
 
 
2 Αώος
Vjosa
  272 χλμ. Πρεμετή, Κλεισούρα, Τεπελένι, Μεμαλιάι, Λεβάν
 
 
3 Δεβόλης
Devolli
  196 χλμ. Βίγλιστα, Μαλίκ, Γκραμς, Κούτσοβα
 
 
4 Σκούμπης
Shkumbini
  181 χλμ. Λιμπράζντ, Ελμπασάν, Τσέρρικ, Πεκίν, Ρογκοζίνα
 
 
5 Οσούμ
Osumi
  161 χλμ. Ερσέκα, Τσοροβόντα, Μπεράτ, Κούτσοβα
 
 
6 Μάτης
Mati
  115 χλμ. Μπουρέλ, Μιλότ
 
 
7 Ερζέν
Erzeni
  109 χλμ. Σιτζάκ
 
 
8 Φαν
Fani
  94 χλμ. Ρεσέν, Ρούμπικ
 
 
9 Σεμάν
Semani
  85 χλμ. Φιέρι, Κούτσοβα
 
 
10 Δρίνος
Drino
  84,6 χλμ. Αργυρόκαστρο, Λιμποχόβα
 
 

Άλλοι ποταμοίΕπεξεργασία

  Εθνικό πάρκο ή τμήμα αυτού
# Όνομα Εικόνα Μήκος Πλησιέστερες πόλεις Τοποθεσία
1 Σουσίτσα
Shushica
80 χλμ. Αρμέν
 
 
2 Ίσεμ
Ishmi
  62,2 χλμ. Τίρανα, Φούσα-Κρούγια, Κάμζα
 
 
3 Τσεμ
Cemi
  79 χλμ. Ταμάρα
 
 
4 Κιρ
Kiri
  52 χλμ. Πουλτ, Σκόδρα
 
 
5 Βαλμπόνα
Valbona
  50,6 χλμ. Μπαϊράμ Τσούρι
 
 
6 Μπούνα
Buna
  44 χλμ. Σκόδρα, Βελιπόγια
 
 
7 Λενγκαρίτσα
Lengarica
  37 χλμ. Πετράν
 
 
8 Λάνα
Lana
  29 χλμ. Τίρανα
 
 
9 Γκάσι
Gashi
  27 χλμ. Μπαϊράμ Τσούρι
 
 

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Cullaj, A., Hasko, A., Miho, A., Schanz, F., Brandl, H. & Bachofen, R. (2005). «The quality of Albanian natural waters and the human impact» (στα English). Environment International 31: 137. https://www.researchgate.net/publication/8121855_The_quality_of_Albanian_natural_waters_and_the_human_impact. 
  2. Agim SELENICA. «WATER RESOURCES OF ALBANIA». medhycos.mpl.ird.fr.