Κατάλογος προέδρων της Γουινέας-Μπισσάου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γουινέας-Μπισσάου είναι αρχηγός κράτους της χώρας αυτής.

Πρόεδρος της
Δημοκρατίας της Γουινέας-Μπισσάου
Coat of arms of Guinea-Bissau.svg
Κάτοχος
Ουμάρου Σισοκό Εμπαλό

από 27 Φεβρουαρίου 2020
ΚατοικίαΠροεδρικό Μέγαρο, Μπισσάου
Διάρκεια θητείας5 χρόνια
Αρχικός κάτοχοςΛουίς Καμπράλ
Δημιουργία24 Σεπτεμβρίου 1973



Υπήρχαν περιστάσεις κατά τις οποίες έγινε βίαιη ανατροπή του προέδρου, λόγω πραξικοπήματος.[1]. Εκλέγεται από το λαό με καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία.

Δύο πρόεδροι απεβίωσαν εν ενεργεία και ο ένας από αυτούς δολοφονήθηκε.

Διατελέσαντες πρόεδροιΕπεξεργασία

Σειρά Όνομα (γέννηση-θάνατος) Πορτραίτο Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Εκλογή/ές
1 Λουίς Καμπράλ (1931-2009)
Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου[2]
  24 Σεπτεμβρίου 1973 14 Νοεμβρίου 1980[3] PAIGC 1976-77
2 Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009)
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επανάστασης
  14 Νοεμβρίου 1980 14 Μαΐου 1984 PAIGC / Στρατός -
- Κάρμεν Περέιρα (1937-2016)
Υπηρεσιακή.
14 Μαΐου 1984 16 Μαΐου 1984 PAIGC -
(2) Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009)
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επανάστασης ως τις 29 Σεπτεμβρίου 1994.
  16 Μαΐου 1984 7 Μαΐου 1999[4] PAIGC 1984 / 1989 / 1994
- Ταξίαρχος Ανσουμάνε Μανέ (1940?-2000)
Επικεφαλής της Ανωτάτης Διοικήσεως της Στρατιωτικής Χούντας
7 Μαΐου 1999 14 Μαΐου 1999 Στρατός -
- Μαλάμ Μπακάι Σανιά (1947-2012)
Υπηρεσιακός.
  14 Μαΐου 1999 17 Φεβρουαρίου 2000 PAIGC -
3 Κούμπα Ιαλά (1953-2014)   17 Φεβρουαρίου 2000 14 Σεπτεμβρίου 2003[5] PRS 1999-2000
- Βερίσιμο Κορέια Σεάμπρα (1947-2004)
Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Συνταγματικής και Δημοκρατικής Τάξης
14 Σεπτεμβρίου 2003 28 Σεπτεμβρίου 2003 Στρατός -
- Ενρίκε Ρόζα (1946-2013)
Υπηρεσιακός.
  28 Σεπτεμβρίου 2003 1η Οκτωβρίου 2005 Ανεξάρτητος -
(2) Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009)   1η Οκτωβρίου 2005 2 Μαρτίου 2009[6] Ανεξάρτητος 2005
- Ραϊμούντο Περέιρα (1956-)
Υπηρεσιακός.
  3 Μαρτίου 2009 8 Σεπτεμβρίου 2009 PAIGC -
4 Μαλάμ Μπακάι Σανιά (1947-2012)   8 Σεπτεμβρίου 2009 9 Ιανουαρίου 2012 [7] PAIGC 2009
- Ραϊμούντο Περέιρα (1956-)
Υπηρεσιακός.
  9 Ιανουαρίου 2012 12 Απριλίου 2012[8] PAIGC -
- Ταγματάρχης Μαμάντου Τουρέ Κουρούμα (1947-)
Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοικήσεως
12 Απριλίου 2012 11 Μαΐου 2012 Στρατός -
- Μανουέλ Σερίφο Ναμάτζο (1958-2020)
Υπηρεσιακός.
  11 Μαΐου 2012 23 Ιουνίου 2014 Ανεξάρτητος -
5 Ζοζέ Μάριο Βαζ (1957-)   23 Ιουνίου 2014 27 Φεβρουαρίου 2020 PAIGC 2014
6 Ουμάρου Σισοκό Εμπαλό (1972-) 27 Φεβρουαρίου 2020 Σημερινός Madem G15 2019

Τελευταίες εκλογές (2019)Επεξεργασία

Υποψήφιος Κόμμα Πρώτος γύρος Δεύτερος γύρος
Ψήφοι % Ψήφοι %
Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα PAIGC 222.870 40,13 254.468 46,45
Ουμάρο Σισοκό Εμπαλό Madem G15 153.530 27,65 293.359 53,55
Νούνο Γκόμες Ναμπιάμ Συνέλευση του Ενωμένου Λαού 73.063 13,16
Ζοζέ Μάριο Βαζ Ανεξάρτητος 68.933 12,41
Κάρλος Γκόμες Ανεξάρτητος 14.766 2,66
Μπασίρο Τζα Πατριωτικό Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας 7.126 1,28
Βισέντε Φερνάντες Κόμμα Δημοκρατικής Σύγκλισης 4.250 0,76
Μαμαντού Τζαλό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας 2.813 0,51
Ιντρίσα Τζαλό Κόμμα Εθνικής Ενότητας 2.569 0,46
Μουτάρο Ιντάι Τζαμπί Ανεξάρτητος 2.385 0,43
Γκαμπριέλ Φερνάντο Ιντί Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 1.982 0,36
Αντόνιο Αφόνσο Τε Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την Ανεξαρτησία και την Ανάπτυξη 1.061 0,19
Άκυρα/λευκά ψηφοδέλτια 11.125
Σύνολο 566.473 100 100
Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι/συμμετοχή 761.676 74,37
Πηγή: CNE, CNE

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «CIA Worldfact Book». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2019. 
  2. Σε εξορία στο Κονακρί, της Γουινέας ως τις 19 Οκτωβρίου 1974.}}
  3. Ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
  4. Ανατράπηκε στον εμφύλιο πόλεμο.
  5. Ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
  6. Δολοφονήθηκε.
  7. Απεβίωσε εν ενεργεία.
  8. Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.