Κατάλογος πρωθυπουργών της Σενεγάλης

|προσφώνηση = |διάρκειαθητείας = |δημιουργία = 18 Μαΐου 1960 |κατάργηση = 14 Μαΐου 2019 |αρχικός = Μαμαντού Ντιά |ιστοσελίδα = }} Ο Πρωθυπουργός της Σενεγάλης είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης της Σενεγάλης. Διορίζεται από τον Πρόεδρο. Στις 14 Μαΐου 2019 η θέση καταργήθηκε.[1]

Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σενεγάλης
Κάτοχος
Ουσμάν Σόνκο

από 3 Απριλίου 2024
Διορισμός απόΠρόεδρος της Σενεγάλης

Ακολουθεί κατάλογος με τα πρόσωπα που υπηρέτησαν στο αξίωμα από τη σύσταση της θέσης το 1960. Τον Νοέμβριο του 2021 ο πρόεδρος Σαλ ανακοίνωσε την επιστροφή της θέσης του πρωθυπουργού που καταργήθηκε από το 2019.

Στη θέση υπηρετεί από τις 3 Απριλίου 2024 ο Ουσμάν Σόνκο

Υπόμνημα Επεξεργασία

Πολιτικά κόμματα

Λοιπές παρατάξεις

Κατάλογος Επεξεργασία

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Πρόεδρος/οι
Από Έως Χρόνος παραμονής
1   Μαμαντού Ντιά
(1910–2009)
18 Μαΐου 1960 18 Δεκεμβρίου 1962 2 χρόνια, 214 ημέρες PSS Λεοπόλντ Σεντάρ Σενγκόρ
Η θέση καταργήθηκε (18 Δεκεμβρίου 1962 – 26 Φεβρουαρίου 1970)
2   Αμπντού Ντιούφ
(1935–)
26 Φεβρουαρίου 1970 31 Δεκεμβρίου 1980 10 χρόνια,

309 ημέρες

PSS Λεοπόλντ Σεντάρ Σενγκόρ
3 Χαμπίμπ Τιάμ
(1933–2017)
1 Ιανουαρίου 1981 3 Απριλίου 1983 2 χρόνια,

92 ημέρες

PSS Αμπντού Ντιουφ
  Μουσταφά Νιάς
(1939–)
Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
3 Απριλίου 1983 29 Απριλίου 1983 26 ημέρες PSS Αμπντού Ντιουφ
Η θέση καταργήθηκε (29 Απριλίου 1983 – 8 Απριλίου 1991)
(3) Χαμπίμπ Τιάμ
(1933–2017)
8 Απριλίου 1991 3 Ιουλίου 1998 7 χρόνια,

86 ημέρες

PSS Αμπντού Ντιουφ
4   Μαμαντού Λαμίν Λουμ
(1952–)[2]
3 Ιουλίου 1998 5 Απριλίου 2000 1 χρόνος,

277 ημέρες

PSS Αμπντού Ντιουφ
Αμπντουλάγιε Γουάντε
5   Μουσταφά Νιάς
(1939–)[2]
5 Απριλίου 2000 3 Μαρτίου 2001 332 ημέρες AFP Αμπντουλάγιε Γουάντε
6   Μάμε Μαντιόρ Μπόγιε
(1940–)[2]
3 Μαρτίου 2001 4 Νοεμβρίου 2002 1 χρόνος,

246 ημέρες

PDS Αμπντουλάγιε Γουάντε
7   Ιντρίσα Σεκ
(1959–)[2]
4 Νοεμβρίου 2002 21 Απριλίου 2004 1 χρόνος,

260 ημέρες

PDS Αμπντουλάγιε Γουάντε
8   Μακί Σαλ
(1961–)
21 Απριλίου 2004 19 Ιουνίου 2007 2 χρόνια,

333 ημέρες

PDS Αμπντουλάγιε Γουάντε
9   Σεΐχ Χατζιμπού Σουμαρέ
(1951–)
19 Ιουνίου 2007 30 Απριλίου 2009 1 χρόνος,

315 ημέρες

Ανεξάρτητος Αμπντουλάγιε Γουάντε
10   Σουλεϊμάν Εντενέ Εντιαγιέ
(1958–)
30 Απριλίου 2009 5 Απριλίου 2012 2 χρόνια,

341 ημέρες

PDS Αμπντουλάγιε Γουάντε
Μακί Σαλ
11   Αμπντούλ Εμπαγιέ
(1953–)
5 Απριλίου 2012 1 Σεπτεμβρίου 2013 1 χρόνος,

149 ημέρες

Ανεξάρτητος Μακί Σαλ
12   Αμινατά Τουρέ
(1962–)
1 Σεπτεμβρίου 2013 8 Ιουλίου 2014 310 ημέρες APR Μακί Σαλ
13   Μοχάμετ Ντιόν
(1959–2024)
8 Ιουλίου 2014 14 Μαΐου 2019 4 χρόνια,

310 ημέρες

Ανεξάρτητος Μακί Σαλ
Η θέση καταργήθηκε (14 Μαΐου 2019 – 17 Σεπτεμβρίου 2022)
14   Αμαντού Μπα
(1961–)
17 Σεπτεμβρίου 2022 6 Μαρτίου 2024 70074633200000000001 έτος, 171 ημέρες Ανεξάρτητος Μακί Σαλ
15   Σιντικί Καμπά
(1950–)
6 Μαρτίου 2024 3 Απριλίου 2024 28 ημέρες APR Μακί Σαλ
16   Ουσμάν Σόνκο

(1974–)

3 Απριλίου 2024 Σημερινός 5 ημέρες ΠΑΣΤΕΦ Μακί Σαλ

Δείτε επίσης Επεξεργασία

Σημειώσεις Επεξεργασία

  1. «Senegal President Sall tells PM to scrap his own post». news.yahoo.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Les gouvernements successifs au SENEGAL». Afrique Express (στα French). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία