Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος πόλεων του Τατζικιστάν

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Χάρτης του Τατζικιστάν

Αυτός είναι ένας κατάλογος πόλεων στο Τατζικιστάν.

Η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο Τατζικιστάν είναι αυτή της πρωτεύουσας Ντουσαμπέ, με 843.252 κατοίκους. Το 13% του πληθυσμού της χώρας κατοικεί στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων, ανά πληθυσμόΕπεξεργασία

Ο ακόλουθος πίνακας περιλαμβάνει όλες τις πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, με τα ονόματά τους στα Ελληνικά, καθώς και τα αντίστοιχα ονόματα στο Κυριλλικό και Περσοαραβικό αλφάβητο. Λόγω των δυσκολιών στην μεταγραφή, μερικές πόλεις είναι γνωστές με πάνω από μία ορθογραφία. Ο πληθυσμός είναι από τις απογραφές της 12ης Ιανουαρίου 1989 και της 20ης Ιανουαρίου 2000, καθώς και από την εκτίμηση του 2007. Οι αριθμοί του πληθυσμού είναι για την κάθε πόλη μόνο και δεν περιλαμβάνονται οι γύρω κοινότητες. Επιπροσθέτως, περιλαμβάνεται η διοικητική διαίρεση που ανήκει η κάθε πόλη, συνήθως μια περιφέρεια, ή μια αυτόνομη επαρχία στην περίπτωση της Αυτόνομης Επαρχίας Γκόρνο-Μπανταχσάν (ΑΕΓΜ). Υπάρχει μια επαρχία της πρωτεύουσας και οι Επαρχίες της Δημοκρατικής Υποταγής (εδώ συντομευμένες ως ΕΔΥ), οι οποίες δεν ανήκουν σε κάποια περιφέρεια αλλά διοικούνται από την κεντρική κυβέρνηση. Τέλος, συμπεριλαμβάνεται η επαρχία που ανήκει η κάθε πόλη.

Πόλεις στο Τατζικιστάν
Κατάταξη Όνομα Πληθυσμός Διοικητική διαίρεση Επαρχία
Μεταγραφή Τατζικικά απογραφή του 1989 [1] απογραφή του 2000[2] εκτίμηση 2007[3] εκτίμηση 2014 [4]
Κυριλλικά Περσικά
1. Ντουσαμπέ 1* Душанбе دوشنبه 595.820 562.000 679.400 775.800 Ντουσαμπέ Επαρχία πρωτεύουσας
2. Χουτζάντ 2** Хуҷанд خجند 160.458 149.000 155.900 169.700 Σουγντ Πόλη του Χουτζάντ
3. Κουλόμπ** Кӯлоб کولاب 74.456 78.000 93.900 99.700 Χάτλον Πόλη του Κουλόμπ
4. Κουργοντέππα** Қӯрғонтеппа قرغان‌تپه 58.505 60.000 71.000 101.600 Χάτλον Πόλη της Κουργοντέππα
5. Ισταραβσάν** Истаравшан استروشن 45.763 51.000 60.200 58.600 Σουγντ Πόλη του Ισταραβσάν
6. Βαχντάτ* Ваҳдат کافرنهان 45.731 44.000 49.100 52.900 ΕΔΥ Πόλη του Βαχντάτ
7. Κονιμποντόμ** Конибодом کانی‌بادام 37.841 45.000 47.100 48.900 Σουγντ Πόλη του Κονιμποντόμ
8. Τουρσουνζόντα* Турсунзoдa تورسون‌زاده 40.593 39.000 44.200 50.900 ΕΔΥ Πόλη της Τουρσουνζόντα
9. Ισφάρα** Исфара اسفره 34.524 37.000 40.600 45.900 Σουγντ Πόλη της Ισφάρα
10. Παντζακέντ** Панҷакент پنج‌کنت 27.903 33.000 35.900 40.000 Σουγντ Πόλη του Παντζακέντ
11. Χορούγ** Хоруғ خاروغ 20.318 28.000 29.000 28.800 ΑΕΓΜ Πόλη του Χορούγ
12. Γιοβόν Ёвон یاوان 20.148 20.000 25.800 32.300 Χάτλον Επαρχία Γιοβόν
13. Χισόρ Ҳисор حصار 20.220 20.000 23.200 26.200 ΕΔΥ Επαρχία Χισόρ
14. Νοράκ** Нoрaк نورک 20.752 19.000 22.800 27.200 Χάτλον Πόλη του Νοράκ
15. Φαρχόρ Фархoр فرخار 17.915 20.000 22.400 22.500 Χάτλον Επαρχία Φαρχόρ
16. Βόσε Восеъ واسع 14.989 20.000 22.300 22.400 Χάτλον Επαρχία Βόσε
17. Τσκαλόβσκ** Чкалов چکلاو 33.731 22.000 22.200 31.900 Σουγντ Χουκουμάτ του Τσκαλόβσκ
18. Χαμαντόνι Ҳамадонӣ 16.756 - 20.700 22.300 Χάτλον Επαρχία Χαμαντόνι
19. Ντανγάρα Данғара دنغره 16.898 - 20.600 24.400 Χάτλον Επαρχία Ντανγάρα
20. Σομονιγιόν Сомониён 16.623 - 18.600 22.100 ΕΔΥ Επαρχία Ρουντάκι
21. Γαφούροφ Бобоҷон Ғафуров باباجان غفوروف 18.916 15.000 15.700 18.100 Σουγντ Επαρχία Γαφούροφ
22. Ζαφαρομπόντ Зафаробод ظفرآباد 11.191 - 14.900 16.600 Σουγντ Επαρχία Ζαφαρομπόντ
23. Κολχόζομποντ Колхозобод 13.354 - 14.900 17.200 Χάτλον Επαρχία Ρούμι
24. Σπιταμέν Спитамен ناو 13.863 13.000 14.300 16.500 Σουγντ Επαρχία Σπιταμέν
25. Προλετάρσκ Пролетар 15.104 13.000 13.900 14.500 Σουγντ Επαρχία Ρασούλοφ
26. Σαχριτούς Шаҳритус شهر توز 11.618 12.000 13.500 15.500 Χάτλον Επαρχία Σαχρτούζ
27. Σαϋντόν Шайдон اشت 9.605 11.000 13.100 14.700 Σουγντ Επαρχία Αστ
28. Ταμποσάρ** Табошар تباشر 20.166 12.000 12.800 15.600 Σουγντ Πόλη του Ταμποσάρ
29. Αντρασμόν Адрасмoн ادرسمان 11.298 - 12.700 14.300 Σουγντ Χουκουμάτ του Καϋρακκούμ
30. Καϋροκκούμ** Қайроққум 12.819 10.000 12.500 14.800 Σουγντ Χουκουμάτ του Καϋρακκούμ
31. Λενινγκράντσκι Ленинград مؤمن‌آباد 9.764 11.000 12.500 12.900 Χάτλον Επαρχία Μουμινομπόντ
32. Βαχς Вахш وخش 10.587 - 12.300 13.800 Χάτλον Επαρχία Βαχς
33. Ντούστι Дустӣ 8.886 6.000 12.300 16.000 Χάτλον Επαρχία Κουμσανγκίρ
34. Μπούστον Бӯстон بوستان 12.178 - 11.600 13.200 Σουγντ Επαρχία Μασττσόχ
35. Σαρμπάντ** Сарбанд سربند 14.006 11.000 13.000 15.300 Χάτλον Πόλη του Σαρμπάντ
36. Κουϊμπισέβσκ Куйбышевcк 9.704 9.000 10.600 12.500 Χάτλον Επαρχία Τζόμι
37. Σαρόρα Шарора - 9.000 10.000 12.300 ΕΔΥ Επαρχία Χισόρ

1: Όνομα από το 1929 έως το 1961: Σταλιναμπάντ
2: Όνομα από το 1939 έως το 1992: Λενιναμπάντ
Πόλεις που δεν ανήκουν διοικητικά στην επαρχία που βρίσκονται:
*Πόλεις δημοκρατικής υποταγής
**Πόλεις περιφερειακής υποταγής

Άλλες πόλειςΕπεξεργασία

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «1989 census results». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2017. 
  2. О первых итогах всеобщей переписи населения 2000 года
  3. Population of the Republic of Tajikistan as of 1 January 2008, State Committee of Statistics, Dushanbe, 2008 (Ρωσικά)
  4. Population of the Republic of Tajikistan as of 1 January 2014, State Committee of Statistics, Dushanbe, 2014 (Ρωσικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία