Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Λόρα Φίλιπς "Λόρι" Άντερσον (Laura Phillips "Laurie" Anderson, 5 Ιουνίου 1947)[1] είναι Αμερικανίδα αβάν-γκαρντ καλλιτέχνιδα[2][3], συνθέτης, μουσικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης, της οποίας το έργο εκτείνεται στην ποπ μουσική και τα πολυμέσα. Αρχικά εκπαιδευμένη στο βιολί και τη γλυπτική[4], η Άντερσον δημιούργησε μία ποικιλία έργων τέχνης στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, κάνοντας ιδιαίτερη χρήση της γλώσσας, της τεχνολογίας και των εικόνων. Έγινε ευρέως γνωστή εκτός του κόσμου της τέχνης το 1981, όταν το τραγούδι O Superman έφτασε στο Νο 2 του βρετανικού πίνακα των ποπ επιτυχιών. Επίσης, πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τη συναυλιακή ταινία Home of the Brave[5].

Λόρι Άντερσον
LA21uitsnede.jpg
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςLaura Phillips Anderson
Γέννηση5 Ιουνίου 1947 (1947-06-05) (72 ετών)
Γκλεν, Ιλινόι, Η.Π.Α.
EίδοςΑβάν-γκαρντ, ηλεκτρονική μουσική
ΙδιότητεςΜουσικός
Μουσικά όργαναΒιολί, πλήκτρα, κρουστά, φωνητικά
Παρουσία1975-
Δισκογραφική εταιρείαWarner Bros. Records, Nonesuch/Elektra
Επιρροέςhttp://laurieanderson.com/

Η Άντερσον είναι πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική και έχει εφεύρει αρκετές συσκευές που χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις της και σε επιδείξεις τέχνης[6]. Το 1977, δημιούργησε ένα βιολί με μαγνητική ταινία στο δοξάρι αντί για αλογότριχα.

Η Άντερσον άρχισε να βγαίνει με τον Λου Ριντ το 1992 και ήταν παντρεμένη μαζί του από το 2008 έως τον θάνατό του το 2013.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

 
Η Άντερσον το 2007.
Έτος Τίτλος Πληροφορίες
1982 Big Science
1984 Mister Heartbreak
1984 United States Live Ζωντανή ηχογράφηση
1986 Home of the Brave Soundtrack
1989 Strange Angels
1995 The Ugly One with the Jewels
2000 Talk Normal: The Laurie Anderson Anthology Συλλογή
2001 Life on a String
2002 Live in New York Ζωντανή ηχογράφηση
2010 Homeland
2015 Heart of a Dog Soundtrack

Επιλεκτική φιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Home of the Brave (1984)
  • What You Mean We? (1987)
  • The Rugrats Movie (1998, φωνή)
  • Heart of a Dog (2015)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικές συνδέσειςΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Laurie Anderson (έκδοση 814040637) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).