Άνοιγμα κυρίου μενού

Μιχάλης Νικολινάκος

Έλληνας ηθοποιός

Ο Μιχάλης Νικολινάκος (192313 Δεκεμβρίου 1994) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Μιχάλης Νικολινάκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1923
Νομός Λακωνίας
Θάνατος13  Δεκεμβρίου 1994
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ζωγράφος
συγγραφέας

Βιογραφικά στοιχείαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στα Άλικα Λακωνίας, αλλά από μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Μετά το 1946, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ υπήρξε και μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη. Ήταν ψηλός, φωτογενής, κομψός, αρρενωπός. Έγινε σύντομα γνωστός και αγαπητός σε πολλές θαυμάστριες. Θεωρήθηκε ζεν πρεμιέ της εποχής εκείνης.

Ασχολήθηκε επίσης με την ζωγραφική και χρησιμοποιούσε κυρίως μελάνια για να αποτυπώσει τις σκέψεις του. Το έργο του οποίου κρίθηκε εξπρεσιονιστικό, με καθαρό όμως προσωπικό τόνο. Υπήρξε επίσης πολύ γνωστός και ως σκιτσογράφος με συνεργασίες σε περιοδικά και άλλα έντυπα. Η επίδοσή του όμως στον κινηματογράφο υπήρξε επιτυχής.

Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 71 ετών και κηδεύθηκε στο κοιμητήριο της Αναστάσεως του Πειραιά.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Μπροστά στην αγχόνη (1968) .... Γρηγόρης
  • Μια γυναίκα κατηγορείται (1966) .... Γιώργος Μαυροσπάθης
  • Οι 300 Σπαρτιάτες (1962) .... Mύρων
  • Εφιάλτης (ταινία)|Εφιάλτης (1961) .... Τώνης Καρζής
  • Η Νάνσυ την ψώνισε (1960) .... Βασίλης
  • Το μυστικό του κόκκινου μανδύα (1960) .... Χρήστος Πάλλας
  • Στρατιώτες δίχως στολή (1960)
  • Ο Αλή Πασάς και η κυρα-Φροσύνη (1959) .... Μουχτάρ
  • Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) .... Nάσος Καρνέζης
  • Για το ψωμί και τον έρωτα (1959) .... Στέλιος
  • Ψιτ... κορίτσια! (1959)
  • Ο άνθρωπος του τρένου (1958)
  • Το τελευταίο ψέμα (1957) .... Γαλανός
  • Αγιούπα (1957) .... γιατρός
  • Τσιγγάνικο Αίμα (1956)
  • Ο γενίτσαρος (1953) (ως Michel Nichol)

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Πειραϊκόν Ημερολόγιον, Αρχείο Πειραϊκών Σπουδών (1966), τόμ.1ος, σελ.76


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  • Επίσημη ιστοσελίδα που διατηρεί ο υιός του Νίκος Νικολινάκος [1]