Μπαρτ Γιανγκ

Αμερικανός ηθοποιός
(Ανακατεύθυνση από Μπαρτ Γιάνγκ)

Ο Μπαρτ Γιάνγκ (Burt Young, 30 Απριλίου 1940- 8 Οκτωβρίου 2023) ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Το πραγματικό του όνομα ήταν Gerald Tommaso DeLouise.

Μπαρτ Γιανγκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Burt Young (Αγγλικά)
Γέννηση30  Απριλίου 1940[1][2]
Κουίνς
Θάνατος8  Οκτωβρίου 2023[3]
Λος Άντζελες
ΚατοικίαPort Washington
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4][5]
ΣπουδέςActors Studio
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
συγγραφέας
καρατερίστας
ηθοποιός τηλεόρασης
σεναριογράφος
ηθοποιός ταινιών
ζωγράφος
Περίοδος ακμής1970 - 2023
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΣώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βιογραφία Επεξεργασία

Ο Γιανγκ γεννήθηκε το 1940 στην περιοχή του Κουίνς στη Νέα Υόρκη με το όνομα Τζέραλντ Τομάσο ΝτεΛουίζ, ως γιος των Ιταλοαμερικανών Τζόζεφιν και Μάικλ ΝτεΛουίζ.[6] Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ από το 1957 έως το 1959, ασχολήθηκε ενεργά με την πυγμαχία, κερδίζοντας 32 από 34 αγώνες.[7]

Υποκριτική Επεξεργασία

Σπούδασε υποκριτική στο Ινστιτούτο Actors' Studio του Λι Στράσμπεργκ στη Νέα Υόρκη.[8] Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγινε γνωστός παίζοντας χαρακτήρες Ιταλοαμερικανών της εργατικής τάξης. Το 1976 υποδύθηκε τον πιο γνωστό ρόλο του ως Πόλι, ο καλύτερος φίλος και συνάδελφος του Ρόκυ, στην ταινία Ρόκυ δίπλα στον Σιλβέστερ Σταλόνε, όπου εμφανίστηκε ως απογοητευμένος εργάτης σε εργοστάσιο κρεάτων. Για την ερμηνεία του, ο Γιανγκ προτάθηκε για Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου. Είναι ένας από τους τέσσερις ηθοποιούς που εμφανίστηκαν σε όλες τις έξι ταινίες της σειράς «Ρόκυ», δίπλα στους Σιλβέστερ Σταλόνε, Στου Νάχαν και Τόνι Μπάρτον.

Ο Γιανγκ εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το Τσάιναταουν, Κονβόι: Άγρια Σύγκρουση, Επιστροφή στο σχολείο, Οι ατσίδες της Νέας Υόρκης, Κάποτε στην Αμερική, Τελευταία έξοδος στο Μπρούκλυν, Downtown: A Street Tale, και Η βίλλα των δαιμονισμένων. Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του περιλάμβαναν σειρές όπως The Rockford Files, Baretta, Νόμος και τάξη, Walker - Texas Ranger, All In The Family, M*A*S*H και Οι σκληροί του Μαϊάμι. Εμφανίστηκε στη σειρά Οι Σοπράνος ως πατέρας του Μπόμπι Μπακαλιέρι.

Ζωγραφική και συγγραφή Επεξεργασία

Ο Γιανγκ υπήρξε επίσης ζωγράφος. Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Σε συνεργασία με τον συγγραφέα Γκαμπριέλε Τίντι σχεδίασε το εξώφυλλο της ποιητικής του συλλογής «All over» και παρέστησε τις εικονογραφήσεις για το βιβλίο τέχνης «Α man».[9] Κάποια από τα έργα ζωγραφικής του Γιανγκ φαίνονται σε μια σκηνή της ταινίας Ρόκυ Μπαλμπόα, όταν ο Πόλι απολύεται από το εργοστάσιο κρεάτων.[10]

Επίσης ο Γιανγκ ήταν δημοσιευμένος συγγραφέας. Τα έργα του περιλαμβάνουν δύο σενάρια που μεταφέρθηκαν στην οθόνη και ένα ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Endings». Έγραψε επίσης δύο θεατρικά έργα: «SOS» και «A Letter to Alicia and the New York City Government from a Man With a Bullet in His Head».[11]

Προσωπική ζωή Επεξεργασία

Η σύζυγός του Γκλόρια απεβίωσε το 1974. Είχε μία κόρη και έναν εγγονό. Έζησε στο Πορτ Ουάσινγκτον της Νέας Υόρκης.[12] Απεβίωσε στο Λος Άντζελες στις 8 Οκτωβρίου 2023 σε ηλικία 83 ετών.[13]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Κινηματογράφος Επεξεργασία

  • 1970: Carnival of Blood
  • 1971: The Gang That Couldn’t Shoot Straight
  • 1972: Across 110th Street
  • 1973: Σταχτομπούτα, η γκαρσόνα της νύχτας (Cinderella Liberty)
  • 1974: Τσάιναταουν (Chinatown)
  • 1974: Ο τζογαδόρος (The Gambler)
  • 1975: Η πιο μεγάλη ληστεία κοσμημάτων (Murph the Surf)
  • 1975: Η αριστοκρατία του εγκλήματος (The Killer Elite)
  • 1976: Δυο εντιμότατοι... αετονύχηδες (Harry and Walter Go to New York)
  • 1976: Rocky
  • 1977: Το τελεσίγραφο (Twilight’s Last Gleaming)
  • 1977: Τα τσακάλια (The Choirboys)
  • 1978: Κονβόι: Άγρια Σύγκρουση (Convoy)
  • 1978: Uncle Joe Shannon
  • 1979: Ρόκυ ΙΙ (Rocky II)
  • 1980: Το μπιτς πάρτι του αίματος (Blood Beach)
  • 1981: Οι σεξοβόμβες του ρινγκ (All the Marbles)
  • 1982: Η βίλλα των δαιμονισμένων (Amityville II: The Possession)
  • 1982: Ρόκυ ΙΙΙ: Ο Θρίαμβος (Rocky III)
  • 1982: Oι τζογαδόροι του Λας Βέγκας (Lookin' to Get Out)
  • 1984: Κάποτε στην Αμερική (Once Upon a Time in America)
  • 1984: Οι ατσίδες της Νέας Υόρκης (The Pope of Greenwich Village)
  • 1985: Ρόκυ Νο 4: Η Γιγαντομαχία (Rocky IV)
  • 1986: Επιστροφή στο σχολείο (Back to School)
  • 1989: Κόκκινο σαν αίμα (Blood Red)
  • 1989: Τελευταία έξοδος: Μπρούκλυν (Last Exit to Brooklyn)
  • 1989: Beverly Hills Brats
  • 1989: Going Overboard
  • 1989: Wait Until Spring, Bandini
  • 1990: Diving In
  • 1990: Rocky 5 (Rocky V)
  • 1991: Americano rosso
  • 1992: Alibi perfetto
  • 1993: Berlino '39
  • 1996: Ο πολικός αστέρας (North Star)
  • 1997: Ο γάμος του νεκροθάφτη (The Undertaker’s Wedding)
  • 1997: Παράφορα ερωτευμένοι (She’s So Lovely)
  • 1999: Παντρεμένος με τη Μαφία (Mickey Blue Eyes)
  • 2001: Plan B
  • 2002: Pluto Nash (The Adventures of Pluto Nash)
  • 2004: Η γη της Επαγγελίας (Land of Plenty)
  • 2004: Downtown: A Street Tale
  • 2005: Υπόθεση Καρλίτο (Carlito’s Way – Rise To Power)
  • 2005: Transamerica
  • 2006: Ρόκι Μπαλμπόα (Rocky Balboa)
  • 2007: Hack!
  • 2008: Carnera: The Walking Mountain
  • 2008: New York, I Love You
  • 2011: Win Win
  • 2014: Rob the Mob
  • 2017: The Neighborhood
  • 2018: Άμιτιβιλ: Η ρίζα του κακού (The Amityville Murders)
  • 2019: Η ληστεία της Μαφίας (Vault)
  • 2020: Beckman
  • 2021: The Final Code

Τηλεόραση Επεξεργασία

  • 1969: The Doctors (ένα επεισόδιο)
  • 1973: M*A*S*H (επεισόδιο 2x07)
  • 1974: Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι (επεισόδιο 1x04)
  • 1975–1976: Baretta (3 επεισόδια)
  • 1976: The Rockford Files (επεισόδιο 3x03)
  • 1984: Οι σκληροί του Μαϊάμι (επεισόδιο 1x10)
  • 1987: Roomies (8 επεισόδια)
  • 1990: Vendetta: Secrets of a Mafia Bride (μίνι τηλεοπτική σειρά)
  • 1992: Tales from the Crypt (μίνι τηλεοπτική σειρά, επεισόδιο 4x11)
  • 1994: Undercover
  • 1994: The Maharaja’s Daughter (μίνι τηλεοπτική σειρά)
  • 1996/1997: Walker, Texas Ranger (2 επεισόδια)
  • 1997: The Last Don (μίνι τηλεοπτική σειρά)
  • 1997: Νόμος και τάξη (επεισόδιo 7x18)
  • 2001: Οι Σοπράνος (επεισόδιo 3x05)
  • 2009: Νόμος και Τάξη: Ειδική Ομάδα (επεισόδιo 10x13)
  • 2016: Horace and Pete (μίνι τηλεοπτική σειρά, επεισόδιo 1x10)
  • 2018: Kevin Can Wait (επεισόδιo 2x23)
  • 2019: Russian Doll (2 επεισόδια)

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 87526. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 filmportal.de. bda1c28bcad3427c9cdb2dbc51bf21e4. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Sylvester Stallone Remembers His Late Friend, Burt Young: “I And The World Will Miss You Very Much”». (Αγγλικά)
  4. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 23  Μαΐου 2020.
  5. CONOR.SI. 124783971.
  6. Antos, Jason D. (7 Δεκεμβρίου 2016). «Burt Young: Award Nominated Actor & Corona Native». Queens Gazette. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  7. Gergen, Joe (17 Φεβρουαρίου 1985). «Rocky's Brother-in-Law Knows the Ropes : Burt Young Tries Boxing in Real Life as Co-Manager of a Challenger». Los Angeles Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  8. Gurley, George (1 Ιουλίου 2002). «Is Burt Young Alive?». Observer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  9. Gasparri, Elena (13 Νοεμβρίου 2013). «GABRIELE TINTI AND BURT YOUNG :: ALL OVER» (στα αγγλικά). DROME magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2018. https://web.archive.org/web/20181112170136/http://www.dromemagazine.com/gabriele-tinti-and-burt-young-all-over/. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. 
  10. «Burt Young the Painter! Plus Exclusive Photos of the Rocky Balboa Paintings! | Burt Young» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023. 
  11. Kaan, Gil (9 Ιανουαρίου 2017). «Burt Young Lightly Spars on His Life From Rocky to THE LAST VIG» (στα αγγλικά). Better Lemons. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2017. https://web.archive.org/web/20210307203636/https://better-lemons.com/burt-young-lightly-spars-life-rocky-last-vig/. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  12. Genn, Adina (13 Φεβρουαρίου 2015). «On Display: Artwork of Actor Burt Young». Patch. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  13. «Μπαρτ Γιανγκ: Πέθανε ο ηθοποιός σε ηλικία 83 ετών - Ο ρόλος του στις ταινίες του «Ρόκι» που τον σημάδεψε». Πρώτο Θέμα. 19 Οκτωβρίου 2023. https://www.protothema.gr/culture/article/1425701/bert-giang-pethane-o-ithopoios-se-ilikia-83-eton-o-rolos-tou-stis-tainies-tou-roki-pou-ton-simadepse/. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία