Ο Ντένις Γουίλιαμ Κουέιντ (αγγλικά: Dennis William Quaid, 9 Απριλίου 1954)[13] είναι Αμερικανός ηθοποιός γνωστός για μια ευρεία γκάμα δραματικών και κωμικών ρόλων. Κέρδισε την προσοχή στο έργο του κατά τη δεκαετία του 1980, η καριέρα του ανέκαμψε στη δεκαετία του 1990, αφού ξεπέρασε τον εθισμό του στα ναρκωτικά[14] και μια διατροφική διαταραχή.

Ντένις Κουέιντ
Dennis Quaid 2020 by Glenn Francis.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9  Απριλίου 1954[1][2][3][4][5][6][7]
Χιούστον[8]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΒαπτιστές
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Χιούστον
Bellaire High School[9]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών
ηθοποιός
αεροπόρος
ηθοποιός φωνής
ηθοποιός τηλεόρασης
σεναριογράφος[10]
συνθέτης[11]
Περίοδος ακμής1975
Οικογένεια
ΣύζυγοςP. J. Soles (1978–1983)
Μεγκ Ράιαν (1991–2001)
Kimberly Quaid (2004–2016)
ΣύντροφοςΜεγκ Ράιαν (έως 2001)
ΤέκναΤζακ Κουέιντ
ΑδέλφιαΡάντι Κουέιντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςαστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[12]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΤαινίεςΕπεξεργασία

Μερικές από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε: Breaking Away, The Right Stuff, Wyatt Earp, The Rookie, Μετά την επόμενη μέρα (The Day After Tomorrow), Traffic, Σημείο υπεροχής (Vantage Point), Footloose, Φονική συχνότητα (Frequency), The Parent Trap, Τα δικά σου, τα δικά μου, τα δικά μας (Yours, Mine & Ours) και Η νικήτρια (Soul Surfer)[15].

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1975 Crazy Mama Crazy Mama γκρουμ
1977 I Never Promised You a Rose Garden I Never Promised You a Rose Garden Σαρκ
September 30, 1955 9/30/55 Φρανκ
1978 Our Winning Season Ο κινητής της εποχής μας Πολ Μορέλι
The Seniors The Seniors Άλαν
1979 Breaking Away Οι οργισμένοι Mάικ
1980 The Long Riders Οι καβαλάρηδες με τη μεγάλη σκιά Εντ Μίλερ
Gorp Gorp Μαντ Γκρόσμαν
1981 All Night Long Οι καλύτερές μας νύχτες Φρέντι Ντάπλερ
Caveman Ο ατσίδας των σπηλαίων Λαρ
The Night the Lights Went Out in Georgia The Night the Lights Went Out in Georgia Tράβις Τσάιλντ
Stripes Δύο τρελοί... τρελοί κομάντος! κομπάρσος
1983 Tough Enough Σκληρός και βίαιος Αρτ Λονγκ
Jaws 3-D Τα σαγόνια του καρχαρία νο 3 Mάικ Μπρόντι
The Right Stuff Οι κατάλληλοι άνθρωποι Γκόρντον Κούπερ
1984 Dreamscape Ο εφιάλτης του προέδρου Άλεξ Γκάρντνερ
1985 Enemy Mine Ο εχθρός μου Ντέιβιντζ
1986 The Big Easy Επικίνδυνη ηρεμία στη Νέα Ορλεάνη Ρέμι Μακ Σουέιν
1987 Innerspace Φανταστική καταδίωξη υπολοχαγός Τακ Πέντλετον
Suspect Οι ύποπτοι Έντι Σάνγκερ
1988 D.O.A. Κυνηγώντας τον δολοφόνο μου Ντέξτερ Κορνέλ
Everybody's All-American Ένας έρωτας για πάντα Γκάβιν Γκρέι
1989 Great Balls of Fire! Τζέρι Λι Λιούις - Ο θρύλος του ροκ Τζέρι Λι Λιούις
1990 Come See the Paradise Έλα να δεις τον Παράδεισο Τζακ Μακ Γκερν
Postcards from the Edge Φλερτάροντας τη ζωή Τζακ Φόλκνερ
1993 Wilder Napalm Φλερτάροντας με τη φωτιά Γουάλας
Undercover Blues Πυρετός στη Νέα Ορλεάνη Τζεφ Μπλου
Flesh and Bone Κληρονομιά ενός εγκλήματος Άρλις Σουίνι
1994 Wyatt Earp Γουάιατ Ερπ Nτοκ Χόλιντεϊ
1995 Something to Talk About Η γοητεία της απιστίας Έντι Μπίτσον
1996 DragonHeart Η καρδιά του δράκου Μπάουεν
1997 Gang Related Συμμορία υπεράνω υποψίας Τζο Ντόου / Γουίλιαμ
Switchback Το κυνήγι του δολοφόνου Φρανκ Λακρός
1998 Savior Savior Tζόσουα Ρόουζ / Γκάι
The Parent Trap Δίδυμοι μπελάδες Νικ Πάρκερ
Playing by Heart Ακολουθώντας την καρδιά Χιου
1999 Any Given Sunday Κάθε Κυριακή Tζακ Ρούνεϊ (Καπ)
2000 Frequency Φονική συχνότητα Φρανκ Σάλιβαν
Traffic Traffic Άρνι Μέτζγκερ
2002 The Rookie Κατακτώντας το όνειρο Τζίμι Μόρις
Far from Heaven Ο Παράδεισος είναι μακριά Φρανκ Γουίτακερ
2003 Cold Creek Manor Το σκηνικό του τρόμου Κούπερ Τίλσον
2004 The Alamo Το Άλαμο Σαμ Χιούστον
The Day After Tomorrow Μετά την επόμενη μέρα Τζακ Χολ
In Good Company Ποιος είναι το αφεντικό Νταν
Flight of the Phoenix Η πτήση του φοίνικα Φρανκ Τάουνς
2005 Yours, Mine & Ours Τα δικά σου, τα δικά μου και τα δικά μας Φρανκ Μπίρντσλεϊ
2006 American Dreamz American Dreamz πρόεδρος Στέιτον
2007 Terra Η μάχη της γης Ρόβεν (φωνή)
2008 Smart People Ιδιοφυείς άνθρωποι Λόρενς Γουέδερχολντ
Vantage Point Σημείο υπεροχής Tόμας Μπαρνς
The Express The Express Mπεν Σουορτζβάλντερ
2009 Horsemen Οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης Έινταν Μπρέσλιν
G.I. Joe: The Rise of Cobra G.I. Joe: Η γέννηση της Κόμπρας στρατηγός Χοκ
Pandorum Pandorum Πέιτον
2010 Legion Λεγεώνα Mπομπ Χάνσον
2011 Soul Surfer Η νικήτρια Τομ Χάμιλτον
Footloose Footloose αιδεσιμότατος Σο Μουρ
Beneath the Darkness Σκοτεινά μυστικά Bον Ίλαϊ
2012 The Words Οι λέξεις Κλέι Χάμοντ
What to Expect When You're Expecting Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος Ράμσεϊ
At Any Price Το τίμημα της επιτυχίας Χένρι Γουίπλ
Playing for Keeps Παίζοντας με την αγάπη Kαρλ
2013 Movie 43 Movie 43 Tσάρλι Γουέσλερ
2015 Truth Η αλήθεια Ρότζερ Τσαρλς
2017 Mad Families Mad Families αρχιδασοφύλακας
A Dog's Purpose Ο καλύτερος φίλος μου Ίθαν
2018 I Can Only Imagine I Can Only Imagine Άρθουρ
Kin Kin Χαλ Σολίνσκι
Pretenders Pretenders Τζο
2019 The Intruder The Intruder Tσάρλι Πεκ
A Dog's Journey Ένας αληθινός φίλος Ίθαν
Midway Η ναυμαχία του Μίντγουεϊ Γουίλιαμ Χάσλεϊ
2021 Born a Champion Born a Champion Mέισον
Blue Miracle Το γαλάζιο θαύμα Γουέιντ

ΒραβεύσειςΕπεξεργασία

Για τον ρόλο του στο Far from Heaven (2002) έλαβε το βραβείο New York Film Critics Circle Award for Best Supporting Actor, το Chicago Film Critics Association Award for Best Supporting Actor, το Online Film Critics Society Award for Best Supporting Actor και το Independent Spirit Award for Best Supporting Male[16].

ΑναφορέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6669937. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Discogs. 294924. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 filmportal.de. ace04019079447dfb78d46218509ae62. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 GeneaStar. quaidd.
  6. 6,0 6,1 Roglo. p=dennis;n=quaid.
  7. 7,0 7,1 (Γερμανικά) Munzinger Personen. 00000020780. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  9. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  10. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  11. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  12. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  13. «Dennis Quaid Biography (1954-)». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2016. 
  14. Thompson, Paul. «My life was falling apart: Dennis Quaid on the cocaine addiction that almost ruined his career». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2016. 
  15. «Dennis Quaid Filmography». 
  16. «Dennis Quaid Awards». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία