Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Τόμπι Μαγκουάιρ (Tobias Vincent "Tobey" Maguire, 27 Ιουνίου 1975) είναι Αμερικανός ηθοποιός.

Τόμπι Μαγκουάιρ
Tobey Maguire 2007 Shankbone.jpg
Γέννηση27 Ιουνίου 1975 (1975-06-27) (44 ετών)
Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ Country flag
ΚατοικίαDomeño
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, ηθοποιός[2], παραγωγός ταινιών[3], ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός φωνής και παίκτης πόκερ[4]
ΣύζυγοςΤζένιφερ Μέγιερ (2007–2017)
Είδος τέχνηςΗθοποιός
Σημαντικά έργαSpider-Man, Spider-Man 2 και Spider-Man 3
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Εργάστηκε στο χώρο του θεάματος από πολύ μικρή ηλικία. Η πρώτη ταινία που διακρίθηκε ήταν Η Παγοθύελλα (The Ice Storm, 1997) σε σκηνοθεσία Ανγκ Λι (Ang Lee). Την ίδια περίοδο έπαιξε στις ταινίες Διαλύοντας το Χάρι (Deconstructing Harry, 1997) και Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998). Ακολούθησαν οι ταινίες Pleasantville (1998), Θέα στον Ωκεανό (The Cider House Rules, 1999) και Τρομερά Παιδιά (Wonder Boys, 2000). Το 2001 δάνεισε τη φωνή του στην ταινία Σαν το Σκύλο με τη Γάτα (Cats & Dogs) και το 2002 έγινε παγκοσμίως γνωστός, πρωταγωνιστώντας στην ταινία Spider-Man, όπου απέσπασε θερμά σχόλια για την ερμηνεία του στον κεντρικό ρόλο. Το 2003 υποδύθηκε το ρόλο του τζόκεϊ, Jonathan "Red" Pollard στην ταινία Το Μεγάλο Φαβορί (Seabiscuit). Ένα χρόνο μετά επανέλαβε το ρόλο του στο Spider-Man 2 (2004) και το 2007 βγήκε και το δεύτερο σίκουελ, το Spider-Man 3.

Επιλεγμένη φιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • The Great Gatsby
  • Life of Pi (2012)
  • The Details (2011)
  • Brothers (2009)
  • Tropic Thunder (2008)
  • Spider-Man 3 (2007)
  • The Good German (2006)
  • Tokyo Suckerpunch (2006)
  • Spider-Man 2 (2004)
  • Seabiscuit (2003)
  • Spider-Man (2002)
  • Cats & Dogs (2001) (φωνή)
  • Don's Plum (2001)
  • Wonder Boys (2000)
  • The Cider House Rules (1999)
  • Ride With The Devil (1999)
  • Pleasantville (1998)
  • Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
  • Deconstructing Harry (1997)
  • The Ice Storm (1997)
  • Duke of Groove (1996) (TV)
  • Seduced by Madness: The Diane Borchardt Story (1996) (TV)
  • Joyride (1996)
  • Empire Records (1995)
  • Revenge of the Red Baron (1994)
  • A Child's Cry for Help (1994) (TV)
  • S.F.W. (1994)
  • Spoils of War (1994) (TV)
  • Healer (1994)
  • This Boy's Life (1993)
  • Great Scott! (1992)
  • Tales from the Whoop: Hot Rod Brown Class Clown (1990) (TV)
  • The Wizard (1989)
  • Rodney Dangerfield: Opening Night at Rodney's Place (1989) (TV)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία