Φωτεινή Μπαξεβάνη

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη (Καλλιθέα Αττικής, 3 Ιουλίου 1971) είναι Ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια.

Φωτεινή Μπαξεβάνη
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Φωτεινή Μπαξεβάνη (Ελληνικά)
Γέννηση3 Ιουλίου 1971 (1971-07-03) (50 ετών)
Καλλιθέα Αττικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
Σημαντικά έργαΕγκλήματα, Σ' αγαπώ μ' αγαπάς, Φάε τη σοκολάτα σου, Το Κόκκινο Δωμάτιο, Η τελευταία παράσταση, Εντιμότατοι κερατάδες, Γοργόνες, Το σόι σου (1ος κύκλος), Το σόι σου (2ος κύκλος), Το σόι σου (4ος κύκλος), Η μαμά λείπει ταξίδι για δουλειές και Ζακέτα να Πάρεις

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Είναι απόφοιτη του Εθνικού Θεάτρου (1992). Από το 1992 έως σήμερα συμμετείχε στο θέατρο σε πάνω από 40 παραστάσεις ως ηθοποιός, συνθέτης, σκηνοθέτης. Ο ρόλος που την έκανε ευρέως γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό ήταν στη σειρά του ΑΝΤ1, Εγκλήματα, όπου υποδυόταν την Πέπη, την κολλητή φίλη της Σωσώς Παπαδήμα. Την περίοδο 2010–2012 έπαιξε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη τη Λωξάντρα που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές[1][2] Το 2017 στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία “Ουρανία”.[3]. Την περίοδο έως το 2021 πρωταγωνιστεί στην παράσταση η Κυρά της Ρω. Έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2017 και συνολικά παρουσιάστηκε με μεγάλη αποδοχή από κοινό και κριτικούς σε τρία θέατρα στην Αθήνα, τρία στη Θεσσαλονίκη (Εγνατία , Αυλαία, Αμαλία), στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, στην Κύπρο, την Αυστραλία και την Αμερική.[4]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1994 Βαρβαρότητες ANT1 Επεισόδιο: "Η Βαρβάρα και η Άλλη "
1997 Εκείνες κι εγώ ANT1 Επεισόδιο: "Το εξώγαμο"
1998-2000 Εγκλήματα ANT1 Πέπη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2002 Εν Ιορδάνη STAR Βερόνικα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Επιφάνεια MEGA Μαρία 3 επεισόδια
Σ' αγαπώ μ' αγαπάς MEGA Φωτεινή 1 επεισόδιο
2002-2003 Μαμά + Γιός ΝΕΤ Χριστίνα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2003 Το πιο γλυκό μου ψέμα ANT1 Ανδρούτσου 1 επεισόδιο
2003-2004 Είσαι πολύ αλήτης τελικά MEGA Βιβή Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Φάε τη σοκολάτα σου MEGA Ντίνα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2005-2006 Το Κόκκινο Δωμάτιο MEGA Χρύσα 12 επεισόδια
2006 Η τελευταία παράσταση ALPHA Ματίνα 2 επεισόδια
2007 Εντιμότατοι κερατάδες ALPHA Άσπα Επεισόδιο: "Ο Μαθουσάλας Κερατάς"
Γοργόνες MEGA λιμενάρχης 2 επεισόδια
2008 Αληθινοί Έρωτες ALPHA Επεισόδιο: "Ζωή από την αρχή"
2015-2017 Το σόι σου ALPHA Αφρούλα Τσιρίδου 4 επεισόδια
2016-2017 Η μαμά λείπει ταξίδι για δουλειές MegaOne Τζένη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2021-2022 Ζακέτα να πάρεις ΕΡΤ1 Αριστέα Πρωταγωνιστικός Ρόλος

ΣκηνοθεσίαΕπεξεργασία

Η ηθοποιός έχει δοκιμαστεί και ως σκηνοθέτρια κάνοντας το 2009 το ντεμπούτο της στην Αμερική με το μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαραγκά «Ρrime Νumbers» που ανέβηκε στη Νέα Υόρκη από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Μαζί με τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα ίδρυσαν μία δισκογραφική εταιρεία, την FAOS Music, η οποία ασχολείται με την κυκλοφορία κομματιών που συνοδεύουν κυρίως θεατρικές παραστάσεις.

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες η Μπαξεβάνη συμμετείχε ως ηθοποιός.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία