Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Ηράκλειο, 23 Δεκεμβρίου 1975) είναι Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο το 1992 σε ένα επεισόδιο της σειράς Οι Απαράδεκτοι. Τη δεκαετία 1999-2010 έγραψε πέντε σειρές με δικό του σενάριο, ενώ σκηνοθέτησε κάποιες από αυτές, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.[1]

Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Χριστόφορος Παπακαλιάτης
23 Δεκεμβρίου 1975 (1975-12-23) (43 ετών)
Ηράκλειο
Εθνικότητα Ελληνική
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ύψος 1,76 μ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα Ηθοποιός
Σκηνοθέτης
Σεναριογράφος
Οικογένεια
Γονείς Μανώλης Παπακαλιάτης
Villy Malami
Αδέλφια Φίλιππος Παπακαλιάτης
Στέφανος Παπακαλιάτης
Νάρα Παπακαλιάτη

Πίνακας περιεχομένων

Πρώιμα χρόνιαΕπεξεργασία

Ο Παπακαλιάτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1975. Ο πατέρας του, Μανώλης Παπακαλιάτης, είναι από την Κρήτη και η μητέρα του Villy Malami είναι ελληνικής καταγωγής από τη Νότια Αφρική. Χώρισαν όταν ο Χριστόφορος ήταν τεσσάρων ετών. Μεγάλωσε στην Αθήνα με την μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του, Φίλιππο. Έχει ακόμα δύο αδέλφια από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, τον Στέφανο και τη Νάρα. Σε ηλικία 16 ετών διάβασε μια αγγελία στην οποία αναζητούνταν ηθοποιός για κάποια σειρά της εταιρίας παραγωγής Studio ATA. Περνώντας από καστινγκ πήρε τον πρώτο του ρόλο, ενώ ακόμη πήγαινε σχολείο, στην σειρά της Δήμητρας Παπαδοπούλου Οι Απαράδεκτοι, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες συμμετοχές σε σειρές.

ΚαριέραΕπεξεργασία

1991-1993: Οι πρώτες του συμμετοχές σε σειρές στην εφηβείαΕπεξεργασία

Μετά τους Απαράδεκτους, ακολούθησαν οι συμμετοχές του σε τέσσερις σειρές τη σεζόν 1992-1993. Πιο συγκεκριμένα έπαιξε στη σειρά Οι φρουροί της Αχαΐας όπου άνηκε στο βασικό καστ της σειράς, ενώ συμμετείχε στις σειρές Γυναίκες και Κωστής Παλαμάς. Παράλληλα είχε έναν από τους βασικούς ρόλους στην σατιρική σειρά του Λάκη Λαζόπουλου Δέκα Μικροί Μήτσοι που διήρκεσε μέχρι το 2001.

1993-1999: Άλλες συμμετοχές σε σειρέςΕπεξεργασία

Τη σεζόν 1993-1994 έπαιξε στη δραματική σειρά Αναστασία της Μιρέλλας Παπαοικονόμου που προβλήθηκε από το Mega.

Το 1994 συμμετείχε σε δύο επεισόδια της αστυνομικής σειράς του Πάνου Κοκκινόπουλου Ανατομία ενός εγκλήματος και σε ένα επεισόδιο της σειράς Εσύ Αποφασίζεις. Τη σεζόν 1996-1997 πρωταγωνίστησε σε δύο σειρές: τη δραματική σειράς Βαμμένος Ήλιος στον ANT1 και στο δεύτερο κύκλο της σειράς Ντόλτσε Βίτα.

Ακολούθησε η σειρά του Μανούσου Μανουσάκη Άγγιγμα ψυχής τη σεζόν 1998-1999 όπου πρωταγωνίστησε μαζί με τους Σταύρο Ζαλμά, Θεοφανία Παπαθωμά, Έλενα Ναθαναήλ, Γιάννη Βογλη, Δήμητρα Ματσούκα και άλλους.

1999-2010: Συγγραφή σειρών και σκηνοθεσίαΕπεξεργασία

Το 1999 αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί και να αρχίσει να φτιάχνει τις δικές του τηλεοπτικές δουλειές. Έτσι, σε ηλικία 24 ετών έγραψε το πρώτο του σενάριο με τίτλο Η ζωή μας μια βόλτα, που προβλήθηκε από το Mega Channel. Όπως έχει πει σε συνέντευξή του, "η αρχική συμφωνία ήταν για 14 πιλοτικά επεισόδια, που λόγω ανταπόκρισης, του ζητήθηκε από το Mega να κάνει 24.[εκκρεμεί παραπομπή] Στην πρώτη του αυτή σειρά, πρωταγωνίστησε μαζί με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημοσθένη Παπαδόπουλο, Χάρη Ασημακόπουλο και Γωγώ Μπρέμπου.

Η επιτυχία της πρώτης δικής του τηλεοπτικής δουλειάς, έδωσε το πράσινο φως για μια σειρά από τηλεοπτικές παραγωγές, που είχαν την υπογραφή του. Ακολούθησε η δραματική σειρά Να με προσέχεις την σεζόν 2000-2001 και πάλι στο Mega. Το θέμα της σειράς ήταν ο έρωτας δύο αδερφών για την ίδια γυναίκα, ένα θέμα αμφιλεγόμενο που απασχόλησε το κοινό.[2] Το 2002 ακολούθησε η τηλεταινία με τίτλο Τρεις Ευχές, σε δικό του σενάριο, που προβλήθηκε από το Mega και πρωταγωνίστησε ο ίδιος μαζί με τους Χάρη Ασημακόπουλο, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, και Μαριλίτα Λαμπροπούλου.[3]

Τις σεζόν 2002-2004 προβλήθηκε η επιτυχημένη σειρά Κλείσε τα μάτια, σε σενάριο Παπακαλιάτη. Η σειρά παρουσίαζε τον έρωτα μίας μάνας και μίας κόρης για τον ίδιο άνδρα. Στο Κλείσε τα μάτια έκανε την πρώτη του απόπειρα ως σκηνοθέτης, αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία του δεύτερου και τρίτου κύκλου της σειράς.

Μετά από μία σεζόν αποχής από την τηλεόραση, επέστρεψε τη σεζόν 2005-2006 με τη σειράς Δυο μέρες μόνο. Τη σεζόν 2009-2010 έγραψε την πέμπτη του σειρά, με τίτλο 4.

Το 2012 δήλωσε πως έχει αντιληφθεί τις "εκπτώσεις" των παραγωγών σειρών της ιδιωτικής τηλεόρασης[4] και έτσι στράφηκε στον κινηματογράφο, που ήταν η μεγάλη του αγάπη.

2011-σήμερα: Τα πρώτα βήματα στον κινηματογράφο και η διεθνής επιτυχίαΕπεξεργασία

Τo 2011 έπαιξε στο θέατρο Βρετάνια τον ρόλο του Αμαντέους Μότσαρτ στην παράσταση Αμαντέους, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Η παράσταση, λόγω επιτυχίας, συνεχίστηκε και για δεύτερη σεζόν. Στο ενδιάμεσο, προετοίμαζε το επόμενο σεναριακό του βήμα, αυτή τη φορά στον κινηματογράφο.

Τα Χριστούγεννα του 2012 έκανε πρεμιέρα η πρώτη του κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο Αν.... Η ταινία ξεπέρασε τις πωλήσεις 500 χιλιάδων εισιτηρίων και προβλήθηκε για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Τα Χριστούγεννα του 2015 βγήκε στις αίθουσες η δεύτερη κινηματογραφική του δουλειά σε σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή και με πρωταγωνιστή τον ίδιο, με τίτλο Ένας άλλος κόσμος (Worlds Apart). Η ταινία απέσπασε 4,5 εκατομμύρια ευρώ, θεωρήθηκε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια[5] και επίσης προβλήθηκε και στο εξωτερικό στο 2017.[6][7] Στα πλαίσια της προώθησης της ταινίας, ο Παπακαλιάτης ταξίδεψε σε περισσότερες από 15 πόλεις της Ελλάδας (στα πλαίσια Q&A) αλλά και στο εξωτερικό (σε διάφορες πρεμιέρες της ταινίας).

Το 2017, έδωσε την φωνή του στον Batman στην ταινία κινουμένων σχεδίων The Lego Batman Movie, σε διανομή της Tanweer.[8][9]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1992 Οι Απαράδεκτοι MEGA υπάλληλος videoclub Τηλεοπτικό ντεμπούτο - Επεισόδιο 39
1992-1993 Γυναίκες MEGA Βασικό Καστ
Οι φρουροί της Αχαΐας MEGA Βενιαμίν Βασικό Καστ
Κωστής Παλαμάς ΕΤ1 Χρηστάκης Παλαμάς Βασικό Καστ
1992-2001 Δέκα Μικροί Μήτσοι MEGA Χριστόφορος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1993-1994 Αναστασία MEGA Σπύρος Βασικό Καστ
1994 Ανατομία ενός εγκλήματος ANT1 Τίτλος Επεισοδίου: "Κλειστό κύκλωμα"
ANT1 Τίτλος Επεισοδίου: "Poveri fiori"
Εσύ αποφασίζεις MEGA Τίτλος Επεισοδίου: "Εικόνα σου είμαι"
1996-1997 Ντόλτσε Βίτα MEGA Χάρης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Βαμμένος Ήλιος ANT1 Αλέξανδρος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1998-1999 Άγγιγμα ψυχής ANT1 Ρήγας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1999-2000 Η Ζωή Μας μια Βόλτα MEGA Μιχάλης Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος
2000-2001 Να με προσέχεις MEGA Αλέξανδρος Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος
2002 Οι Τρεις Ευχές MEGA Λευτέρης Τηλεταινία, Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος
2002-2004 Κλείσε τα μάτια MEGA Φίλιππος Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης
2005-2007 Δυο μέρες μόνο MEGA Άρης Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης
2009-2010 4 MEGA Πέτρος Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης
2019 Ένας κόσμος ALPHA Ο Ίδιος Ντοκιμαντέρ

Ανέλαβε και τη σκηνοθεσία

Κινηματογράφος
Έτος Τίτλος Κινηματογραφικής ταινίας Ρόλος
1997 Ηρακλής: Πέρα από τον μύθο Ηρακλής (φωνή)
2012 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Ποτέμκιν
Αν... Δημήτρης
2015 Ένας άλλος κόσμος Γιώργος
2017 The Lego Batman Movie Batman (φωνή)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Χριστόφορος γίνεσαι, δεν γεννιέσαι». ProtoThema. 2015-12-15. Ανακτήθηκε στις 2019-03-18. 
  2. Λυμπεροπουλου, Κατερινα (2008-11-24). «Πολλά τα σίριαλ, λίγες οι εκπλήξεις». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 2019-03-18. 
  3. «Who is who: Χριστόφορος Παπακαλιάτης | clickatlife». www.clickatlife.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-03-18. 
  4. «Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μιλάει για τη νέα του ταινία». Ι LOVE STYLE. Ανακτήθηκε στις 2019-03-18. 
  5. ««Ένας άλλος κόσμος» περνά και πάλι τα σύνορα της χώρας μας | naftemporiki.gr». www.naftemporiki.gr. 2017-10-01. Ανακτήθηκε στις 2019-02-10. 
  6. «Η ταινία «Ένας άλλος κόσμος» κάνει πρεμιέρα σε χώρες ολόκληρου του κόσμου». Newsbeast.gr. 2017-01-09. Ανακτήθηκε στις 2019-02-10. 
  7. Καρνής, Λουκάς (2016-09-15). «Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης κατακτάει Αμερική και Ευρώπη με «Έναν Άλλο Κόσμο»». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-02-10. 
  8. in.gr (2017-02-03). «Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι ο... LEGO Batman». in.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-02-10. 
  9. «Παπακαλιάτης, Πηλιχού, Φάνης Μουρατίδης και Παπασπηλιόπουλος στην μεταγλώττιση της "Ταινίας LEGO® Batman"». www.thebest.gr. Ανακτήθηκε στις 2019-02-10. 


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christoforos Papakaliatis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).