Λάκης Λαζόπουλος

Έλληνας ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός, τηλε-παρουσιαστής, αρθρογράφος, συγγραφέας, στιχουργός και ερμηνευτής

Ο Λάκης (Απόστολος) Λαζόπουλος (γενν. 6 Μαΐου 1956, Λάρισα) είναι Έλληνας κωμικός ηθοποιός, σεναριογράφος, παρουσιαστής, παραγωγός, συγγραφέας, αρθρογράφος, στιχουργός και ερμηνευτής τραγουδιών. Σύμφωνα με ψηφοφορία για την τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ Μεγάλοι Έλληνες (2009) είναι ένας από τους 100 σπουδαιότερους Έλληνες όλων των εποχών.

Λάκης Λαζόπουλος
ΓέννησηΑπόστολος Λαζόπουλος
6 Μαΐου 1956 (1956-05-06) (68 ετών)
Λάρισα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης[1]
Ιδιότητακωμικός, σεναριογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής[2]
ΣύζυγοςΤασούλα Λαζοπούλου (1983–2019)
Τέκνα1
Σημαντικά έργαΔέκα Μικροί Μήτσοι και Αλ Τσαντίρι Nιούζ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βιογραφία Επεξεργασία

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του για μεταπτυχιακό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά ασχολήθηκε με το θέατρο, την ηθοποιία[3], την κωμωδία, την συγγραφή σεναρίων, την παραγωγή, την τηλεόραση, την στιχουργία[εκκρεμεί παραπομπή][4], την ερμηνεία τραγουδιών[εκκρεμεί παραπομπή], την αρθρογραφία[εκκρεμεί παραπομπή][5] και σχολιασμό επικαιρότητας[εκκρεμεί παραπομπή][6], την συγγραφή[7] βιβλίου και την παρουσίαση.

Συνεργάστηκε με πολλούς και επώνυμους καλλιτέχνες τόσο στο θέατρο, όσο και στην μουσική[8].

Το 2021 δημιούργησε την δική του σχολή, την Ανωτέρα Δραματική Σχολή με το όνομα "Τεχνών 100"[εκκρεμεί παραπομπή].

Τηλεοπτικές παραγωγές Επεξεργασία

Αλ Τσαντίρι Νιουζ Επεξεργασία

Κύριο λήμμα: Αλ Τσαντίρι Νιουζ

Το Αλ Τσαντίρι Νιουζ έχει αναπτυχθεί σε ένα χώρο όπου καλεσμένοι του Λαζόπουλου - γνωστοί ηθοποιοί της τηλεόρασης και του θεάτρου - συμβάλλουν στο σόου. Για παράδειγμα, ο μεγάλος κωμικός Χάρρυ Κλυνν εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο παρουσιάζοντας μέρος της δικής του κωμωδίας.

10 Μικροί Μήτσοι Επεξεργασία

Κύριο λήμμα: Δέκα Μικροί Μήτσοι

Οι Δέκα Μικροί Μήτσοι ήταν μια κωμική, κοινωνικού σχολιασμού, εκπομπή και ήταν η πρώτη μεγάλη παραγωγή του Λάκη Λαζόπουλου που στέφθηκε με επιτυχία. Σε αυτήν είχαν λάβει μέρος ως guest star πολλοί σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως και τραγουδιστές.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1982 Οι Απόμαχοι ΕΡΤ Ο ίδιος Σεναριογράφος
1982-1983 Οι Δεσμώτες ΥΕΝΕΔ Φώτος Γαλάνης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1983 Στοπ Καρέ ΕΡΤ2 Ο ίδιος Συμπαρουσιαστής
1988-1989 Σιγά Η Πατρίδα Κοιμάται ΕΤ1 Βασικό Καστ
1989-1990 Επιθεώρηση, Επιθεώρηση Ο ίδιος Σεναριογράφος
1990-1991 Ήταν Ένα Μικρό Καράβι MEGA Διάφοροι ρόλοι Πρωταγωνιστικός Ρόλος/Σεναριογράφος /Σκηνοθέτης
1991-1992 Και Εύθυμη Και Χήρα ANT1 Βασίλοβιτς Βασικό Καστ
1992-2003 Δέκα Μικροί Μήτσοι MEGA Διάφοροι ρόλοι Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος
1994 Κορίτσι Με Τις Βαλίτσες ANT1 Μιχάλης Τηλεταινία, Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2000-2001 Πίστευε Και Ερεύνα ΝΕΤ Ο ίδιος Παρουσιαστής
2003-2004 Επί Του Καναπέως ALPHA
2004 Οι Τσιμπάει Διάφοροι ρόλοι Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης
Piatsa Κολωνάκι Ο ίδιος Guest Εμφάνιση
2004-2005 504 χλμ. βόρεια της Αθήνας Παραγωγός
2004-2016 Αλ Τσαντίρι Νιουζ Παρουσιαστής
2007-2008 Buat Αλ Γκάιντα Παρουσιαστής
2007 Γιούγκερμαν ΑΝΤ1 Δόκτωρ Sigmund Freud Guest Εμφάνιση - Επεισόδια 4,6,8
2008-2009 Γ4 ALPHA Ο ίδιος Σεναριογράφος
2013-2014 Δια Ταύτα ΟΤΕ Διάφοροι ρόλοι Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος
2014 ALPHA
2015 10η εντολή Μιχάλης Τίτλος Επεισοδίου: "Εκδίκηση"
2018 Δέκα Μικροί Μήτσοι ANT1 Διάφοροι ρόλοι Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος
2019 Αλ Τσαντίρι Νιουζ OPEN Ο ίδιος Παρουσιαστής
Αλ Σιχτίρι
2021 Αλ Τσαντίρι Νιουζ Διαδίκτυο

Σάτιρα και κριτική Επεξεργασία

Το καλοκαίρι του 1987 όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από τον Λάκη Λαζόπουλο όταν ύστερα από έρευνα του εισαγγελέα Χρήστου Μαρκογιαννάκη συνελήφθη[9] ο ίδιος και η Άννα Παναγιωτοπούλου για τη σατιρική θεατρική παράστασή του "Τι είδε ο Γιαπωνέζος" με την κατηγορία της εξύβρισης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη. Στο αυτόφωρο, τον ανέλαβε ο πολύπειρος δικηγόρος Γ. Β. Μαγκάκης, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Χ. Σαρτζετάκη. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ιωάννα Μποτούλα, ο Λευτέρης Κυπραίος και η Μαρία Ρεζάν. Τελικώς και οι δυο τους αθωώθηκαν ομοφώνως, ενώ αποδείχθηκε πως ο ΠτΔ δεν είχε εμπλοκή στο θέμα.

Το 1992 σημείωσε επιτυχία με την τηλεοπτική σατιρική σειρά Δέκα Μικροί Μήτσοι και την μακροβιότερη ελληνική σατιρική εκπομπή Αλ Τσαντίρι Νιουζ (2004-2016, 2019, 2021).

Η απλότητα και η ευθύτητα του λόγου του, το κοινό αίσθημα, το έξυπνο χιούμορ, το υλικό που χρησιμοποιούσε στις εκπομπές του αγκαλιάστηκαν από τον ελληνικό λαό[εκκρεμεί παραπομπή] εκτοξεύοντας τον Λαζόπουλο σε έναν από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στην χώρα.

Σατίρησε πολιτικούς, κυβερνήσεις, τηλεοπτικές εκπομπές και δημόσια πρόσωπα πυροδοτώντας έτσι την οργή των σατιριζόμενων καταλήγοντας στα δικαστήρια, όπως οι περιπτώσεις των Έφη Σαρρή, Γεώργιου Καρατζαφέρη, Αλέξης Κούγιας, Άννα Δρούζα κ.α.

Έχει δεχτεί πληθώρα κατηγοριών για τη μεροληψία του υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ[10][11][εκκρεμεί παραπομπή][εκκρεμεί παραπομπή] κατά τα τελευταία επεισόδια της εκπομπής του[12][εκκρεμεί παραπομπή] και συγκεκριμένα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ο Λαζόπουλος απέκτησε μεγάλη φήμη μέσω της εκπομπής Αλ Τσαντίρι Νιουζ. Ωστόσο, η συνεχής σάτιρα σε πρόσωπα όπως π.χ. τη Μιμή Ντενίση, θεωρήθηκε υπερβολική από τα ΜΜΕ της χώρας. Επικρίθηκε επίσης από μεγάλη μερίδα του τύπου (blogs, sites και εφημερίδες) για λαϊκισμό.[13][14][14][14][15][16]

Το 2009 στην τηλεοπτική εκπομπή σειράς Μεγάλοι Έλληνες, μια παραγωγή του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, αναδείχθηκε ως ένας εκ των εκατό μεγαλύτερων Ελλήνων όλων των εποχών, καταλαμβάνοντας την 83η θέση.[17] Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμησή του αργότερα, μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του Αλ Τσαντίρι Νιουζ.

Δείτε επίσης Επεξεργασία

Πηγές Επεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  3. «Λάκης Λαζόπουλος ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος. - Athinorama.gr». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «Συνέντευξη με τον Λάκη Λαζόπουλο - Του Δημητρίου Π. Νάσκου - culturebook.gr». www.culturebook.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. rlekka (17 Νοεμβρίου 2021). «Λάκης Λαζόπουλος: Αρθρογράφος με εβδομαδιαία στήλη στο news247». topontiki.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. «Στο Στόμα του Λάκη | News 24/7». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Λάκης Λαζόπουλος - Συγγραφέας - Dioptra.gr». www.dioptra.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «Λάκης Λαζόπουλος | Εμφανίσεις, Βιογραφικό, Νέα, Ειδήσεις, Παραστάσεις, Ταινίες, Συνεντεύξεις, Άρθρα, Προσκλήσεις, Live | Lakis Lazopoulos». CultureNow.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2022. 
  9. in.gr. ««Με πήγαν στη ΓΑΔΑ γιατί…» – Η άγνωστη σύλληψη του Λάκη Λαζόπουλου». in.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  10. «Κόλαφος ο Λάκης Λαζόπουλος: «Δεν ανήκα ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ , στο πανεπιστήμιο ήμουν...» - Gossip - Athens magazine». www.athensmagazine.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  11. «Λάκης Λαζόπουλος: Δεν υπήρξα ποτέ ΣΥΡΙΖΑ». Alfavita (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  12. «Λ. Λαζόπουλος: Δίωρο ...προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ! | 902.gr». www.902.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2015. 
  13. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=216790
  14. 14,0 14,1 14,2 http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=10363
  15. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=404226
  16. http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/25220
  17. http://www.skai.gr/1003/press-office/article/120218/%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία