Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Άβριλ Λαβίν (αγγλικά: Avril Ramona Lavigne, 27 Σεπτεμβρίου 1984) είναι Καναδή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός της ροκ-ποπ, σχεδιάστρια μόδας και ηθοποιός. Η Λαβίν έχει πουλήσει πάνω από 60 εκατομμύρια αντίτυπα των άλμπουμ της σε όλο τον κόσμο.

Αβρίλ Λαβίν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Avril Lavigne (Γαλλικά)
Προφορά
ΓέννησηΆβριλ Ραμόνα Λαβίν
27 Σεπτεμβρίου 1984 (1984-09-27) (34 ετών)
Μπελβίλ, Καναδάς
ΚατοικίαΛος Άντζελες
ΕθνικότηταΚαναδή
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςNapanee District Secondary School
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραγουδίστρια, μουσικός
Περίοδος ακμής1999
Οικογένεια
ΣύντροφοςΦίλιπ Σάροφιμ
(2018-σήμερα)
ΓονείςΖαν-Κλοντ Λαβίν
Τζούντι Λοσό
ΑδέλφιαΜάθιου Λαβίν
Μισέλ Λαβίν
Ιστοσελίδα
Υπογραφή
Avril Lavigne's signature.png
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Λαβίν ξεκίνησε δυναμικά τη μουσική καριέρα της με το ντεμπούτο άλμπουμ της, "Let Go",το οποίο κυκλοφόρησε το 2002. Το δεύτερο άλμπουμ της, "Under My Skin" και το τρίτο "The Best Damn Thing", γνώρισαν επίσης μεγάλη επιτυχία και κατέλαβαν την πρώτη θέση στα παγκόσμια chart. Τα πέντε Νο.1 σινγκλς της Λαβίν είναι τα: "Complicated", "Sk8er Boi", "I'm With You", "My Happy Ending" και "Girlfriend". Την άνοιξη του 2011 η Λαβίν κυκλοφόρησε το 4ο στούντιο άλμπουμ της "Goodbye Lullaby". Το φθινόπωρο του 2013 η Αβριλ κυκλοφόρησε το 5ο στούντιο άλμπουμ της "Avril Lavigne". Έπειτα απο πεντε χρόνια απουσίας κυκλοφόρησε το 6ο άλμπουμ της “Head Above Water”

Πίνακας περιεχομένων

Μουσική καριέραΕπεξεργασία

Let Go (2002-2003)Επεξεργασία

.Το ντεμπούτο άλμπουμ της Λαβίν, "Let Go", κυκλοφόρησε στις 4 Ιουνίου του 2002. Το πρώτο άλμπουμ της τραγουδίστριας έφτασε στην κορυφή των μουσικών chart. Κορυφώθηκε στο Νο.1 στην Αυστραλία, τον Καναδά, και το Ηνωμένο Βασίλειο και στο Νο.2 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το τέλος του 2002, το άλμπουμ ήταν τέσσερις φορές πλατινένιο, κάνοντας την Λαβίν μία από τις πιο πετυχημένες καλλιτέχνιδες του 2002 και το Let Go ως το άλμπουμ με τις με μεγαλύτερες πωλήσεις του έτους. Μέχρι το Μάιο του 2003, το "Let Go" είχε συσσωρεύσει πάνω από 1.000.000 πωλήσεις στον Καναδά. Μέχρι σήμερα, το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 22 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο έχοντας γίνει έξι φορές πλατινένιο.

To ντεμπούτo και πρώτο σίνγκλ του άλμπουμ της, "Complicated", έφτασε στο νούμερο ένα στην Αυστραλία και στο δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δύο επόμενα σίνγκλ της τραγουδίστριας "Sk8er Boi" και "I'm With You" μπήκαν στην πρώτη δεκάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ονομάστηκε Καλύτερος νέος καλλιτέχνης το 2002 στα MTV Video Music Awards, κέρδισε τέσσερα βραβεία Juno το 2003, έλαβε ένα World Music Award για "World's Best-Selling Canadian Singer" και ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Grammy.

Under My Skin (2004-2005)Επεξεργασία

Το δεύτερο άλμπουμ της Lavigne, "Under My Skin", κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου του 2004. Έφτασε στο νούμερο ένα των chart στην Αυστραλία, στο Μεξικό, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Η Αβρίλ Λαβίν έγραψε τα περισσότερα κομμάτια του άλμπουμ της σε συνεργασία με την Καναδή τραγουδίστρια Chantal Kreviazuk. Το 2005 η Λαβίν ξεκίνησε το πρώτο παγκόσμιο tour της, το "Bonez Tour".

Η Λαβίν κέρδισε δύο World Music Awards το 2004 για "World's Best Pop/Rock Artist" και "World's Best-Selling Canadian Artist". Έλαβε πέντε υποψηφιότητες Juno Award, το 2005, από τα οποία κέρδισε τα τρία, συμπεριλαμβανόμενου "Artist of the Year". Κέρδισε επίσης το βραβείο "Favorite Female Singer".

The Best Damn Thing (2006-2008)Επεξεργασία

Το τρίτο άλμπουμ της τραγουδίστριας κυκλοφόρησε στις 17 Απριλίου του 2007. Η Λαβίν ξεκίνησε ένα τουρ για να προωθήσει το άλμπουμ λίγο αργότερα. Κατά την διάρκεια του επισκέφτηκε και την Ελλάδα στις 17 Ιουλίου του 2007. Το πρώτο σίνγκλ του άλμπουμ, "Girlfriend", έφτασε στο νούμερο ένα των chart. Επίσης ανακοινώθηκε ότι ήταν το πιο κατεβασμένο τραγούδι του 2007 αφού είχε πουλήσει 7.3 εκατομμύρια αντίτυπα. Το "When You're Gone" ήταν το δεύτερο σίνγκλ του άλμπουμ και το "Hot" το τρίτο. Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Εκείνη την περίοδο η Λαβίν κέρδισε κάθε βραβείο για το οποίο είχε λάβει υποψηφιότητα. Κέρδισε δύο World Music Awards για "World's Best-Selling Canadian Artist" και "World's Best Pop/Rock Female Artist". Επίσης κέρδισε τα πρώτα δύο της MTV Europe Music Awards, όπως κι ένα Teen Choice Award. Εκτός από αυτά είχε λάβει υποψηφιότητα και για πέντε Juno Awards.

Goodbye Lullaby (2009-σήμερα)Επεξεργασία

Η Λαβίν άρχισε να εργάζεται στο τέταρτο άλμπουμ της από τις αρχές του 2009. Μέχρι τον Ιούλιο, εννέα μουσικά κομμάτια είχαν ηχογραφηθεί, μερικά από τα οποία είναι τα "Fine", "Everybody Hurts" και "Darlin". Το άλμπουμ αναμένεται να φέρει την επιστροφή του παλαιότερου μουσικού στυλ της Λαβίν. Η ίδια δήλωσε ότι θα είναι κυρίως ακουστικό.

Η ημερομηνία κυκλοφορίας του άλμπουμ έχει μετατεθεί αρκετές φορές. Το άλμπουμ είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου 2009. Αργότερα, τον Ιανουάριο του 2010, η Λαβίν δήλωσε ότι το εξώφυλλο είχε φωτογραφηθεί και ότι το πρώτο single θα κυκλοφορούσε τον Απρίλιο, ακολουθούμενο από το άλμπουμ τον Ιούνιο. Το Μάιο, η τραγουδίστρια θεώρησε το άλμπουμ πολύ σοβαρό και είπε ότι θα επέστρεφε στο στούντιο για να το εξισορροπήσει. Η ίδια δήλωσε "Με ένα άλμπουμ, δεν θέλω να βιάζομαι... Έχω έναν πολύ σοβαρό δίσκο, και έτσι νομίζω ότι πρέπει να προστεθούν μερικά χαρούμενα και διασκεδαστικά τραγούδια σε αυτό". Τον Αύγουστο του 2010 η Λαβίν επέστρεψε στο στούντιο μαζί με τον Βρετανό παραγωγό και τραγουδιστή Alex Da Kid και ηχογράφησε νέα τραγούδια. Επίσης δήλωσε ότι έχει αρκετό υλικό για δύο δίσκους. Τον Οκτώβριο του 2010, η Λαβίν αποκάλυψε σε συνέντευξή της για το τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Maxim ότι είχε ολοκληρώσει το τέταρτο άλμπουμ της μετά από διάστημα 2,5 ετών και πως το πρώτο single θα κυκλοφορούσε πολύ σύντομα.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Σχέσεις - ΓάμοιΕπεξεργασία

Το 2003, ξεκίνησε να βγαίνει με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Sum 41, Ντέρικ Γουίμπλι, ενώ ήταν ήδη φίλοι για δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2005, της έκανε πρόταση γάμου κι έτσι, ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Ιουλίου 2006 παντρεύτηκαν στη Καλιφόρνια. Στις 9 Οκτωβρίου 2009, η Λαβίν ζήτησε διαζύγιο, λέγοντας ωστόσο "Είμαι ευγνώμων για το χρόνο μας μαζί, και είμαι ευγνώμων που θα παραμείνει ζωντανή η φιλία μας." Το διαζύγιο εκδόθηκε επίσημα στις 16 Νοεμβρίου 2010.

Τον Φεβρουάριο του 2010 κι ενώ είχε ήδη χωρίσει από τον Γουίμπλι, η Λαβίν ξεκίνησε να βγαίνει με τον ετεροθαλή αδελφό των Κένταλ και Κάιλι Τζένερ, Μπρόντι. Τελικά, χώρισαν ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2012.

Τον Ιούλιο του 2012, ξεκίνησε τη σχέση της με τον τραγουδιστή Τσαντ Κρέγκερ και μόλις ένα μήνα μετά, αρραβωνιάστηκαν. Ακολούθησε ο γάμος τους στηΓαλλία, την 1η Ιουλίου 2013, στη πρώτη επέτειο τους ως ζευγάρι. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, η Λαβίν ανακοίνωσε το χωρισμό τους.

Από τον Μάιο του 2018 μέχρι σήμερα, είναι σε σχέση με τον επιχειρηματία Φίλιπ Σάροφιμ.

ΟικογένειαΕπεξεργασία

Η οικογένεια της Λαβίν αποτελείται από τον πατέρα της Jonh Claude Lavigne, την μητέρα της Judeth Rosanne Lavigne Loshaw, τον μεγαλύτερό της αδερφό Matthew (Matt) Lavigne Loshaw καθώς και την μικρότερη της αδερφή Michelle Lavigne Loshaw.

ΆλλαΕπεξεργασία

Η Λαβίν είναι επίσης και σχεδιάστρια μόδας. Η μάρκα των ρούχων της ονομάζεται Abbey Dawn. Οι οπαδοί της ονομάζονται Little Βlack Stars.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Albums

  • Let Go (2002)
  • Under My Skin (2004)
  • The Best Damn Thing (2007)
  • Goodbye Lullaby (2011)
  • Avril Lavigne (2013)
  • Head Above Water (2019)

Extended Plays

  • Angus Drive (2003)
  • Try to Shut Me Up EP (2003)
  • Live Acoustic (2004)
  • Control Room – Live EP (2008)

Singles

  • Complicated (2002)
  • Sk8er Boi (2002)
  • I'm With You (2002)
  • Losing Grip (2003)
  • Don't Tell Me (2004)
  • My Happy Ending (2004)
  • Nobody's Home (2004)
  • He Wasn't (2005)
  • Girlfriend (2007)
  • When you're Gone (2007)
  • Hot (2007)
  • Τhe Best Damn Thing (2008)
  • Wavin' Flag (2010)
  • Alice (2010)
  • What the Hell (2011)
  • Smile (2011)
  • Wish You Were Here (2011)
  • Push (2012)
  • Everybody Hurts (2012)
  • Here's To Never Growing Up (2013)
  • Rock N Roll (2013)
  • Let Me Go ft Chad Kroeger (2013)
  • Head Above Water (2018)
  • Tell Me It’s Over (2019)
  • Dumb Blonde (2019)

Soundtrack singles

  • Keep Holding On (2006)
  • Alice (2010)

Other charted songs

  • Mobile (2003)
  • Fall to Pieces (2005)
  • Innocence (2007)
  • Runaway (2007)

Video albums

  • My World (2003)
  • Live at Budokan: Bonez Tour (2005)
  • The Best Damn Tour - Live in Toronto (2008)

Music videos

  • Complicated (2002)
  • Sk8er Boi (2002)
  • I'm With You (2002)
  • Mobile (2002)
  • Losing Grip (2003)
  • Knockin' on Heaven's Door (2003)
  • Don't Tell Me (2004)
  • My Happy Ending (2004)
  • Nobody's Home (2004)
  • He Wasn't (2005)
  • Girlfriend (2007)
  • When you're Gone (2007)
  • Girlfriend (Remix) (2007)
  • Hot (2007)
  • Τhe Best Damn Thing (2008)
  • Alice (2010)
  • What the Hell (2011)
  • Smile (2011)
  • Wish You Were Here (2011)
  • Goodbye (2012)
  • Here's To Never Growing Up (2013)
  • Rock N' Roll (2013)
  • 17 (2013)
  • Bitchin' Summer (2013)
  • Let Me Go ft. Chad Kroeger (2013)
  • Give You What You Like (2013)
  • Bad Girl (2013)
  • Hello Kitty (2013)
  • You Ain't Seen Nothin' Yet (2013)
  • Sippin' On Sunshine (2013)
  • Hello Heartache (2013)
  • Falling Fast (2013)
  • Hush Hush (2013)
  • Head above water (2018)
  • Tell Me It’s Over (2019)

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Χρονιά Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2002 Sabrina, the Teenage Witch Ο εαυτος της ερμήνευσε το "Sk8er Boi"
2004 Going the Distance Ο εαυτός της ερμήνευσε το "Losing Grip"
Saturday Live Ο εαυτός της τραγούδησε
Madtv Ο εαυτός της τραγούδησε
2006 Fast Food Nation Alice ΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ!!
Over the Hedge Heather Φωνή
2007 The Flock Beatrice Bell Κοπέλα υπόπτου
2010 American Idol Ο εαυτός της Προσκεκλημένη κριτής σε οντισιόν στο Λος Άντζελες
2011 Majors & Minors Ο εαυτός της Προσκεκλημένη κριτής

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία