Άνοιγμα κυρίου μενού

Οι αδελφές Γουατσόφσκι (Λάνα και Λίλι) είναι αμερικανίδες σκηνοθέτριες, σεναριογράφοι και παραγωγοί.

Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι
Wachowskis, Fantastic Fest, Cloud Atlas.jpg
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Η Λάνα γεννήθηκε το 1965 ως Λόρενς (Λάρι) και δήλωσε δημοσίως πως αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα το 2012.[1] Η Λίλι γεννήθηκε το 1967 ως Άντριου (Άντι) και το 2016 δήλωσε πως αισθάνεται και εκείνη γυναίκα, όπως η αδελφή της.[2]

Πριν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο εργάζονταν στο Σικάγο ως ξυλουργοί.[3]

Είναι δημιουργοί ταινιών επιστημονικής φαντασίας, με πιο γνωστές τις The Matrix, V for Vendetta και Cloud Atlas.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Σκηνοθεσία Σενάριο Παραγωγή
1995 Η Ώρα των Εκτελεστών Ναι
1996 Παράνομα Δεμένες Ναι Ναι Ναι
1999 The Matrix Ναι Ναι Ναι
2001 The Matrix Revisited (ντοκιμαντέρ) Ναι
2003 The Animatrix Ναι Ναι
2003 The Matrix Reloaded Ναι Ναι Ναι
2003 The Matrix Revolutions Ναι Ναι Ναι
2005 V for Vendetta Ναι Ναι
2008 Speed Racer Ναι Ναι Ναι
2009 Το Άγγιγμα του Δολοφόνου Ναι
2012 Cloud Atlas Ναι (μαζί με τον Τομ Τίκβερ) Ναι Ναι
2015 Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ Ναι Ναι Ναι
2016 Sense8 (τηλεοπτική σειρά) Ναι (μαζί με τον Τομ Τίκβερ) Ναι Ναι

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Η Λάνα Γουατσόφσκι μιλά για τα βιώματά της ως transgender | FLIX». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2018. 
  2. Stedman, Alex (2016-03-09). «Second Wachowski Sibling Comes Out as Transgender» (στα αγγλικά). Variety. http://variety.com/2016/film/news/andy-wachowski-transgender-lilly-1201725853/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-30. 
  3. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Λάρι και Αντι Γουατσόφσκι». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2018.