Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Αμάντα Ληρ (Amanda Lear, 18 Νοεμβρίου 1939) είναι Γαλλίδα τραγουδίστρια, στιχουργός, ζωγράφος, τηλεπαρουσιάστρια, ηθοποιός και μοντέλο.

Αμάντα Ληρ
Amanda Lear 2010 a.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Amanda Lear (Γαλλικά)
Γέννηση18  Νοεμβρίου 1939 ή 18  Ιουνίου 1939[1]
Χο Τσι Μινχ[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Σπουδέςσχολή τέχνης του Σεντ Μάρτιν και Ακαδημία των Καλών Τεχνών
Ιδιότητατραγουδιστής και τηλεοπτικός παρουσιαστής
ΣύζυγοςAlain-Philippe Malagnac (1979–2000)
ΣύντροφοςΣαλβαδόρ Νταλί
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςDisco[3][4][5]
Σημαντικά έργαFollow Me
ΒραβεύσειςΙππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • 1977: I Am a Photograph
  • 1978: Sweet Revenge
  • 1979: Never Trust a Pretty Face
  • 1980: Diamonds for Breakfast
  • 1981: Incognito
  • 1982: Ieri, oggi Compilation
  • 1983: Tam-Tam
  • 1985: A L
  • 1987: Secret Passion
  • 1989: Super 20 Compilation
  • 1989: Uomini più uomini
  • 1990: Tant qu'il y aura des hommes
  • 1993: Cadavrexquis
  • 1995: Alter Ego
  • 1998: Back in Your Arms Compilation
  • 2001: Heart
  • 2003: Tendance
  • 2005: Paris by Night - Greatest Hits
  • 2005: Forever Glam!
  • 2005: Amanda Lear Sings Evergreens
  • 2006: The Sphinx - Das beste aus den Jahren 1976-1983 Compilation
  • 2006: With Love. (Με 12 τραγούδια τραγουδιστριών της δεκαετίας του 60)
  • 2009: Brief Encounters
  • 2009: Brand New Love Affair
  • 2012: I Don't Like Disco
  • 2014: My Happiness (Με 13 Τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ)
  • 2016: Let Me Entertain You

SinglesΕπεξεργασία

  • 1976: Truble
  • 1976: La bagarre
  • 1976: Blood and Honey
  • 1977: Tomorrow
  • 1977: Blue Tango
  • 1977: Alphabet
  • 1977: Queen of Chinatown
  • 1978: Follow Me
  • 1978: Run Baby Run
  • 1978: Enigma (Give a Bit of Mmh to Me)
  • 1978: Gold
  • 1978: The Sphinx
  • 1979: Fashion Pack (Studio 54)
  • 1980: Fabulous (Lover, Love Me)
  • 1980: Diamonds
  • 1980: Japan
  • 1980: Ho fatto l'amore con me
  • 1980: When
  • 1980: Solomon Gundie
  • 1981: Egal
  • 1981: Love Amnesia
  • 1981: Nymphomania
  • 1981: Hollywood Is Just a Dream When You're Seventeen
  • 1981: Red Tape
  • 1982: Fever
  • 1982: Incredibilmente donna
  • 1983: No Regrets
  • 1983: Love Your Body
  • 1984: Assassino
  • 1984: Ritmo Salsa
  • 1985: No Credit Card
  • 1985: Women
  • 1986: She Wolf
  • 1987: Wild Thing
  • 1987: Aphrodisiaque
  • 1988: Thank You
  • 1989: Métamorphose
  • 1990: L'École d'amour
  • 1992: Fantasy
  • 1995: Everytime You Touch Me
  • 1995: Peep!
  • 1996: Angel Love
  • 1998: I'll Miss You
  • 2001: Love Boat
  • 2002: I Just Wanna Dance Again
  • 2002: Beats of Love
  • 2005: Paris by Night
  • 2005: Copacabana
  • 2009: Someone Else's Eyes
  • 2009: Brand New Love Affair (In the Mix)
  • 2010: I'm Coming Up
  • 2011: Chinese Walk
  • 2011: La Bête et la Belle

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Wer hat Angst vor Amanda Lear?. Berengaria Editions, Germany/France 1979.
  • Dali - 15 Jahre mit Salvador Dalí. Goldmann, München 1985, ISBN 3-442-06805-3
  • L'Immortel. Carrere, 1987.
  • Between Dream and Reality. 2006.
  • Je ne suis pas celle que vous croyez. 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία