Γκλόρια Γκράχαμ

Αμερικανίδα ηθοποιός

Η Γκλόρια Γκράχαμ (αγγλ.: Gloria Grahame, 28 Νοεμβρίου 1923 - 5 Οκτωβρίου 1981) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου βραβευμένη με Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Η Ωραία και το Κτήνος (The Bad and the Beautiful, 1952).[6] Η Γκράχαμ ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο και το 1944 έκανε την πρώτη της ταινία για την Metro-Goldwyn-Mayer. Παρά την επιτυχημένη της εμφάνιση στην ταινία του Φρανκ Κάπρα Μια Υπέροχη Ζωή (It's a Wonderful Life) το 1946 τα στελέχη της Metro-Goldwyn-Mayer δεν πίστευαν ότι είχε τη δυνατότητα να κάνει επιτυχία και πούλησαν το συμβόλαιό της στην RKO Pictures. Από εκεί κι ύστερα η Γκράχαμ συμμετείχε ως επί το πλείστον σε Φιλμ νουάρ και έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία του Έντουαρντ Ντμίτρικ Διασταυρούμενα πυρά (Crossfire), βραβείο το οποίο κέρδισε τελικά 5 χρόνια αργότερα. Έγινε αστέρι πρώτου μεγέθους με τις ερμηνείες της στις ταινίες: Διψασμένος για ηδονή (In a Lonely Place, 1950), Το Όγδοο Θαύμα (The Greatest Show on Earth, 1952), Πύρινος Εφιάλτης (Sudden Fear, 1952), Το ανθρώπινο κτήνος (Human Desire), Η μεγάλη κάψα (The Big Heat, 1953) και Οκλαχόμα (Oklahoma, 1955), αλλά η καριέρα της άρχισε έπειτα να φθίνει.

Γκλόρια Γκράχαμ
Η Γκλόρια Γκράχαμ το 1947
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gloria Grahame (Αγγλικά)
Γέννηση28 Νοεμβρίου 1923
Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Θάνατος5 Οκτωβρίου 1981 (57 ετών)
Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Αιτία θανάτουκαρκίνος του μαστού[1]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςOakwood Memorial Park Cemetery
ΕθνικότηταΑμερικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερικανική
ΣπουδέςΛύκειο Χόλιγουντ[2]
Ιδιότηταηθοποιός[3][4], τραγουδιστής, καρατερίστας, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός τηλεόρασης και ηθοποιός ταινιών
ΣύζυγοςΝίκολας Ρέι (1948–1952), Στάνλεϊ Κλέμεντς (1945–1948), Σάι Χάουαρντ (1954–1957) και Άντονι Ρέι (1960–1974)
ΓονείςReginald Michael Hallward[5] και Jeannie McDougall[5]
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςηθοποιός
Βραβεύσεις1 Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Επέστρεψε στο σανίδι, αλλά συνέχισε να εμφανίζεται σε κινηματογράφο και τηλεόραση κυρίως σε δευτερεύοντες ρόλους. Το 1974 της διεγνώσθη καρκίνος του μαστού, αλλά σε λιγότερο από χρόνο και με την κατάλληλη θεραπεία έγινε καλά κι επέστρεψε στο θέατρο[7]. Έξι χρόνια αργότερα όμως ο καρκίνος υποτροπίασε, αλλά η ίδια αρνήθηκε να υποβληθή σε θεραπεία και να δεχτεί τη διάγνωση. Επέλεξε να συνεχίζει να δουλεύει και ταξίδεψε μέχρι την Αγγλία για να εμφανιστεί σε ένα θεατρικό. Η υγεία της χειροτέρεψε ραγδαία. Υπέστη περιτονίτιδα αφού υποβλήθη σε θεραπεία που είχε ως σκοπό να της αφαιρέσει υγρό από την κοιλιακή χώρα τον Σεπτέμβριο του 1981. Τον Οκτώβριο του 1981 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου κι απεβίωσε[8]. Υπήρξε παντρεμένη τέσσερις φορές κι απέκτησε τέσσερα παιδιά. Δεύτερός της σύζυγος ήταν ο σκηνοθέτης Νίκολας Ρέι με τον οποίο υπήρξε παντρεμένη από το 1948 ως και το 1952[9] .

Για την προσφορά της στην 7η τέχνη η Γκράχαμ έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[10].

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1944 Blonde Fever Σάλι Μέρφιν
1945 Without Love λουλουδού
1946 It's a Wonderful Life Μια υπέροχη ζωή Βάιολετ
1947 It Happened in Brooklyn νοσοκόμα
Crossfire Διασταυρούμενα πυρά Τζίνι
Song of the Thin Man Φραν Λεντιού Πέιτζ
Merton of the Movies Μπιούλα Μάξτερ
1949 A Woman's Secret Το μυστικό μιας γυναίκας Σούζαν Κάλντγουελ
Roughshod Μαίρη
1950 In a Lonely Place Σε έναν έρημο τόπο[11] Λόρελ Γκρέι
1952 The Greatest Show on Earth Το όγδοο θαύμα Έιντζελ
Macao Μακάο Μάρτζι
Sudden Fear Πύρινος εφιάλτης Αϊρίν Νιβς[12]
The Bad and the Beautiful Η ωραία και το κτήνος Ρόζμαρι
1953 The Glass Wall Χωρίς διαβατήριο Μάγκι
Man on a Tightrope Άνθρωπος σε τεντωμένο σκοινί Ζάμα Σέρνικ
The Big Heat Η μεγάλη κάψα[13] Ντέμπι Μαρς
Prisoners of the Casbah Αιχμάλωτοι της Κάσμπα πριγκίπισσα Νάντια / Γιασμίν
1954 The Good Die Young Οι καλοί πεθαίνουν νέοι Ντενίζ
Human Desire Το ανθρώπινο κτήνος Βίκυ Μπάκλεϊ
Naked Alibi Αστυνομικές παγίδες Μαριάννα
The Cobweb Ασυγκράτητα πάθη Κάρεν Μακλόβερ
1955 Not as a Stranger Όχι σαν ξένος Χάριετ
Oklahoma! Οκλαχόμα Έιντο Άνι Καρνς
1956 The Man Who Never Was Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ Λούσι Σέργουντ
1957 Ride Out for Revenge Να εκδικηθείς Έιμι Πόρτερ
1959 Odds Against Tomorrow Οι λύκοι μεταξύ τους Έλεν
1966 Ride Beyond Vengeance Τα επτά πιστόλια της εκδικήσεως Μπόνι Σέλεϊ
1971 Blood and Lace Δαντέλα και αίμα κυρία Ντίρι
The Todd Killings Σκίπερ, ο στραγγαλιστής κυρία Ρόι
Black Noon Μπέθια
Chandler Σέλμα
1972 The Loners Θυελλώδης καταδίωξη Άναμπελ
1973 Tarot Νάταλι
1974 The Girl on the Late, Late Show Καρολάιν Πάρκερ
Mama's Dirty Girls Βρόμικες γκανγκστερίνες Μάμα Λαβ
1976 Rich Man, Poor Man Σου Πρέσκοτ
Mansion of the Doomed Κάθριν
1977 Seventh Avenue Μολ
1978 The Dancing Princesses μάγισσα
1979 Head Over Heels Κλάρα
1980 A Nightingale Sang in Berkeley Square Μα
Melvin and Howard Μέλβιν και Χάουαρντ κυρία Σισκ
The Merry Wives of Windsor Πέιτζ
1981 Mr. Griffin and Me Μάρα Έμερσον
The Nesting Φλορίντα Κοστέλο

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. www.theguardian.com/film/2017/nov/14/gloria-grahame-star-crossed-life-and-love-peter-turner-film-stars-dont-die-in-liverpool.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. (Γερμανικά) Deutsche Synchronkartei. 20693. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  4. www.acmi.net.au/creators/76835.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  6. «Στις οθόνες η ταραχώδης ζωή της Suicide Blonde». euronews. 14 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. (Lentz 2011, σελ. 247)
  8. (Lentz 2011, σελ. 317)
  9. (Curcio 1989, σελ. 101)
  10. «Hollywood Star Walk: Gloria Grahame». latimes.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2014. 
  11. «Σε Έναν Έρημο Τόπο πληροφορίες για την ταινία». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2023. 
  12. Τσεμπερλίδου, Κατερίνα (19 Νοεμβρίου 2021). «Ο «Πύρινος Εφιάλτης», η κινηματογραφική ταινία για τον παραλογισμό του Έρωτα…». Κατερίνα Τσεμπερλίδου (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2023. 
  13. «Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Αλμοδόβαρ (ξανα) ξεσάλωσε». Το Βήμα. 20 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία