Ελίζαμπεθ Σου

Αμερικανίδα ηθοποιός

Η Ελίζαμπεθ Σου (αγγλικά: Elizabeth Judson Shue‎), (γενν. 6 Οκτωβρίου 1963) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, γνωστή για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της στις ταινίες Καράτε Κιντ (1984), Οι περιπέτειες μιας μπέιμπι σίτερ (1987), Κοκτέιλ (1988)[7], Επιστροφή στο Μέλλον II (1989)[8], Αφήνοντας το Λας Βέγκας (1995)[9], Ο Άγιος (1997), Η Πόλη των Αγγέλων (1998), Αόρατο άγγιγμα (2000) και Piranha 3D (2010).

Ελίζαμπεθ Σου
Elisabeth Shue at the 2009 Tribeca Film Festival.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Elisabeth Shue (Αγγλικά)
Γέννηση6  Οκτωβρίου 1963[1][2][3]
Γουίλμιγκτον[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Κολέγιο Ουέλσλεϊ
Columbia High School[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός
παραγωγός ταινιών
τραγουδίστρια
Περίοδος ακμής1982
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝτέιβις Γκούγκενχαϊμ (από 1994)[4]
ΓονείςAnne Brewster Wells
ΑδέλφιαΆντριου Σου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (1995)
Ανεξάρτητο Βραβείο Spirit Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου (1995)
National Society of Film Critics Award for Best Actress (1995)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Έχει κερδίσει πολλές υποψηφιότητες και βραβεία μεταξύ άλλων για Όσκαρ, την Χρυσή Σφαίρα και τα BAFTA. Υποδύθηκε την Τζούλι Φίνλεϊ στην αστυνομική δραματική σειρά του CBS που ερευνά την εγκληματολογία CSI: Crime Scene Investigation από το 2012 έως το 2015.[10] Πρόσφατα είχε υποστηρικτικούς ρόλους στην ταινία Η μάχη των φύλων (2017) και στην Επιθυμία θανάτου (2018). Είχε επίσης μια συχνή εμφάνιση στην πρώτη σεζόν της σειράς Amazon The Boys (2019).

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Η Σου γεννήθηκε στο Γουίλμινγκτον, του Ντελαγουέρ, είναι κόρη της Ανν Μπρούστερ (το γένος Γουέλς, 1938) και του Τζέιμς Γουίλιαμ Σου (1936-2013), ενός πρώην υπαλλήλου του Κογκρέσου, δικηγόρου και σύμβουλο ανάπτυξης ακινήτων, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Τροφίμων και Ποτών. Η μητέρα της ήταν αντιπρόεδρος του τμήματος ιδιωτικής τραπεζικής της Chemical Banking Corporation.[11][12][13] Η Σου μεγάλωσε στο Σάουθ Όραντζ του Νιου Τζέρσεϊ. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν η ίδια εννιά ετών. Η μητέρα της είναι απόγονος του ηγέτη του Πίλγκριμ Γουίλιαμ Μπρούστερ, ενώ η οικογένεια του πατέρα της μετανάστευσε από τη Γερμανία στην Πενσυλβάνια στις αρχές του 19ου αιώνα. Η Σου μεγάλωσε με τους τρεις αδελφούς (Γουίλιαμ, Άντριου και Τζον) και ήταν πολύ κοντά τους. Ο μικρότερος αδελφός της Άντριου, είναι επίσης ηθοποιός, γνωστός για το ρόλο του ως Μπίλι Κάμπελ στη σειρά της Fox Pictures Melrose Place.

Η Σου πήγε στο Columbia High School, στο Μάπλεγουντ του Νιού Τζέρσεϊ, όπου μετά την αποφοίτησή της,παρακολούθησε το κολλέγιο Γουέλσλέϊ. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1985, απ' όπου σταμάτησε ένα εξάμηνο πριν πάρει το πτυχίο της για να συνεχίσει την καριέρα της στη τηλεόραση (με παρότρυνση ενός φίλου της να εργαστεί σε τηλεοπτικές διαφημίσεις ως τρόπος να πληρώσει τα δίδακτρα της για το κολέγιο). Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, επέστρεψε στο Χάρβαρντ και ολοκλήρωσε της σπουδές της στην πολιτική επιστήμη το 2000.


ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος Τίτλος Ελληνικός Τίτλος Ρόλος Παρ.
2018 Death Wish Επιθυμία θανάτου Λούσι Κέρσεϊ
2017 Battle of the Sexes Η μάχη των φύλων Πρίσιλα Γουίλαν-Ριγκς
2014 Behaving Badly Έτοιμη για όλα Πάμελα Μπέντερ
2012 Chasing Mavericks Κυνηγώντας τον Μάβερικ Κρίστι Μοριάριτι
Hope Springs Ποτέ δεν είναι αργά Κάρεν
House at the End of the Street Το σπίτι στο τέλος του δρόμου Σάρα Κάσιντι
2010 Janie Jones Μέρι Ανν Τζόουνς
Piranha Πιράνχας 3D Τζούλι Φόρεστερ
2009 Don McKay Η στιγμή της αλήθειας Σόνι
2008 Hamlet 2 Hamlet 2: Η ανάσταση Ελίζαμπεθ
2007 Gracie Λίντσεϊ Μπόουεν
2005 Dreamer: Inspired by a True Story Οικογενειακοί δεσμοί Λίλι
Hide and Seek Το κρυφτό Ελίζαμπεθ Γιανγκ
2004 Mysterious Skin Ανοιχτή πληγή κυρία Μακόρμικ
2002 Leo Πληγωμένες ψυχές Μαίρη Μπλουμ
Tuck Everlasting Το πέρασμα στην ωριμότητα αφηγήτρια (φωνή)
2000 Hollow Man Αόρατο άγγιγμα Λίντα Μακέι
1998 City of Angels Η Πόλη των Αγγέλων έγκυος γυναίκα
Cousin Bette Η εξαδέλφη Μπέτυ Τζένι Κάντιν
1998 Palmetto Παλμέττο Κυρία Ντόνελι
1997 Deconstructing Harry Διαλύοντας τον Χάρι Φέι Σέξτον
The Saint Ο Άγιος Δρ Έμμα Ράσελ
1995 Leaving Las Vegas Αφήνοντας το Λας Βέγκας Σέρα [9]
The Underneath Απόκρυφα πάθη Σούζαν Κρένσοου
1991 Soapdish Σαπουνόπερα Λόρι Κράβεν [14]
The Marrying Man Κυνηγώντας τη γυναίκα της ζωής μου Άντελ Χόρνερ [15]
1990 Back to the Future Part III Επιστροφή στο Μέλλον III Τζένιφερ Πάρκερ [16]
1989 Back to the Future Part II Επιστροφή στο Μέλλον II Τζένιφερ Πάρκερ/Τζένιφερ ΜακΦλάι [8]
1988 Cocktail Κοκτέιλ Τζόρνταν Μούνεϊ [7]
1987 Adventures in Babysitting Οι μεριπέτειες μιας μπέιμπι σίτερ Κρις Πάρκερ
1986 Link Λινκ, ο τρόμος Τζέιν Τσέις
1984 The Karate Kid Καράτε Κιντ Άλι Μιλς [17]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 173569439. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6nk63sd. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 74549. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 «The International Who's Who of Women 2006» Routledge. Οκτώβριος 2005. ISBN-13 978-1-85743-325-8.
  5. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 11  Μαΐου 2020.
  6. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  7. 7,0 7,1 «COCKTAIL» (στα Αγγλικά). catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021. 
  8. 8,0 8,1 «BACK-TO-THE-FUTURE-PART-II» (στα Αγγλικά). catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021. 
  9. 9,0 9,1 «LEAVING-LAS-VEGAS» (στα Αγγλικά). catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021. 
  10. «Check out the cast for the CSI goodbye special - EW.com». Entertainment Weekly's EW.com. 
  11. Elisabeth Shue Biography (1963-), Film Reference
  12. «Weddings;Jody Buonanno, John M. Shue». The New York Times. June 4, 1995. https://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9904EED61E39F937A35755C0A963958260. 
  13. Special to The New York Times. (12 Σεπτεμβρίου 1961). «Son to Mrs... W. Shue - Birth Notice - NYTimes.com». Select.nytimes.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2012. 
  14. «SOAPDISH» (στα Αγγλικά). catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021. 
  15. «THE-MARRYING-MAN» (στα Αγγλικά). catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021. 
  16. «BACK-TO THE-FUTURE-PART-III» (στα Αγγλικά). catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021. 
  17. «THE-KARATE-KID» (στα Αγγλικά). catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία