Ο Εντ Χάρις (Αγγλικά: Ed Harris, γενν. 28 Νοεμβρίου 1950) είναι Αμερικανός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, γνωστός για τις ερμηνείες του στις ταινίες Μια θέση στην καρδιά, Appaloosa, Ο βράχος, Η άβυσσος, Απόλλων 13, Ένας Υπέροχος Άνθρωπος, Το τέλος της βίας, Ζωντανή μετάδοση: The Truman Show και Pollock. Το 1998 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Ζωντανή Μετάδοση: The Truman Show και το 2012 για την ερμηνεία του στην τηλεταινία Game Change. Επίσης προτάθηκε τέσσερις φορές για Όσκαρ. Από το 2016 πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά Westworld ως ο Άνδρας με τα Μαύρα και έχει προταθεί για Βραβείο Έμμυ.[9]

Εντ Χάρις
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ed Harris (Αγγλικά)
Γέννηση28 Νοεμβρίου 1950 (1950-11-28) (73 ετών)
Ένγκλγουντ, Νιου Τζέρσεϊ, Η.Π.Α.
ΚατοικίαTenafly
Μαλιμπού
Λος Άντζελες
ΕθνικότηταΑμερικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κολούμπια, Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, Ινστιτούτο τεχνών της Καλιφόρνιας (1973), Tenafly High School (1969)[1] και Σχολή του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο[2]
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, καρατερίστας, σεναριογράφος[3][4], παραγωγός ταινιών[5][6], ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός φωνής, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης[7] και σκηνοθέτης[8]
ΣύζυγοςΈιμι Μάντιγκαν (από 1983)
ΓονείςBob L. Harris
Είδος τέχνηςΚινηματογράφος
Σημαντικά έργαPollock, Απόλλων 13, Ζωντανή Μετάδοση: The Truman Show, Οι Ώρες, Appaloosa, Ο Βράχος, Η Άβυσσος, Ένας Υπέροχος Άνθρωπος, Το Τέλος της Βίας, Εχθρός προ των Πυλών
Βραβεύσεις2 Χρυσές Σφαίρες (1998 και 2012)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βιογραφία Επεξεργασία

Ο Εντ Χάρις γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1950 στο Ένγκλγουντ του Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Η μητέρα του ήταν ταξιδιωτική πράκτορας, ενώ ο πατέρας του δούλευε στο βιβλιοπωλείο του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου. Μεγάλωσε σε μια πρεσβυτεριανική οικογένεια. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενώ αργότερα σπούδασε υποκριτική στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήταν στην ταινία Borderline μαζί με τον Τσαρλς Μπρόνσον. Απέκτησε, όμως, μεγαλύτερη φήμη όταν υποδύθηκε τον αστροναύτη Τζον Γκλεν στην ταινία Οι κατάλληλοι άνθρωποι. Το 1995 έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία Απόλλων 13 για την ερμηνεία του στον ρόλο του διευθυντή αποστολής της NASA Τζιν Κρανζ. Ακολούθησαν άλλες 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ το 1998, το 2001 και το 2003 για τις ταινίες Ζωντανή μετάδοση: The Truman Show, Pollock και Οι ώρες αντίστοιχα. Το 2000, έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία με την ταινία «Pollock», η οποία είχε ως κύριο θέμα τη ζωή του διάσημου Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ στην οποία και πρωταγωνίστησε. Η ταινία ήταν υποψήφια για 2 βραβεία Όσκαρ. Το 2005 έπαιξε μαζί με τον Κέισι Άφλεκ και τον Μόργκαν Φρίμαν στην ταινία Το τέλος της βίας. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Έιμι Μάντιγκαν και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
Δεκαετία 1970
1977 The Amazing Howard Hughes Ρας
1978 Coma Το μυστήριο του θαλάμου 8 ασθενής
Δεκαετία 1980
1980 The Aliens Are Coming Τσακ Πόλτσεκ
Borderline Η γραμμή των συνόρων Χότσκις
1981 Knightriders Οι μονομάχοι της ασφάλτου [10] Μπίλι
1982 Creepshow Χανκ Μπλέιν
1983 Under Fire Αποστολή στη Νικαράγουα Όουτς
The Right Stuff Οι κατάλληλοι άνθρωποι Τζον Γκλεν
1984 Swing Shift Στρατιώτες δίχως όπλα Τζακ Γουόλς
Places in the Heart Μια θέση στην καρδιά [10] Γουέιν Λόμαξ
A Flash of Green Τζίμι Γουίνγκ
1985 Alamo Bay Άλαμο Μπέι [10] Σανγκ
Code Name: Emerald Κωδικός Emerald Γκας Λανγκ
Sweet Dreams Τα όνειρα μιας γυναίκας [10] Τσάρλι Ντικ
1987 The Last Innocent Man Ο ιστός της αλήθειας Χάρι Νας
Walker Γουόκερ ο κατακτητής [10] Γουίλιαμ Γουόκερ
1988 To Kill a Priest Υπόθεση δολοφονίας [10] Στέφαν
1989 Jacknife [11] Ντέιβ
Field of Dreams Ο ξυπόλητος Τζο φωνή
The Abyss Η άβυσσος [10] Μπαντ Μπρίγκμαν
Δεκαετία 1990
1990 State of Grace Χαριστική βολή [10] Φράνκι
1991 Paris Trout Ο μισαλλόδοξος [10] Χάρι Σίγκρεϊβς
1992 Glengarry Glen Ross Οικόπεδα με θέα [10] Ντέιβ Μος
Running Mates Αντίπαλοι εραστές Χιου Χάθαγουεϊ
1993 The Firm Η φίρμα [10] Γουέιν Τάρανς
Needful Things Χρήσιμα αντικείμενα [10] σερίφης Άλαν Πάνγκμπορν
1994 China Moon Φονικό φεγγάρι [11] Κάιλ Μποντάιν
Milk Money Μία γυναικάρα για τον μπαμπά [10] Τομ
1995 Just Cause Αναζητώντας τη δικαιοσύνη [10] Μπλερ Σάλιβαν
Apollo 13 Απόλλων 13 [10] Τζιν Κραντς
Nixon Νίξον Χάουαρντ Χαντ
1996 Eye for an Eye Οφθαλμόν αντί οφθαλμού [10] Μακ Μακάν
Riders of the Purple Sage Η οργή της μοίρας Τζιμ Λάσιτερ
The Rock Ο βράχος [10] στρατηγός Φράνσις Χάμελ
1997 Absolute Power Απόλυτη δύναμη [10] Σεθ Φρανκ
1998 The Truman Show Ζωντανή μετάδοση: The Truman Show [10] Κριστόφ
Stepmom Η ζωή σε δύο πράξεις [10] Λουκ Χάρισον
1999 The Third Miracle [11] Φρανκ Σορ
Δεκαετία 2000
2000 Waking the Dead Επικίνδυνες αναμνήσεις Τζέρι Καρμάικλ
The Prime Gig Το τέλειο δόλωμα [11] Κέλι Γκραντ
Pollock Πόλοκ, ο ασυμβίβαστος [10] Τζάκσον Πόλοκ
2001 Enemy at the Gates Εχθρός προ των πυλών [10] ταγματάρχης Κένινγκ
Buffalo Soldiers Η συμμορία με τα χακί [10] συνταγματάρχης Μπέρμαν
A Beautiful Mind Ένας υπέροχος άνθρωπος [10] Πάρτσερ
2002 Just a Dream Χένρι Στάρμπακ
The Hours Οι ώρες [10] Ρίτσαρντ Μπράουν
2003 Masked and Anonymous Η μάσκα του ανώνυμου [11] Όσκαρ Βόγκελ
The Human Stain Το ανθρώπινο στίγμα [10] Λέστερ Φάρλεϊ
Radio Αγώνας για τη νίκη [11] προπονητής Τζόουνς
2005 A History of Violence Το τέλος της βίας [10] Καρλ Φόγκαρτι
Winter Passing Το πέρασμα του χειμώνα Ντον Χόλντεν
2006 Two Tickets to Paradise Εισιτήριο για τον Παράδεισο Μέλβιλ
Copying Beethoven Αντιγράφοντας τον Μπετόβεν [10] Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
2007 Gone Baby Gone Χωρίς ίχνη [10] Ρεμί Μπρεσάν
Cleaner [11] Έντι Λορέντσο
National Treasure: Book of Secrets Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού: Το βιβλίο με τα μυστικά [10] Μιτς Γουίλκισον
2008 Touching Home Πίσω στο σπίτι [11] Τσάρλι Γουίνστον
Appaloosa [10] Βέρτζιλ Κόουλ
Δεκαετία 2010
2010 Once Fallen Ζεις μόνο μια φορά [11] Λίαμ
The Way Back [10] Σμιθ
Virginia [11] Ρίτσαρντ Τίπτον
2011 Salvation Boulevard Άγιος με το ζόρι [11] Πίτερ Μπλέιλοκ
That's What I Am Αυτός είμαι [11] Σάιμον
2012 Man on a Ledge Στενά περιθώρια [10] Ντέιβιντ Ίνγκλαντερ
Game Change Η μεγάλη ανατροπή [11] Τζον Μακέιν
2013 Sweetwater σερίφης Τζάκσον
Phantom [11] Ντέμι
Pain & Gain [11] Εντ Ντιμπουά
Snowpiercer [10] Γουίλφορντ
Gravity Βαρύτητα κέντρο ελέγχου (φωνή)
The Face of Love Το πρόσωπο του έρωτα [11] Γκάρετ Μάθις / Τομ Γιανγκ
2014 Το πρόσωπο του έρωτα Ρόι
Planes: Fire & Rescue Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι πυροσβέστες [11] Μπλέιντ Ρέιντζερ
Cymbeline Αναρχία [10] Κυμβελίνος
2015 Run All Night Νυχτερινή καταδίωξη [10] Σον Μακ Γκουάιαρ
The Adderall Diaries Νιλ Έλιοτ
2016 Buried Child Ντοντζ
In Dubious Battle Τζόι
Rules Don't Apply Μπράνσφορντ
2017 A Crooked Somebody Σαμ Βον
Mother! Μητέρα! [10] άνδρας
Kodachrome Ζωή σε φιλμ [10] Μπεν
Geostorm Παγκόσμιος κίνδυνος: Geostorm [10] Λέοναρντ Ντέκομ
2019 The Last Full Measure Ρέι Μοτ
Δεκαετία 2020
2020 Resistance Τζορτζ Σμιθ Πάτον
2021 The Lost Daughter Η χαμένη κόρη [10] Λάιλ
2022 Top Gun: Maverick [11] Τσέστερ Κέιν
Get Away If You Can Άλαν

Παραπομπές Επεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία