Άνοιγμα κυρίου μενού

Κίτρινα Ποδήλατα

ελληνικό μουσικό συγκρότημα

Τα Κίτρινα Ποδήλατα είναι ελληνικό μουσικό συγκρότημα που σχηματίστηκε το Νοέμβριο του 2000 από τα αδέλφια Γιώργο και Αλέξανδρο Παντελιά. Το 2004 στα Μουσικά Βραβεία Αρίων βραβεύτηκαν ως το καλύτερο έντεχνο συγκρότημα. Δισκογραφικά, έχουν συνεργαστεί με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ορφέα Περίδη, Γλυκερία, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Τάνια Τσανακλίδου, Δέσποινα Ολυμπίου, Δήμητρα Γαλάνη, ενώ επί σκηνής έχουν συμπράξει με τους Γιάννη Κότσιρα, Ορφέα Περίδη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Φίλιππο Πλιάτσικα, Βασίλη Καζούλη, Νίκο Ζιώγαλα, Δέσποινα Ολυμπίου, Χρυσώ Σταματοπούλου, Δημήτρη Σταρόβα, Όναρ και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Κίτρινα Ποδήλατα
ΠροέλευσηΕλλάδα
Μουσικά είδηRock, pop rock, έντεχνο (αρχικά)
Παρουσία2000-παρόν
Δισκογραφική εταιρείαMBI
Ιστοσελίδαhttp://www.kitrinapodilata.gr/
ΜέληΓιώργος Παντελιάς
Αλέξανδρος Παντελιάς

ΙστορίαΕπεξεργασία

Το 2009 κυκλοφόρησε το άλμπουμ τους με τίτλο Ανάδυση, στο οποίο συνεργάστηκαν με την Δήμητρα Γαλάνη στο τραγούδι Ξένη Ακτή.[1] Από το άλμπουμ, ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το Θα πάρω φόρα.[2] Στις 31 Αυγούστου του ίδιου έτους, τα Κίτρινα Ποδήλατα εμφανίστηκαν στο Φυλάκιο Υμηττού στον Βύρωνα.[1] Επίσης, τα Κίτρινα Ποδήλατα εμφανίστηκαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Ράδιο Αρβύλα, όπου ερμήνευσαν το τραγούδι Θα Αντέξω.

Επανεμφανίστηκαν στις 14 Ιανουαρίου του 2010 στο Ράδιο Αρβύλα, όπου ερμήνευσαν το τραγούδι Τι Είναι Κράτος. Στις 22 Μαρτίου του 2011 εμφανίστηκαν ξανά στην εκπομπή, όπου ερμήνευσαν το κομμάτι Αντίστροφη Μέτρηση.[3] Ένα χρόνο αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2012, εμφανίστηκαν και ερμήνευσαν το Χελιδόνι του Χειμώνα.[4] Επανεμφανίστηκαν στις 3 Ιουνίου του 2013 με το τραγούδι Κράτησέ Με.[5]

Στις 29 Απριλίου του 2017 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παλλάς μια συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με συμμετοχή του συγκροτήματος και του Αμερικανό κιθαρίστα Αλ Ντι Μεόλα.[6] Η συναυλία προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη στην ΕΡΤ2 στις 25 Δεκεμβρίου του 2018.[7]

Από τις 11 μέχρι τις 18 Μαΐου του 2019 εμφανίζονται εβδομαδιαία στην τρίωρη οπτικο-ακουστική παράσταση με τίτλο Κίτρινα Ποδήλατα – Trilogy live στον Σταυρός του Νότου.[8]

Στις 7 Μαΐου του 2019, τα Κίτρινα Ποδήλατα εμφανίστηκαν ξανά στο Ράδιο Αρβύλα στον ΣΚΑΪ, ερμηνεύοντας ένα νέο τους κομμάτι.

ΜέληΕπεξεργασία

  • Γιώργος Παντελιάς
  • Αλέξανδρος Παντελιάς

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Κίτρινα Ποδήλατα (2000)
  • Να σε δω να γελάς (2001)
  • Τα λόγια είναι δρόμοι (2003)
  • Μη φεύγεις - 504 χλμ. βόρεια της Αθήνας (2004)
  • Χρόνος (2006)
  • Η ζωή σου φωνάζει (2007)
  • Live '07 (2007)
  • Ανάδυση (2009)
  • +10 (2010)
  • Ετών 16 (2013)
  • the acoustic project-TRILOGY VOL.01 (2015)
  • the orchestra project-TRILOGY VOL.02 (2016)
  • Κίτρινα Ποδήλατα – the electro project

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 «Τα Κίτρινα Ποδήλατα σε μια μοναδική συναυλία». CultureNow.gr. 1 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2019. 
  2. «Κίτρινα Ποδήλατα - "Ανάδυση"...». www.musiccorner.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2019. 
  3. ARVILAGR (2011-03-23), Ράδιο Αρβύλα - Κίτρινα Ποδήλατα Live (22/03 /2011), https://www.youtube.com/watch?v=w6di6Rev5f0, ανακτήθηκε στις 2019-05-06 
  4. «Ράδιο Αρβύλα – Κίτρινα ποδήλατα - 07/02/2012». antenna.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019. 
  5. «Ράδιο Αρβύλα – Κίτρινα ποδήλατα - 03/06/2013». antenna.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019. 
  6. Ξύδη, Παναγιώτα (19 Απριλίου 2017). «Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συμπράττει με τα Κίτρινα Ποδήλατα και τον κιθαρίστα Al Di Meola». mousikasynola.ert.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2019. 
  7. ΕΡΤ, Γραφείο Τύπου (25 Δεκεμβρίου 2018). «ΕΡΤ2 - Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ & Κίτρινα Ποδήλατα - Guest: Al Di Meola». ert.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2019. 
  8. «Τα Κίτρινα Ποδήλατα σε μια νέα εντυπωσιακή σύγχρονη οπτικο-ακουστική παράσταση». Web Music Radio (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία