Κατάλογος Μοναρχών των Μαλδίβων

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Παρατίθεται κατάλογος με τους μονάρχες που διοίκησαν τις Μαλδίβες. Η νησιωτική χώρα ανακηρύχθηκε σε σουλτανάτο το 1153 όταν ο Βουδιστής Βασιλιάς Ντοβέμι ασπάστηκε το Ισλάμ. Τα προηγούμενα χρόνια το νησί αποτελούσε μητριαρχική κοινωνία και κάθε ατόλλη διοικούνταν από μια βασίλισσα, επικεφαλής της φυλής. Ως το 1965 ο τίτλος του Σουλτάνου ήταν Η Αυτού Εξοχότης, Σουλτάνος της Γης και της Θάλασσας, Κυρίαρχος 12.000 νησιών και Σουλτάνος των Μαλδίβων. Μετά την ανεξαρτησία το 1965 ο Σουλτάνος απέκτησε τον τίτλο Βασιλιάς και η προσφώνησή του ήταν η «Αυτού Μεγαλειότης».

Δυναστεία ΛούναρΕπεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Βασιλιάς Κοϊμάλα 1117 1141 Ιδρυτής της Δυναστείας Λούναρ
Βασιλιάς Ντοβέμι 1141 1166 Ασπάστηκε το Ισλάμ το 1153 και του δόθηκε ο τίτλος Σουλτάνος.
Σουλτάνος Μουτέι 1166 1185
Σουλτάνος Αλί Α΄ 1185 1193
Σουλτάνος Ντινέι 1193 1199
Σουλτάνος Ντιχέι 1199 1214 Αδερφός του Σουλτάνου Ντινέι Α΄.
Σουλτάνος Γουάντι 1214 1233 Αδερφός των Σουλτάνων Ντινέι Α΄ και Ντινέι Β΄.
Σουλτάνος Βάλα Ντίο 1233 1258 Αδερφός των Σουλτάνων Ντινέι Α΄, Ντινέι Β΄ και Γουάντι.
Σουλτάνος Χουντέι 1258 1264
Σουλτάνος Άιμα 1264 1266
Σουλτάνος Χαλί Α΄ 1266 1268
Σουλτάνος Κέιμι 1268 1269
Σουλτάνος Άουντα 1269 1278 Γιος του Σουλτάνου Γουάντι
Σουλτάνος Χαλί Β΄ 1278 1288 Γιος του Σουλτάνου Άουντα
Σουλτάνος Γιουσούφ Α΄ 1288 1294 Αδερφός του Σουλτάνου Χαλί Β΄
Σουλτάνος Σαλίς 1294 1302 Γιος του Σουλτάνου Γιουσούφ Α΄
Σουλτάνος Νταβούντ 1302 1307 Γιος του Σουλτάνου Γιουσούφ Α΄
Σουλτάνος Ομάρ Α΄ 1307 1341 Γιος του Σουλτάνου Σαλίς
Σουλτάνος Αχμέτ Σιχαμπουντίν 1341 1347 Γιος του Σουλτάνου Ομάρ Α΄, ανατράπηκε από την αδερφή του
Σουλτάνα Χαντίγια 1347 1363 Ανέτρεψε τον αδερφό της, Σουλτάνο Αχμέτ Σιχαμπουντίν. Η ίδια ανατράπηκε από τον πρώτο της σύζυγο. Μοχάμετ ελ-Τζαμίλ
Σουλτάνος Μοχάμετ ελ-Τζαμίλ 1363 1364 Πρώτος σύζυγος της Σουλτάνς Χαντίγια. Δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του.
Σουλτάνα Χαντίγια 1364 1374 Δεύτερη περίοδος βασιλείας μετά τη δολοφονία του Σουλτάνου Μοχάμετ ελ-Τζαμίλ. Ανατράπηκε για δεύτερη φορά από το δεύτερο σύζυγό της, Αμπντουλάχ .
Σουλτάνος Αμπντουλάχ Α΄ 1374 1376 Δεύτερος σύζυγος της Σουλτάνας Χαντίγια, δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του
Σουλτάνα Χαντίγια 1376 1380 Τρίτη περίοδος βασιλείας
Σουλτάνα Ραανταφάτι 1380 1380 Κόρη του Σουλτάνου Ομάρ Α΄, δίδυμη αδερφή της Σουλτάνας Χαντίγια. Ανατράπηκε από το σύζυγό της, Μοχάμετ.
Σουλτάνος Μοχάμετ Α΄ 1380 1385 Σύζυγος της Σουλτάνας Ραανταφάτι.
Σουλτάνα Νταέιν 1385 1388 Κόρη του Σουλτάνου Μοχάμετ Α΄. Ανατράπηκε από το συζυγό της, Αμπντουλάχ.
Σουλτάνος Αμπντουλάχ Β΄ 1388 1388 Σύζυγος της Σουλτάνας Νταέιν.
Σουλτάνος Οσμάν Α΄ 1388 1388 Πρώην πρωθυπουργός, ο τελευταίος της Δυναστείας Λούναρ.

Δυναστεία ΧιλααλίΕπεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Χασάν Α΄ 1388 1398 Πρώτος της Δυναστείας.
Σουλτάνος Ιμπραχίμ Α΄ 1398 1398 Γιος του Σουλτάνου Χασάν Α΄. Ανατράπηκε από το θείο του, Χουσέιν.
Σουλτάνος Χουσέιν Α΄ 1398 1409 Αδερφός του Σουλτάνου Χασάν Α΄. Ανέτρεψε τον ανεψιό του, Σουλτάνο Ιμπραχίμ Α΄.
Σουλτάνος Ναζιρουντίν 1409 1411 Εισήγαγε τον ισλαμικό ποινικό κώδικα. Πιθανώς μέλος της Δυναστείας Λούναρ
Σουλτάνος Χασάν Β΄ 1411 1411
Σουλτάνος Ισά 1411 1411 Αδερφός του Σουλτάνου Χασάν Β΄.
Σουλτάνος Ιμπραχίμ Α΄ 1411 1421 Δεύτερη βασιλεία, πρώτη το 1398.
Σουλτάνος Οσμάν Β΄ 1421 1421 Γιος του Σουλτάνου Οσμάν Α΄.
Σουλτάνος Ντάνα Μοχάμετ 1421 1421 Θείος του Σουλτάνου Χασάν Α΄ και του Χουσέιν Α΄
Σουλτάνος Γιουσούφ Β΄ 1421 1443 Γιος του Σουλτάνου Χασάν Α΄
Σουλτάνος Αμπουμπακούρου Α΄ 1443 1443 Γιος του Σουλτάνου Χασάν Α΄ και δίδυμος αδερφός του Σουλτάνου Γιουσούφ Β΄.
Σουλτάνος Χασάν Γ΄ 1443 1467 Γιος του Σουλτάνου Αμπουμπακούρου Α΄. Ανατράπηκε από το Σαγίντ Μοχάμετ
Σουλτάνος Σαγίντ Μοχάμετ 1467 1467 Πιθανός απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ. Ανατράπηκε από το Σουλτάνο Χασάν Γ΄.
Σουλτάνος Χασάν Γ΄ 1467 1468 Δεύτερη περίοδος βασιλείας.
Σουλτάνος Μοχάμετ Β΄ 1468 1480 Γιος του Σουλτάνου Χασάν Γ΄.
Σουλτάνος Χασάν Δ΄ 1480 1480 Γιος του Σουλτάνου Μοχάμετ Β΄. Ανατράπηκε από τον Ομάρ Β΄.
Σουλτάνος Ομάρ Β΄ 1480 1484 Γιος του Σουλτάνου Γιουσούφ Β΄.
Σουλτάνος Χασάν Ε΄ 1484 1485 Γιος του Σουλτάνου Ομάρ Β΄.
Σουλτάνος Χασάν Δ΄ 1485 1491 Δεύτερη περίοδος βασιλείας.
Σουλτάνος Χασάν ΣΤ΄ 1491 1492 Εγγονός του Σουλτάνου Αμπουμπακούρου Α΄.
Σουλτάνος Ιμπραχίμ Β΄ 1492 1492 Γιος του Σουλτάνου Ομάρ Β΄.
Σουλτάνος Κάλου Μοχάμετ 1492 1492 Γιος του Σουλτάνου Ομάρ Β΄. Ανατράπηκε από τον αδερφό του, Γιουσούφ.
Σουλτάνος Γιουσούφ Γ΄ 1492 1493 Γιος του Σουλτάνου Ομάρ Β΄.
Σουλτάνος Αλί Β΄ 1493 1495 Εγγονός του Σουλτάνου Χουσέιν Α΄.
Σουλτάνος Κάλου Μοχάμετ 1495 1510 Δεύτερη περίοδος βασιλείας. Ανατράπηκε για δεύτερη φορά από τον ανεψιό του, Χασάν.
Σουλτάνος Χασάν Ζ΄ 1510 1511 Γιος του Σουλτάνου Γιουσούφ Γ΄.
Σουλτάνος Σαρίφ Αχμέτ 1511 1513 Άραβας από τη Μέκκα, πιθανός απόγονος του Μωάμεθ.
Σουλτάνος Αλί Γ΄ 1513 1513 Εγγονός του Σουλτάνου Αμπουμπακούρου Α΄.
Σουλτάνος Κάλου Μοχάμετ 1513 1529 Τρίτη περίοδος βασιλείας.
Σουλτάνος Χασάν Η΄ 1529 1549 Γιος του Σουλτάνου Κάλου Μοχάμετ.
Σουλτάνος Μοχάμετ Γ΄ 1549 1551 Εγγονός του Σουλτάνου Κάλου Μοχάμετ. Δολοφονήθηκε από τον αδερφό του, Χασάν.
Σουλτάνος Χασάν Θ΄ 1551 1552 Αδερφός του Μοχάμετ Γ΄. Ανατράπηκε όταν ασπάστηκε το Χριστιανισμό. Γνωστός αργότερα με το όνομα Μανοέλ
Μεσοβασιλεία 1552 1554 Οι Μαλδίβες διοικούνται από συμβούλιο Υπουργών.
Σουλτάνος Αμπουμπακούρου Β΄ 1554 1557 Πρώην Πρωθυπουργός.
Σουλτάνος Αλί Δ΄ 1557 1558 Θείος των Κάλου Μοχάμετ και Χασάν Θ΄.
Βασιλιάς Μανοέλ 1558 1573 Προηγουμένως γνωστός ως Σουλτάνος Χασάν Θ΄. Αντιβασιλέας ήταν ο Αντίρι Αντιρίν την περίοδο που ο Μανοέλ ήταν στην Γκόα.
Μεσοβασιλεία 1573 1573 Κυβερνήτης ο Κατίμπ Μοχάμετ Τακουρουφάν μετά τη δολοφονία του αντιβασιλέα Αντίρι Αντιρίν
Βασιλιάς Μανοέλ 1573 1583 Συναντιβασιλείς οι Κατίμπ Μοχάμετ Τακουρουφάν και ο αδερφός του, Χασάν Τακουρουφάν.
Βασιλιάς Ζοάο 1583 1603 Γιος του Βασιλιά Μανοέλ. Συναντιβασιλείς οι Κατίμπ Μοχάμετ Τακουρουφάν και ο αδερφός του, Χασάν Τακουρουφάν. Ο Κατίμπ Μοχαμετ Τακουρουφάν έγινε σουλτάνος μετά το θάνατο του Βασιλιά Μανοέλ.
Βασιλιάς Φίλιππος 1603 1632 Γιος του Βασιλιά Ζοάο. Από το 1609 ως το 1620 αντιβασιλιάς ήταν ο Χουσέιν Φααμουλαντεϊρί Κιλέγκε. Από το 1620 ως το 1632 αντιβασιλιάς έγινε ο Μουχάματ Ιμαντουντίν Α΄. Ανατράπηκε μετά την απόπειρά του να καταργήσει την αντιβασιλεία και να καταλάβει την εξουσία.

Δυναστεία ΟυτίμουΕπεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Μουχάματ Ιμαντουντίν Α΄ 1632 1648 Ανακηρύχθηκε νόμιμα Σουλτάνος το 1632 , πρώην αντιβασιλιάς για το Βασιλιά Φίλιππο.
Σουλτάνος Ιμπραχίμ Ισκαντάρ Α΄ 1648 1687 Γιος του Σουλτάνου Μουχάματ Ιμαντουντίν Α΄.
Σουλτάνος Κουντά Μουχάματ 1687 1691 Γιος του Σουλτάνου Ιμπραχίμ Ισκαντάρ Α΄. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Μαριάμ, ήταν αντιβασίλισσα λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Σκοτώθηκε από έκρηξη στη θάλασσα μαζί με τη μητέρα του.
Σουλτάνος Μουχάματ Μοχιεντίν 1691 1692

Δυναστεία ΧαμάουιΕπεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Μουχάματ Σαμσουντίν Α΄ 1692 1692 Άραβας μέντορας του Σουλτάνου Μοχάμετ Μοχιεντίν

Δυναστεία ΙσντούΕπεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Μοχάμετ Δ΄ 1692 1701 Πρώτος Σουλτάνος της Δυναστείας Ισντού.
Σουλτάνος Αλί Ε΄ 1701 1701
Σουλτάνος Χασάν Ι΄ 1701 1701 Γιος του Σουλτάνου Αλί Ε΄.
Σουλτάνος Ιμπραχίμ Μουτζιρουντίν 1701 1704 Ξάδερφος του Σουλτάνου Χασάν Ι΄. Ανατράπηκε από τον πρωθυπουργό του στη διάρκεια του προσκυνήματος Χατζ.

Δυναστεία ΝτιγιαμιγκίλιΕπεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Μουχάματ Ιμαντουντίν Β΄ 1704 1720 Πρωθυπουργός του Σουλτάνου Ιμπραχίμ Μουτζιρουντίν. Πρώτος της Δυναστείας Ντιγιαμιγκίλι.
Σουλτάνος Ιμπραχίμ Ισκαντάρ Β΄ 1720 1750 Γιος του Σουλτάνου Μουχάματ Ιμαντουντίν Β΄.
Σουλτάνος Μουχάματ Ιμαντουντίν Γ΄ 1750 1757 Γιος του Σουλτάνου Μουχάματ Ιμαντουντίν Β΄. Ήταν αιχμάλωτος στο νησί Καβαράτι από το 1752 ως το θάνατό του το 1757. Την περίοδο της αιχμαλωσίας του κυβερνούσαν αντιβασιλείς.
Μεσοβασιλεία 1757 1759 Αντιβασιλεία

Δυναστεία ΧουράαΕπεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Χασάν Ιζούντ-ντιν 1759 1766 Πρώτος Σουλτάνος της Δυναστείας Χουράα.

Δυναστεία Ντιγιαμιγκίλι (αποκατάσταση)Επεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Μουχάμετ Γκιγιάας ουντ-ντιν 1766 1774 Γιος του Ιμπραχίμ Ισκαντάρ Β΄. Ανατράπηκε ενώ ήταν σε προσκύνημα Χατζ

Δυναστεία Χουράα (πρώτη παλινόρθωση)Επεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Μουχάματ Σαμσουντίν Β΄ 1774 1774 Θείος του Σουλτάνου Χασάν Ιζούντ-ντιν.
Σουλτάνος Μουχάματ Μουίζ-ουντ ντιν 1774 1779 Γιος του Σουλτάνου Χασάν Ιζούντ-ντιν.
Σουλτάνος Χασάν Νουραντίν Α΄ 1779 1779 Αδερφός του Σουλτάνου Μουχάματ Μουιζούντ-ντιν.
Σουλτάνος Μουχάματ Μουινουντίν Α΄ 1779 1835 Γιος του Σουλτάνου Χασάν Νουραντίν Α΄.
Σουλτάνος Μουχάματ Ιμααντουντίν Δ΄ 1835 1882 Γιος του Σουλτάνου Μουχάματ Μουινουντίν Α΄.
Σουλτάνος Ιμπραχίμ Νουραντίν 1882 1886 Παραιτήθηκε από το θρόνο υπέρ του ανιψιού του, Μουχάματ Μουινουντίν.
Σουλτάνος Μουχάματ Μουινουντίν Β΄ 1886 1888 Παραιτήθηκε από το θρόνο υπέρ του θείου του, του πρώην Σουλτάνου Μουχάματ Μουινουντίν Β΄.
Σουλτάνος Ιμπραχίμ Νουραντίν 1888 1892 Δεύτερη περίοδος βασιλείας.
Σουλτάνος Μουχάματ Ιμαντουντίν Ε΄ 1892 1892 Αντιβασιλιάς ήταν ο ξάδερφός του, Χασάν Νουρεντίν Μααντουγκέι Μανιπούλου, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ο Αντιβασιλιάς παραιτήθηκε στο όνομά του υπέρ του μεγαλύτερου δίδυμου αδερφού του.
Σουλτάνος Μουχάματ Σαμσουντίν Γ΄ 1892 1892 Αδερφός του Σουλτάνου Μουχάματ Ιμαντουντίν Ε΄. Ο ξάδερφός του, Χασάν Νουρεντίν Μααντουγκέι Μανιπούλου, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ήταν Αντιβασιλιάς. Ο ξάδερφός του παραιτήθηκε από το αξίωμά του και έγινε ο ίδιος Σουλτάνος.
Σουλτάνος Μουχάματ Ιμαντουντίν ΣΤ΄ 1892 1903 Πρώην αντιβασιλιάς για το Σουλτάνο Μουχάματ Ιμαντουντίν Ε΄ και το Μουχάματ Σαμσουντίν Γ΄. Ανατράπηκε
Σουλτάνος Μουχάματ Σαμσουντίν Γ΄ 1903 1933 Δεύτερη περίοδος βασιλείας που έληξε με την ανατροπή και εξορία του.
Σουλτάνος Χασάν Νουραντίν Β΄ 1933 1944 Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το θρόνο.
Μεσοβασιλεία 1944 1952 Σουλτάνος εξελέγη ο Αμπντούλ Ματζίντ , που όμως δεν ανέλαβε καθήκοντα ποτέ και έζησε στη Σρι Λάνκα. Κυβέρνησε συμβούλιο αντιβασιλέων με επικεφαλής τον άλλοτε Σουλτάνο, Χασάν Νουραντίν Β΄. Μετά το θάνατο του Αμπντούλ Ματζίντ οι Μαλδίβες έγιναν δημοκρατία.

Πρώτη Δημοκρατία των ΜαλδίβωνΕπεξεργασία

Βλέπε Κατάλογος Προέδρων των Μαλδίβων

Δυναστεία Χουράα (δεύτερη παλινόρθωση)Επεξεργασία

Όνομα Μονάρχης Από Μονάρχης Μέχρι Σημειώσεις
Σουλτάνος Μουχάματ Φαρίντ Ντιντί 1954 1968 Εγγονός του Μουχάματ Μουινουντίν Β΄. Έγινε Βασιλιάς το 1965 όταν οι Μαλδίβες έγιναν ανεξάρτητες. Ανατράπηκε ανοίγοντας το δρόμο για τη δημοκρατία στη χώρα.

Δεύτερη δημοκρατία των ΜαλδίβωνΕπεξεργασία

Βλέπε Κατάλογος Προέδρων των Μαλδίβων

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία